Sosyal Medya

Ekonomi

MÜSİAD: Ekonomide yeni dünya düzeni geliyor

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSAİD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “Dünya artık yeni bir iktisadi düzeni, yepyeni kuralları uygulamanın eşiğinde”…

MÜSİAD: Ekonomide yeni dünya düzeni geliyor

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSAİD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “Dünya artık yeni bir iktisadi düzeni, yepyeni kuralları uygulamanın eşiğinde” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSAİD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, derneğin Alanya Şubesi 1’inci Olağan Genel Kurulu’nda konuştu.

Pandemi sonrası açılan ticari ve ekonomik aktivite doğrultusunda yatırımların, gelişmekte olan ülkelere doğru kaydığını ifade eden Kaan, “Gelişmiş ülkeler bu pastadan istedikleri payı alamadılar. Ülkemiz ise gelişmekte olan ülkeler sınıfında üst sıralarda olmasına ve yatırım noktasında elverişli koşullara sahip olmasına rağmen, istediği doğrudan yabancı yatırımı çekemedi. Türkiye’ye yapılan yabancı yatırımlar, 2019’a göre düşüş kaydetti ve son geldiği noktada 2020’de 6,8 milyar dolar oldu. Bu yılın son aylarında ise yatırımcıların ülkemize ilgisinin azaldığını görüyoruz. Pandemi süreci bir yılı aşkın süredir ekonomi, ticaret ve hatta sosyal yaşam alanlarında dünyadaki hemen hemen bütün ülkelerinin ezberini bozdu. Aşılama oranları giderek artıyor, ülkeler toparlanma sürecine girebilmek adına çabalıyor. Fakat artık şunu net şekilde görebiliyoruz, pandeminin hastalıkla ilgili etkileri bitse bile, dünya artık yeni bir iktisadi düzeni, yepyeni kuralları uygulamanın eşiğinde. Dolayısıyla bizler, artık gelişimin ve büyümenin yeni modellerini, yani, yeni dünya düzeninin yeni iş geliştirme modellerini takip etmek durumundayız” diye konuştu.

“ŞEHİR EKONOMİLERİ”

“Gelecekte devletlerin değil, şehirlerin yarışacağını” belirten Kaan, şunları söyledi:

“Bölgesel ekonomilerin, şehir ekonomilerinin oluşturulması esastır. Böylece kendi kendine yeten ve kendi varlıklarını değere dönüştürebilmiş kentlerimiz olacaktır. Şehirlerin markalaşması ve mevcut varlıklarının değere dönüşmesi, yani potansiyellerinin tespit edilerek bu potansiyellere uygun yatırımlarla illerin değerlerinin artırılması son derece mühim bir konu. Bizler, Türkiye’nin her bir noktasını gezdiğimiz seyahatlerimizde birtakım veriler elde ediyoruz. İşte bu veriler ve sizlerle doğrudan temas etmenin getirdiği tecrübeyle bir proje oluşturduk ve şehirleri eşleştirmek, bu projemizin temel çıkış noktası oldu. Bu çalışmaya ‘Şehirleri Özgün Değerleriyle Kalkındırma ve Markalaştırma’ adını verdik. Doğru bir sanayileştirme politikası belirlemek, şehir ekonomileri oluşturmak için bu ekonomiyi ayakta tutacak gelecek vadeden firmaları bulmak, desteklemek, ölçeklerini büyütmek, sermaye güçlerini artırmak ve yerli-milli üretim hamlesiyle hem şehirleri markalaştırmak hem de firmaları güçlendirmek şeklinde yapmaktan geçer. Ben buna, sanayileştirmenin icrası için şehir ekonomilerini çalıştırmak diyorum.”

 

 

 

Kaynak: cumhuriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler