Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Bülteni: Yer çekimine meydan okuyan kripto paralar dünyaya geri döndü!

Sadece birkaç hafta önce yer çekimine meydan okuyormuş gibi görünen kripto para birimleri, Çarşamba günü ‘bir çarpma’ ile dünyaya geri…

Piyasa Bülteni: Yer çekimine meydan okuyan kripto paralar dünyaya geri döndü!

Sadece birkaç hafta önce yer çekimine meydan okuyormuş gibi görünen kripto para birimleri, Çarşamba günü ‘bir çarpma’ ile dünyaya geri döndü.

Çin, Salı günü yaptığı bir duyuru ile, finansal kurumların ve ödeme şirketlerinin kripto para birimi işlemleriyle ilgili hizmetler sağlamasını yasakladı. Çin, ayrıca yatırımcıları, spekülatif kripto ticaretine karşı da uyardı.

Belki Çin, belki Elon Musk bahane olarak gösterilebilir ama, piyasanın en büyük iki oyuncusu olan Bitcoin ve Ether’de biriken bu kadar büyük karın cebe konma isteğinin artması sonrası, dün, korona virüsün patlak verdiği geçen yılın Mart ayından bu yana en büyük günlük düşüşü kaydettiler.

Üç buçuk ayın en düşük seviyesinin görüldüğü dünkü çöküşte, tüm kripto para birimlerinin piyasa değeri, bu ayın başlarında görülen 2,5 trilyon dolarlık rekordan 1,6 trilyon dolara kadar geriledi. Neredeyse 1 trilyon dolar buharlaştı.

Geçen hafta kripto para piyasasında yaşanan düşüşler, Elon Musk’ın, karbon salınımını (madencilik için sarfedilen elektrik tüketimini) bahane ederek Tesla’nın Bitcoin’i ödeme olarak kabul etmesini tersine çevirmesiyle ortaya çıktı. Sonraki tweetleri, otomobil üreticisinin Bitcoin’i elinden çıkarıp çıkarmadığı konusunda daha fazla kafa karışıklığına da neden oldu.

Son günlerde, bültenimizde, piyasa değeri bakımından (market cap) en büyük ikinci coin olan Ether’in bu yıl elde ettiği %493 prim ardından göstergelerin aşırı alım bölgesine geldiğini söyleyerek okurlarımızı uyarmıştık. Bitcoin’in düşüşü, Ethereum blockchain ağına bağlı coin olan Ether ve diğer kripto varlıkları da (alt coinleri) adeta vurdu.

Bitcoin, 14 Nisan tarihinde 65bin dolar seviyesine dayanması sonrasında, rekor seviyeden bakılırsa %50’den fazla düşerek dün 30bin dolar seviyesini test etti. Aynı zamanda Kasım 2018’den bu yana ilk aylık düşüşüne de imza atmış oldu!

Çoğu zaman mükemmel bir yatırım fırsatı olsa da, yatırımcılar, Bitcoin’in hala yükselen bir varlık olduğunu ve büyük fiyat dalgalanmaları yaşamaya devam edeceğini unutmamaları gerekiyor. Takdir edersiniz ki, kripto paralar daha 12 yaşında bir ‘bebek’. Vurula kırıla büyüyecekler.

Kripto para borsası Coinbase hisseleri, dün geceyi %6 düşüşle tamamladı. Coinbase’in hisse fiyatı, Nisan ayında doğrudan listelendiği günkü zirveden neredeyse yarı yarıya düşerken, Tesla’nın da günü %2,5 düşüşle son 2 ayın dibinde kapattığını not edelim.

Konuyu çok da uzatmayayım ama benim bakış açımla, ABD’de enflasyon korkularının arttığı ve ekonominin ısınmaya başladığı bir zaman dilimimde, kripto varlıkların dün elden çıkarılması, “enflasyon koruması” olarak görülen bu varlık sınıfının ciddi bir şekilde sorgulanmasına da neden oldu. Ne tesadüftür ki, bu ay altın neredeyse %6 artış kaydetti. Basitçe ele almak gerekirse, konu enflasyonsa karşı korumaysa: Altın ‘in’ ; Bitcoin ‘out’ oldu (bakınız grafik).

Türk mali piyasaları dün tatil konumunda olsa da, elektronik işlemlerde USDTRY kurunun yuarı yönlü seyrini korunmaya devam ettiğini gördük. Teknik görüntü bizleri mutlu etmiyor. Teknik analizde sıklıkla rastalanan ve yükseliş sinyali veren ters üçgen formasyonu gözlemliyoruz. Özellikle, tüm zamanların zirvesi olan 8,58 seviyesinin aşılması durumunda, yeni alıcıların devreye girerek USDTRY kurunu psikolojik 9 seviyesinin üzerine itme ihtimali göz ardı edilmemelidir. Kısaca, USDTRY kurunda riskleri yukarı yönlü görmeye devam ediyoruz (bakınız grafik).

Haber akışı arasında, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini askıya alması çağrısında bulunan raporu kabul ettğini görüyoruz. Karar bağlayıcı olmasa da olumsuz olduğunu not etmek gerekiyor.

FED’in bir önceki toplantısının tutanakları açıklandı. Her ne kar ay başında açıklanan ve şok istihdam raporu öncesine ait bir veri olsa da, üyelerin ekonomik gidişata yönelik temkinli iyimser duruşlarını koruduklarını ve daha fazla iyileşme halinde birkaç toplantı sonrası için tahvil alım miktarını azaltamya tartışabileceklerini görüyoruz.

ABD borsaları dün geceyi, kripto piyasasında yaşanan kabus ardından sert bir şeklilde düşüşle açtıktan sonra, kayıplarını telafi ederek küçük sıyrıklarla atlattı. Lakin, sabah saatlerinde günü tamamlamaya çalışan Asya borsaları ile ABD borsalarının vadeli işlemlerinde hakim renk topyekun yine kırmızı!

Mali piyasaların gündeminde bugün içeride Merkezi Yönetim Borç Stoğu, dışarıda ise her hafta Perşembe günü olduğu üzere ABD’de haftalık işsizik maaşı başvuruları, ABD Philadelphia FED endeksi ve ECB Başkanı Lagarde’nin konuşması takip edilecek.

 

 

Kaynak: iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler