Sosyal Medya

Ekonomi

Metropoll: Halkın yüzde 69,2’si hükümetin pandemi destekleri “yetersiz” diyor

Metropoll Türkiye’nin Nabzı Mayıs 2021 anketinden bir parça daha açıklayan Özer Sencar, bu sefer pandemi desteklerinin yeterliliğini sorguluyor.  Anket sonucu…

Metropoll: Halkın yüzde 69,2’si hükümetin pandemi destekleri “yetersiz” diyor

Metropoll Türkiye’nin Nabzı Mayıs 2021 anketinden bir parça daha açıklayan Özer Sencar, bu sefer pandemi desteklerinin yeterliliğini sorguluyor.  Anket sonucu çarpıcı. Halkın %69,2’si Erdoğan hükümetinin son bir yıllık zor salgın şartlarında verilen desteklerin yetersiz olduğunu düşünüyor.

AKP’liler içinde bu oran %48 ile en yüksek seviyede. Ardından MHP’liler %34,4 ile pandemi desteklerinin yeterli olduğunu düşünüyor. İYİ Partililerde bu oran %5,6, CHP’liler arasında %5,3 ve HDP’liler arasında %0,6.

Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan en son TRT programında AKP-MHP hükümetinin verdiği pandemi desteklerinin dünyaya kıyasla yüksekliğinden bahsetmişti. “Likidite şampiyonu” olarak adlandırmıştı.

Erdoğan bu iddiasını IMF’nin Mali İzleme Raporu’nda yazan “salgın sürecinde Türkiye, G20’nin yükselen ekonomileri arasında GSYH’sine oranla (%9,4) en fazla likidite desteği sağlayan ülke olduğu” notuna dayandırıyor.

Uğur Gürses’in son makalesinde anlattığı üzere:

“Türkiye’nin verdiği doğrudan destek miktarı IMF tablolarında, sağlık dışı ödemelerde 10 milyar dolar, yani GSYH’nın yüzde 1.5’i olarak yer alıyor. İkinci grupta, yani kredi kolaylıkları, garantiler ve likidite desteklerinde ise 67 milyar dolar (GSYH’nın 9.4’ü) olarak yer almış. Peki bu ikinci grupta bu kadar yüksek olan ‘destek’ nedir? Tabii ki kamu bankalarının piyasaya pompaladığı yaklaşık 350 milyar TL kredi ile KGF’nin ilave verdiği 118 milyar TL’lik kefalet. İşte Ankara’nın öne çıkardığı ve “devleri geride bıraktığı” iddiasında olan kalem bu.”

Özetle, Metropoll’ün anket sonuçları verilen çok düşük doğrudan desteklerin halk arasındaki memnuniyetsizliği birebir yansıtmakta.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler