Sosyal Medya

Borsa

Powell açıklamaları öncesinde piyasalarda düşüş devam ediyor

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell Salı günü akşam saatlerinde Kongre önünde ifade vermeye hazırlanıyor. ABD hisse senetleri Salı günü ABD…

Powell açıklamaları öncesinde piyasalarda düşüş devam ediyor

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell Salı günü akşam saatlerinde Kongre önünde ifade vermeye hazırlanıyor.

ABD hisse senetleri Salı günü ABD Hazinesi verimlerindeki ani artış ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın Kongre’ye planlanan ifadesi öncesinde düştü.

Fed’in tahvil azaltım programını sene sonunda devreye sokacağının ilanı sonrasında piyasalar konum alırken TCMB Başkanı Kavcıoğlu bu azaltımın devreye girmesini yakın zamanda hatta 2022 başında beklemediğini ve dolayısıyla TL’nin değer kaybı için bir neden göremediğini açıklamıştı.

Yatırımcılar ise, FED’in tahvil alımlarını azaltmaya 2-3 Kasım’daki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında başlayabileceğini bekliyorlar.  New York FED’in güvercin Başkanı John Williams da geçtiğimiz Pazartesi günü “yakın zamanda, varlık alımlarının hızında bir azalma gerekecek,” diyerek FED’deki şahinlere destek verdi. Pazartesi günü yayınlanan dayanıklı mal siparişlerinde beklentilerin üzerinde bir artış görülmesi, ekonominin tedarik zincirlerinde yaşanan sıkışmalara rağmen yükselişte olduğuna dair ek kanıt sunmakta.  Banka istihdam piyasasındaki toparlanma hızını yakından izliyor ve mevcut seyrin azaltıma engel olmadığını düşünüyor.

Powell, Kongre’ye açıklamalarında enflasyondaki son sıçramanın arkasındaki faktörlerin beklenenden daha uzun sürebileceğini söyleyecek. Bu faktörler arasında küresel tedarik zincirindeki aksaklıklar ve sıkı bir işgücü piyasası yer alıyor.  Öte yandan, devam eden güçlü bir büyüme görüyor.

Apple ve Microsoft gibi mega-değerli teknoloji hisseleri, ABD Hazinesi’nin getirileri arttıkça iki günlük düşüşünü %2’nin üstüne çıkardı. 10 Yıllık ABD Hazinesi getirisi üç ayın en yüksek oranı olan %1,53’e ulaştı.

Euro Bölgesi’ndeki tahvil faizlerinde de ABD’dekilere benzer artışlar izleniyor. Alman 10 yıllık tahvil faizi Cuma günü 5 baz puanın üzerinde yükselerek %-0,20’ye yaklaştı. Şimdi gözler yeni kurulacak hükümetin kamu harcamalarını artıracağı beklentisinde.

Diğer yandan, petrol fiyatları, doğal gazdaki sıkıntının emtiaya olan talebi körüklemiş haliyle üç yıldır ilk kez 80 doların üzerine çıktı.

Goldman Sachs, Çin ekonomisinin 2021 büyüme tahminini %8,7’den %7,8’e düşürerek, enerji krizinin başka bir büyüme şokunu temsil ettiği konusunda uyardı.

Altın %0.97 kadar düşerek ons başına 1,735.00 dolara geriledi.

Öte yanda, ABD Senato’sunda geçmiş olan 1 trilyon dolarlık altyapı harcama paketine yönelik olarak Perşembe günü Temsilciler Meclisi’nde bir oylama gerçekleştirilecek. Meclis Sözcüsü Nancy Pelosi’ye göre paket kabul edilecek. İlk olarak 3,5 trilyon dolar boyutunda oluşturulan çok daha tartışmalı harcama paketi üzerindeki çalışmalar ise hala devam ediyor ve büyük ihtimalle daha düşük bir boyutta gündeme gelecek. Para politikası destekleri azalırken maliye politikası ile desteklenecek ABD ekonomisinde büyümenin daha ılımlı seyre dönerek devamı yüksek enflasyonla mücadeleyi de gerektiriyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler