Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Bülteni: İngiltere MB faizi artır(a)madı! Gözler ABD istihdam raporunda

FED’in piyasaları ‘bozmayan’ hatta sunmuş olduğu ‘öngörülebilirlik’ ve iyi ‘iletişimin’ bir yansıması olarak olumlu bir seyir kaydeden küresel mali piyasalar,…

Piyasa Bülteni: İngiltere MB faizi artır(a)madı! Gözler ABD istihdam raporunda

FED’in piyasaları ‘bozmayan’ hatta sunmuş olduğu ‘öngörülebilirlik’ ve iyi ‘iletişimin’ bir yansıması olarak olumlu bir seyir kaydeden küresel mali piyasalar, dün sahneye çıkan İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) beklentilerin aksine ‘güvercin’ duruşunu koruması ile iyimserlik dozunun artırdı.

Bültenimizde, geçen haftalarda, kısa vadeli İngiltere devlet tahvil getirilerinde yaşanan sert yükselişi, dün sonuçlanacak olan olağan BoE toplantısı öncesinde faiz artırım sinyali olarak okumuştuk. Dün de piyasalar, faizi ilk artıracak gelişmiş ülke merkez bankası olarak kararı yakından takip etti.

İngiltere Merkez Bankası, dün kısa politika faizini %0,10 seviyesinde 7 karşı 2 oy ile sabit bıraktığı gibi, tahvil alım programını da 6-3 oyla korudu. BoE’den gelen son dönemdeki iletişimin aksine, alınan dünkü karar, piyasaları da biraz şaşırttı. FED’in piyasaları bozmayan kararı ardından BoE’nin de faizlerin sabit tutması, mitolojiden benzetme ile ‘güvercin’ olarak algılanarak havanın günün ikinci yarısında yumuşamasına da destek oldu.

İngiltere Merkez Bankası’nın dün hamle yapamaması ardında artan vaka sayıları, rekor düşük seviyelere gerileyen otomobil satışları ve bunun sonucunda ekonomik aktivitenin zarar göreceği ve haliyle büyümeyi sekteye uğratacağı beklentisinin yattığını düşünüyoruz. Kabak ise adeta Sterlin’in başına patladı. Karar öncesinde tereddütlü sularda işlem gören GBPUSD paritesi, karar ardından 1,3470 seviyesine kadar geriledi. Sterlin cephesinde uzun pozisyon arayışlarımız devam etse de, halen daha kenarda beklemeye devam ediyoruz.1,33/134 bandına yönelik beklentilerimizi grafiksel olarak çizmeye, sular oturunca devam edeceğiz.

FED ve BoE ardından küresel mali piyasaların iyimser modu dün içeriye de yansıdı. Sabah saatlerinde 9,7650 seviyesini test eden USDTRY kuru, hisse senedi piyasasındaki olumlu havanın da yardımı ile günü 9,70 seviyelerinde bitirdi. Borsa ile ilgili haftalardır olumlu tonumuzu koruyoruz. BIST100 ana endeksi son 1 ayda %15 yükseliş kaydederken, daha geniş bir pencereden bakarsak, bankacılık endeksi son 7 ayda %39 değer kazandı (son 1 ayda ise %22).

Türkiye’de enflasyon, FED ve BoE kararı derken, hafta başı raporumuzda yazdığımız beş önemli satır başının dördüncüsü de dün gün sonunda cereyan etti. Başta ABD olmak üzere, geçen haftalarda 86 dolar seviyesini test eden ve 3 yılın zirvesine yükselen Brent cinsi petrol fiyatları karşısında OPEC+ üzerinde petrol üretim artışı yönünde yapmış olduğu baskı, pek de sonuç vermedi. OPEC+ üretim artışına gitmezken, ilk etapta saman alevi tarzından parlayan Brent, akabinde İran’ın nükleer anlaşma müzakerelerine 29 Kasım’da yeniden başlayacağı haberleri ve ABD’nin stratejik rezervlerini kullanma ihtimali, Brent petrolü 80 dolarlı seviyelere kadar itti.

TCMB, dün enflasyonla ilgili değerlendirmesinde, artan enerji fiyatları, tütün ürünlerine yönelik son zamanlardaki zamlar ve TL’nin değer kaybına atıfta bulunarak, kontrol edilebilir enflasyon olan çekirdek göstergelerdeki sınırlı da olsa iyileşmenin de altını çizerek yine faiz indirim sinyali verdiğini düşünüyoruz. TCMB’nin olağan PPK toplantısı 18 Kasım’da. Politika faizi %16 ; manşet enflasyon ise %20 seviyesine dayandığı bir ortamda, faizin %15 veya altına doğru çekilmesi, TL’nin koruma kalkanını daha da hırpalayacağını düşünüyoruz! Gelişmelere, kur cephesi için ‘riskler yukarı yönlü’ olarak yorumlamaya devam ediyoruz.

Dönelim bugüne. Yukarıda da söz ettiğim üzere, beşinci ve son önemli satır başı ile haftayı tamamlıyoruz. Her ayın ilk Cuması olduğu üzere, ABD’de TSİ 15:30 ; KKTC saat ile 14:30’da açıklanacak tarım dışı istihdam raporu yakından takip edilecektir. Reuters anketine göre, tarım dışı bordrolu çalışan sayısının 450bin kişi artması, işsizlik oranının ise %4,7’ye gerilemesi bekleniyor. Manşet veriler kadar, raporun alt kalemleri olan ve enflasyon göstergesi olarak takip edilen saatlik ücretlerin de yıllık %4,9 (önceki %4,6) artması bekleniyor. Güçlü bir veri, piyasaların iyimser havasını törpüleyebilir.

Bu sabah, küresel tedarik krizinde tansiyonu elinde tutan Baltık kuru yük endeksinin son 5 ayın dibine gerilediğini ve beraberinde tepeden %50 düştüğünü not etmek gerekiyor. Endeksin, küresel ekonomik aktivite açısından önemli sinyaller taşıdığını daha önce de paylaşmıştık. Gerilemeyi, tedarik zinciri kaynaklı fiyat artışının tüketicinin talebi azaltması karşısında fiyatlarda yaşan yükseliş eğiliminin de duracağı veya en kötünün yavaş da olsa geride kaldığı yönünde okuyoruz!

Baz metal fiyatlarında gerileme devam ederken, kıymetli madenler cephesinde ise altın ve gümüşün haftayı nasıl kapatacağını merak ediyoruz. Altında, 1,785 dolar üzerinde temiz bir kapanış, önümüzdeki hafta için yükseliş yönünde umutları yeşertebilir. Gümüş cephesinde ise, hava 24,10 dolar seviyesinin üzerinde olumluya dönecektir.

Kripto cephesinde ise, Ethereum 4,600 dolar (rekor) seviyelerin kıyısında bir sonraki yükseliş için enerji toplarken, petrol sonrası girdiğimiz Bitcoin ETF ise dayanak varlık Bitcoin’in 61-63 bin dolar bandındaki sıkışmasının bitirmesi ardından yukarı yönlü hareketine devam etmesini bekliyoruz.

ABD borsalarının geceyi rekor seviyelerde tamamlaması ardından bu sabah Asya borsaları kırmızılara bürünmüş. Reuters haberlerinde, Hong Kong’da işlem gören Çinli gayrimenkul geliştiricisi Kaisa Group Holdings ve üç iştiraki Cuma günü piyasa açılışı öncesinde hisselerinin alım satımını askıya aldı.

Şirket, tarafından Perşembe günü yapılan açıklamada finans biriminin likiditeye yönelik endişelerinin artması ile bir varlık yönetimi ürünündeki ödemeyi gerçekleştiremediği bildirildi. Anlaşılacağı üzere, Çin’de, Evergrande ile başlayan sürecin bulaşıcılık etkisi, bu sabah Asya’yı baskı altına almış.

Piyasaların konsantrasyonu ise, yukarıda da değindiğim üzere bugün ABD istihdam raporunda olacaktır. Veriye kadar göreceli sakin, akabinde ise verinin işaret ettiği yöne doğru bir piyasa hareketi bekliyoruz. Herkese iyi bir haftasonu dilerim.

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler