Sosyal Medya

Döviz

Mark Mobius: Türkiye döviz kriziyle karşı karşıya kalan tek ülke olmayabilir

Önde gelen yükselen piyasa yatırımcısı Mark Mobius geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, ABD’de daha yüksek faiz oranları beklentileri göz önüne alındığında,…

Mark Mobius: Türkiye döviz kriziyle karşı karşıya kalan tek ülke olmayabilir

Önde gelen yükselen piyasa yatırımcısı Mark Mobius geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, ABD’de daha yüksek faiz oranları beklentileri göz önüne alındığında, Türkiye’nin döviz kriziyle karşı karşıya kalan tek ülke olmayabileceğini söyledi.

Mobius, CNBC’nin “Kapanış Çanı” programında Türk Lirası’nda görülen önemli değer kaybının diğer ülkelere yayılıp yayılmayacağına ilişkin bir soruya cevaben “Evet, elbette olabilir” dedi.

Yatırım firması Mobius Capital Partners’ın kurucu ortağı olan yatırımcı, “ABD’de daha yüksek faiz oranları ile dolar cinsinden borcu olan ülkeleri vuracak” dedi.

Türk lirası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın artan çift haneli enflasyon ortamında merkez bankasının tartışmalı faiz indirimlerini savunmasıyla rekor düşük seviyeye düştü.

Mobius, diğer hangi ülkelerin para birimi krizine karşı savunmasız olduğunu belirtmedi. Ancak iyi haberin 1997 Asya mali krizinden bu yana birçok gelişmekte olan piyasanın kendi yerel para birimleriyle borçlandığını söyledi.

Döviz krizi riski

Yatırım bankası Nomura tarafından geçen hafta yayınlanan analiz, döviz kuru krizi riski en fazla olan dört gelişen piyasanın Mısır, Romanya, Türkiye ve Sri Lanka olduğunu ortaya koydu. Analiz, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzdesi olarak dış borç, döviz rezervlerinin ithalata oranı ve borsa endeksi gibi göstergeleri dikkate aldı.

Nomura geçen haftaki raporunda, “İleriye bakıldığında, Çin’in derinleşen ekonomik gerilemesinin ortasında Fed’in para politikasını normalleştirme olasılığı, gelişmekte olan piyasalar için iyi bir kombinasyon değil” dedi.

ABD Merkez Bankası, bu ay varlık alımlarının hızını azaltmaya başlayacak. Çoğu Fed yetkilisi, en azından daralma sona erene kadar faiz oranlarını artırmayı düşünmeyeceklerini söyledi. Ancak piyasalar, ilk artırım Haziran 2022 için fiyatlandırıldığından, faiz oranlarının bir an önce artırılmasını istiyor. Nomura, söz konusu beklentinin gelişmekte olan piyasaların artan maliye, cari hesap açıkları ve artan gıda fiyatları gibi diğer zorluklarla karşı karşıya olduğu bir zamanda geldiğini söyledi.

Mobius’un yatırım seçimleri

Mobius, yükselen faiz oranlarının mutlaka piyasalarda “büyük bir gerileme” anlamına gelmeyeceğini belirtti. Deneyimli yatırımcı, güçlü kazançları ve iyi kar marjları olan şirketlerin yükselen faiz oranlarının olduğu bir ortamda yine de başarılı olacağını belirterek, Hindistan ve Tayvan’ın tercih ettiği iki pazar olduğunu da sözlerine ekledi.

Türkiye’ye gelince, Mobius, daha zayıf Türk Lirası’nın  ülke dışına daha iyi ihracat yapılmasına yol açabileceğini söyledi.

“Türkiye’de sahip olduğumuz şirketler dolar, euro üzerinden kazanç elde ediyor. Ve daha düşük ve daha zayıf bir Türk lirası ile daha iyi durumdalar çünkü maliyetleri çok daha düşük” dedi.

 

cnbc.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler