Sosyal Medya

Ekonomi

Yenileme (enflasyon anketleri eklendi) İTO-İstanbul enflasyonu Mart ayında korkuttu

Bloomberg HT’nin gerçekleştirdiği enflasyon anketinde ekonomistlerin Mart ayına ilişkin beklentisi yıllık bazda yüzde 16,1 olarak kaydedildi. Bu beklentinin gerçekleşmesi durumunda…

Yenileme (enflasyon anketleri eklendi) İTO-İstanbul enflasyonu Mart ayında korkuttu

Bloomberg HT’nin gerçekleştirdiği enflasyon anketinde ekonomistlerin Mart ayına ilişkin beklentisi yıllık bazda yüzde 16,1 olarak kaydedildi. Bu beklentinin gerçekleşmesi durumunda Türkiye’de yıllık enflasyon 1,5 yılın en yüksek seviyesine çıkmış olacak.

 

TÜİK tarafından 5 Nisan Pazartesi günü açıklanacak mart ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 20 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ankete göre, ekonomistlerin mart ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 1,09 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin mart ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 0,49, en yüksek yüzde 1,75 aralığında yer aldı.

 

 

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) açıkladığı mart ayı verilerine göre; İstanbul’da martta bir önceki aya kıyasla perakende fiyatlar yüzde 1,13 arttı. Böylece, İstanbul’un yıllık enflasyon oranı da yüzde 16,37 ile, 19 ayın zirvesine ulaştı.

İstanbul’da toptan fiyatlar ise aylık bazda yüzde 3,10 artışla yıllık seviyeyi yüzde 17,67’ye taşıdı.

Perakende tarafta lider giyim harcamaları fiyat artışında

Mart ayında; Giyim Harcamalarında yüzde 4,14, Ev Eşyası Harcamalarında yüzde 1,44, Konut Harcamalarında yüzde 1,23, Gıda Harcamalarında yüzde 1,08, Sağlık ve Kişisel Bakım Harcamalarında yüzde 0,28 aylık artış izlendi.

Ulaştırma ve Haberleşme harcamalarında yüzde 0,31, Kültür Eğitim ve Eğlence Harcamalarında ise yüzde 0,21 aylık azalış gerçekleşti.

Toptan fiyatlarda kimyevi maddeler grubu öne çıktı

Mart 2021’de toptan fiyatlarda bir önceki aya göre; Kimyevi Maddeler Grubunda yüzde 6,69, Madenler Grubunda yüzde 5,57, İnşaat Malzemeleri Grubunda yüzde 5,07, İşlenmemiş Maddeler Grubunda yüzde 4,72, Yakacak ve Enerji Maddeleri Grubunda yüzde 4,56, Gıda Maddeleri grubunda yüzde 0,98, arttı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler