Sosyal Medya

Döviz

Merkez bankaları Omicron’la savaşırken gelişmekte olan piyasalar satış baskısı altında

Gelişmekte olan piyasa merkez bankaları, Fed’in para politikasını kademeli sıkılaştırması döneminde para birimlerini desteklemekte zorlanıyorlarsa, şimdi işleri daha da zorlaştı.…

Merkez bankaları Omicron’la savaşırken gelişmekte olan piyasalar satış baskısı altında

Gelişmekte olan piyasa merkez bankaları, Fed’in para politikasını kademeli sıkılaştırması döneminde para birimlerini desteklemekte zorlanıyorlarsa, şimdi işleri daha da zorlaştı.

Omicron Covid-19 varyantının ortaya çıkması risk varlıklarını cuma günü bir çıkmaza soktu ve MSCI Inc.’in gelişmekte olan dünya para birimleri göstergesini vurdu ve potansiyel olarak son üç yılın ilk yıllık düşüşü yoluna soktu.

Gelişmekte olan ülkelerdeki merkez bankaları, Omicron’un tespitinden çok önce doların yenilenen canlılığıyla sarsılırken, Güney Kore’den Rusya ve Brezilya’ya kadar politika sıkılaştırması enflasyonu körükleyen döviz kayıplarını önlemek için zaten çok fayda sağlamıyordu. Bu ayki en büyük kaybedenler Meksika’nın pesosu, Güney Afrika’nın randı ve Macaristan’ın forint’i, Kasım ayında faiz oranlarını yükselten ülkelerin tüm para birimleri. Bu da ayı yatırımcılarını devreye soktu.

Londra’daki Abrdn Plc’nin üst düzey yatırım yöneticilerinden Viktor Szabo, “Görünürlüğü sınırlayan herhangi bir faktör merkez bankaları için hayatı daha da zorlaştırıyor.” dedi. “Ancak giderek artan sayıda gelişmekte olan piyasa merkez bankası, enflasyonun geçici olup olmadığı sorusunun bu aşamada gerçekten alakalı olmadığını fark etmeye başlıyor. Enflasyon, esas olarak arz yönlü şoklardan kaynaklansa bile yüksek ve yapışkan. Enflasyon beklentilerinin çıpalarını kaldırabilir ve para birimleri üzerinde baskı oluşturabilir.”

New York’taki Credit Agricole SA’nın gelişmekte olan piyasalar stratejisi başkanı Olga Yangol, daha ciddi bir varyant tehdidinin Fed ve Avrupa Merkez Bankası gibi önemli gelişmiş piyasa politika yapıcılarını daha fazla güvercin yapmaya itebileceğini ve bunun da gelişmekte olan ülkelerde daha agresif sıkılaşma ihtiyacını dengeleyebileceğini söyledi.

“Varyant, gelişmekte olan piyasaları diğer varlıklardan, özellikle Latin Amerika ve Güney Asya’da risk duyarlılığına karşı daha hassas ve salgından en çok etkilenen sektörler olan enerji ve turizme daha fazla maruz kalan yüksek beta para birimlerinden daha sert bir şekilde vurabilir.” diyor.

‘Piyasalar Tarafından Cezalandırıldı’

Politik müdahalenin bir faydası olmadı. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha düşük faiz oranları için başlattığı kampanya lirayı geçen hafta serbest düşüşe soktu. Para birimi pazartesi günü, Erdoğan’ın faiz artışlarını asla savunmayacağını söylemesinin ardından düşüşleri uzattı. Cuma açıklanacak veriler büyük olasılıkla ülke enflasyonunun kasım ayında %20’nin üzerine yükseldiğini gösterecek.

Meksika pezosu geçen hafta Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un Banxico’ya liderlik etmek için az bilinen bir maliye bakanlığı yetkilisini aday göstermesi, hükümetin merkez bankasının bağımsızlığına olası müdahalesi konusundaki endişeleri körükledi.

Kopenhag merkezli Nordea Investment kıdemli makro stratejisti Witold Bahrke, “Küresel parasal rüzgarlar sertleştikçe hükümetin para politikasına müdahale ettiğine dair herhangi bir işaret piyasalar tarafından derhal cezalandırılacaktır. Gelişmekte olan piyasa para birimleri hakkında “azalt” tavsiyesi vermemizin birincil nedeni küresel para koşullarının sıkılaşması olsa da, bu durum piyasadaki ayı ağırlığını güçlendiriyor” dedi.

Gelişmekte olan piyasa para birimlerinin kısa vadeli ABD tahvilleriyle korelasyonu, 2014’ten bu yana en güçlü seviyeye yakın ve ABD faiz oranlarından kaynaklanan potansiyel bulaşma açısından önemli. Yatırımcılar, doların Temmuz 2020’den bu yana en yüksek seviyeye tırmanmasıyla daha geniş fiyat dalgalanmaları riskiyle karşı karşıya. JPMorgan Chase &co.’nun gelişmekte olan para birimlerindeki zımni volatilite göstergesi geçen hafta Nisan ayından bu yana ilk kez %10’un üzerine çıktı.

Gelişmekte olan ekonomilerin çoğunda reel faiz seviyesi, artan faizlere rağmen sıfırın altında kalmaya devam ediyor. Bu durum, ABD’nin getirileri yükselirken ve gelişmekte olan ekonomilerdeki toparlanmanın dayanıklılığına ilişkin endişeler derinleşirken gelişmekte olan piyasa varlıklarının cazibesini azaltıyor. Yatırımcılar önümüzdeki günlerde gelişmekte olan piyasaların sağlığı hakkında daha fazla ipucu elde edecek. Çin’in resmi satın alma yöneticisi endeksleri Türkiye’den Hindistan ve Brezilya’dan büyüme verileri açıklanacak.

Politika İkilemi

Orta Avrupalı akranları Çek Cumhuriyeti ve Polonya’yı politika sıkılaştırma yolunda takip eden Macaristan, perşembe günü iki hafta içinde üçüncü faiz artışını gerçekleştirmesine rağmen, forint’in rekor düşük seviyeye düşmesini engelleyemedi. Bu arada, bu yıl dünyanın en agresif sıkılaştırma döngüsüne liderlik eden Brezilya merkez bankası başkanı Roberto Campos Neto, çarşamba günü hedef üstü enflasyon konusundaki endişesine rağmen faiz oranlarını çok hızlı yükseltilmemesi konusunda uyardı.

Reel, merkez bankasının 575 baz puanlık faiz artışına rağmen bu yıl %7’den fazla düştü ve bu da gelecek ay beklentide 150 baz puanlık bir artış sinyali daha verdi.

Gelişmekte olan ülke borç fonu bu yıl emsallerinin %94’ünü geride bırakan Fidelity International’ın Londra merkezli para yöneticisi Paul Greer, “Para birimlerinin yıl sonuna ve muhtemelen 2022’nin başına kadar baskı altında kalmasını bekliyoruz.” dedi. “Gelişmekte olan piyasa para birimlerinin şu anda ABD doları ile rekabet etmesi zor.”

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler