Sosyal Medya

Ekonomi

Kağıt 3’e katlandı kitap basımı durdu!

İmge Kitabevi Yayınları Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Refik Tabakçı, "Dövizdeki aşırı yükseliş nedeniyle kağıt maliyeti üçe katlandı, yayınevleri kitap basamaz hale geldi" dedi...

Kağıt 3’e katlandı kitap basımı durdu!

Dövizdeki hızlı yükselişe bağlı olarak kağıt fiyatlarının üç kat arttığını belirten İmge Kitabevi Sahibi Refik Tabakçı, “Bu süreçte kitap fiyatlarını artırmadık ama kitap üretimini durdurduk. Bu durumun bedelini yayınevi emekçileri ödüyor” dedi.

İmge Kitabevi Yayınları Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Refik Tabakçı, “Dövizdeki aşırı yükseliş nedeniyle kağıt maliyeti üçe katlandı, yayınevleri kitap basamaz hale geldi” dedi. Kitap fiyatlarında artış yapmamak için üretimi durdurduklarını belirten Tabakçı, “Sırada bekleyen çok sayıda kitap var. Yazar ve çevirmenlerle gerilim yaşanıyor. Geçimini buradan sağlayanlar, maddi kayba girdi. Yayınevi emekçileri büyük bedel ödüyor” dedi.

Tabakçı, “Döviz düşünce biraz rahatlama olsa da kağıt hala çok pahalı” diyen Tabakçı, şunları kaydetti:

“Herkes beklemede, küçük zamlarla kendilerini korumaya çalışıyorlar. Fransa ve Almanya’daki kağıdın aynısını kullanıyoruz ama dörtte bir fiyata satıyoruz. Fiyatlar indirilebilecek kadar indirilmiş durumda. Kitaplar artan maliyetlere göre ucuz, maaşla çalışanlara göre ise pahalı. Öğrencilerin geliri belli, küçük paralarla büyük şehirlerde yaşamaya çalışıyorlar. Bu anlamda kitap satışlarında bir gerileme oluştu” dedi.

‘Baskıyı durdurduk’

Tabakçı, kitap fiyatlarına ilişkin eleştirilerin kağıt fiyatlarındaki artıştan önce de olduğunu belirterek, “Şimdi kağıt fiyatları da artınca ya bu eleştirilere göğüs gereceksiniz kitap fiyatlarını artıracaksınız, ya da bizim gibi kitap fiyatlarını arttırmadan, üretimi durduracaksınız. Üretimi durduğumuz için sırada bekleyen çok sayıda kitap var” dedi.

‘Makineyi sattı’

Matbaaların maliyetlerinin de dövize bağlı olduğunu hatırlatan Tabakçı, “En az 25-30 yıldır kitapları bastırdığım bir matbaa, yayıncılara kitap fiyatlarını artırmak için baskıda bulundu biz de kabul etmeyince matbaa makinasını sattı. Bizim pahalı bulduğumuz fiyatlar, onun matbaacılık faaliyetini devam ettirmesine yeterli gelmedi. Sektörün kağıtla ilgili sorunlarını çözecek, destekleyecek bir kamu gücüne ihtiyacı var” diye konuştu.

 ‘30 liralık kitap 70 liraya dayandı’

Okuyucular ise alım güçlerine göre kitap fiyatlarının yüksek olmasından yakınıyor. Yurt dışında akademisyenlik yapan Gökhan Bey, “Ben Ankara’ya geldiğim zaman kitap alabiliyorum ama öğrencilerin 30-40 liralık kitapları alması biraz zor. Kitap fiyatları çok arttı 70 TL’ye kadar kitaplar var, kaliteli kitapların, çevirilerin okunması kolay değil” derken, bir başka oyucu bir günde binlerce kitabın fiyatının güncellendiğine dikkat çekerek, “30 liralık kitap 70 liraya çıkıyor. Kardeşim üniversite sınavlarına hazırlanıyor, eğitim kitaplarında da fiyatlar çok yüksek. Bir test kitabı neredeyse 80 lira, bir öğrenci bu fiyatı nasıl versin?” diye sordu.

Kızıyla kitap alışverişi yapan Elif Hanım ise, “Bazen yüzde 20 ve yüzde 50 indirim oluyor ama öğrencilere biraz daha indirim olabilir. Çünkü çoğu öğrenci kendi bütçesiyle alıyor kitapları. Herkes aileden destek alamıyor, özellikle üniversite öğrencileri için söylüyorum” şeklinde konuştu.

Üniversite öğrencisi Mehmet Bey ise, “Okumak istediğim çok kitap var ama bunlara para yetiştiremiyorum, bundan dolayı da korsan kitap aldığım oluyor. Rahatsız bir durum” dedi.

 

milliyet.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler