Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Morgan Stanley: 80 dolarlık petrol piyasayı talep yıkımına götürecek

Önümüzde kış ve Avrupa’da bir gaz krizi varken, petrol açısından talep tablosu umut verici görünüyor. Ancak bazı uzmanlar, fiyatların yükselmesiyle…

Morgan Stanley: 80 dolarlık petrol piyasayı talep yıkımına götürecek

Önümüzde kış ve Avrupa’da bir gaz krizi varken, petrol açısından talep tablosu umut verici görünüyor. Ancak bazı uzmanlar, fiyatların yükselmesiyle talep tahribatı ortaya çıkabileceği konusunda uyarıyor.

Daha yüksek enerji fiyatları, talep için önemli bir tehdit oluşturan daha da yüksek enflasyonu da körükleyecek.

Mevcut enerji piyasası tablosu petrol boğaları için iyi görünüyor.

Uluslararası gösterge Brent ham petrolü Salı günü uzun zamandır ilk kez varil başına 80 dolar barajını geçmesine karşın, o zamandan beri Londra’da Çarşamba günü saat 10:30 itibarıyla 78.47 dolardan işlem görmekte. West Texas Intermediate aynı saatlerde varil başına 74.73 dolardan işlem görüyordu.

Morgan Stanley’nin Haziran’da yazdığı bu Salı günü ana tezi olarak hatırlattığı yeni notunda “Petrol fiyatları marjinal arz maliyetinden koptu. Bunun yerine, talep yıkımının başladığı seviyeye seyahat ediyorlar, ki bunu ~$80/bbl olarak tahmin ediyoruz” diyor.  Ancak şirket, “talep yıkımının etkisini gösteren fiyatı tahmin etmenin son derece zor olabileceğini” de sözlerine ekledi. “Fiyat tahminimizi şimdilik değiştirmeden bırakıyoruz, ancak mevcut trendlerde, boğa senaryomuzun 85 $ / bbl’nin geçerli olduğunu ekliyoruz.”  Morgan Stanley, son bir ay içinde stoklardan günlük ortalama 3 milyon varil ham petrol çekilmesine işaret ederken, bu yılın önceki aylarında çekilen günlük 1,9 milyon varile karşılık küresel petrol arzının daha da sıkılaşmasını öngörüyor.

Bankanın analistleri Martijn Rats ve Amy Sergeant, “Bu çekilişler yüksek ve piyasanın genel olarak algılanandan daha fazla desteksiz olduğunu gösteriyor.” dedi.

Morgan Stanley, Flightradar verilerine göre, seyahat amaçlı ve ticari uçuşların “covid öncesi seviyelere olan açığı kapattığını” belirtmekte.

Yine de, tüm işaretler boğa yönlü değil.

Dünya Bankası Salı günü yaptığı açıklamada, Delta varyantının Doğu Asya ve Pasifik bölgesindeki ekonomik büyümeyi yavaşlattığını ve bölge ülkelerinin çoğu için büyüme tahminlerinin düşürüldüğunu açıkladı. Çin, Evergrande krizi yanında fabrikaları, evleri ve tedarik zincirlerini vuran artan elektrik kesintileri nedeniyle potansiyel bir yavaşlamayla karşı karşıya.

Londra merkezli PVM Oil Associates kıdemli analisti Stephen Brennock, “Çin’in ekonomik sorunları petrolün talep tarafına ve dolayısıyla fiyat görünümüne karanlık bir gölge düşürüyor,” diye uyardı.

Daha yüksek enerji fiyatları, talep için önemli bir tehdit oluşturan daha da yüksek enflasyonu da körükleyecek.

Brennock Salı günkü notunda, “Yükselen petrol fiyatları enflasyonun en büyük iticilerinden biri olmuştur. Ve kötüleşen enflasyonist durum, kırılgan ekonomik toparlanma ve petrol tüketimi üzerinde bir yük oluşturacaktır. Bu da bizi talep yıkımı konusuna getiriyor” dedi.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçılarından bazıları olan Çin ve Hindistan, bu ay, bölge genelinde enerji maliyetleri arttıkça ham petrol fiyatlarını düşürmeye çalışmak için eşi görülmemiş bir hamleyle stratejik rezervlerinden petrol satmaya başladı. Küresel fiyatları düşürmeyi başaramasa da, önemli bir mesaj verdi.

Brennock, “Olayların bu şekilde dönmesinin nedeni fiyattır”, diye yazdı. “70 $ / bbl’nin üzerinde ham petrol Pekin ve Yeni Delhi için çok pahalı hale gelmiş görünüyor … 80 dolar/bbl’ye ulaşan petrol fiyatları bu önemli ham petrol alıcıları için ciddi bir acı noktası olacak ve ithalat talebini baltalaması muhtemeldir.”

MSN

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler