Sosyal Medya

Ekonomi

Kamu bankalarından beklenen faiz indirimi konuttan geldi: Erken seçim alametleri artıyor

Kamu Banklarında Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indirimi geldi. Kamu bankaları ihtiyaç ve taşıt kredi faizlerine dokunmazken; konut kredileri faiz oranlarında…

Kamu bankalarından beklenen faiz indirimi konuttan geldi: Erken seçim alametleri artıyor

Kamu Banklarında Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indirimi geldi.

Kamu bankaları ihtiyaç ve taşıt kredi faizlerine dokunmazken; konut kredileri faiz oranlarında ise 26 Ekim 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,29; 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1,34 faiz oranları uygulanmaya başlamaya karar verdi. 

Haftasonu Reuters’a konuşan kaynaklar böyle bir kredi faiz indirimi yapılacağını haberleştirmiş ancak Halkbank daha bu sabah yalanlamıştı.  Üç bankanın ortak açıklama ile yaptığı indirim, emrin tek kaynaktan geldiğine işaret. Hedefte konut kredilerinin olması da AKP çevresinde kümelelen inşaat şirketlerinin ekonomik sıkıntılarla bozulan işlerini kolaylaştırmak amaçlı.  Bankalardaki ticari krediler içinde sorunlu kategoride öncelikle inşaat ve enerji şirketleri bulunuyor. Bu da yine tabi erken seçim habercilerinden bir tanesi.

Diğer yandan konut sektörü odaklı kredi faiz indirimi tüm ekonomik gerçekliklere ters olarak neden merkez bankasına faiz indirildiğinin de açıklayıcısı.  

Konut kredilerinde talep faiz seviyesi ile yüksek bağlantıda olsa da TL tarafında devam eden erimenin mevcut dönemde önceki iki seferde (2018-2020) olduğu gibi satışları aşırı yükseltmesi sürpriz olacaktır. Diğer yandan faiz indirim sürecinin devam edeceği beklentisi de TL’de yaratacağı kayıplar ve artacak enflasyon oranı ile Erdoğan’ın kafasındaki matematiğin tam olarak çalışmayabileceğini anlatmalı. Buna rağmen alınan kararın enflasyonist etkileri olması kaçınılmaz. 

Üç kamu bankasının yaptığı ortak açıklamada; “Bankalarımız, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da ülkemiz ekonomisinin ve istihdamının güçlendirilmesine katkı sağlamaya ve firmalarımızın yanında olmaya devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank, kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar değişen oranlarda indirime gitti.

Dünya gazetesinin haberine göre Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’tan yapılan ortak açıklamada şöyle denildi:

22 Ekim 2021 tarihi itibarıyla kurumsal kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar indirim yapılmıştır.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler