Sosyal Medya

Döviz

İngiliz ekonomist şaşkın: Türkiye karmaşık bir sürece giriyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Aralık’ta döviz ile ilgili açıklamalarının ardından Türk lirası yüzde 20 değer kazandı. Yapılan açıklamaların ardından,…

İngiliz ekonomist şaşkın: Türkiye karmaşık bir sürece giriyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Aralık’ta döviz ile ilgili açıklamalarının ardından Türk lirası yüzde 20 değer kazandı.

Yapılan açıklamaların ardından, Türkiye Bankalar Birliği başkanı Alpaslan Çakar, Erdoğan’ın önlemleri açıklamasının ardından piyasalarda yaklaşık 1 milyar dolar satıldığını söyledi. Döviz üzerine yapılan açıklamada vatandaşların liralarını dövize çevirmek zorunda olmadıkları da açıklandı.

Erdoğan, “Döviz kurundaki yükselişten kaynaklı endişelerini gidermek isteyen vatandaşlarımıza birikimlerini değerlendirirken yeni bir finansal alternatif sunuyoruz” dedi. Faiz indirimleriyle enflasyonun nasıl düşmeye başlayacağını aylar içinde hep birlikte göreceklerini söyledi.

Erdoğan, “Bu ülke artık yüksek faizlerle para kazananlar için bir cennet olmayacak, ithalat cenneti olmayacak” şeklinde konuştu.

Dövizdeki ani düşüşlerin ardından yurt dışı basınında ekonomistler Türkiye’deki döviz kurunun ani değişimini değerlendirdi.

“TÜRKİYE KARMAŞIK BİR SÜRECE GİRİYOR”

Türkiye piyasalarındaki ani düşüşten sonra ekonomistler, Erdoğan’ın düşük oranlı modelini olumsuz olarak nitelendirdi ve enflasyonun gelecek yıl yüzde 30’un üzerine çıkacağının altı çizildi.

İngiliz ekonomist Timothy Ash, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Türkiye’de gördüğüm gibi hiçbir para biriminde bu kadar döviz dalgalanmasını görmedim” dedi.

FX ödeme şirketi Tempus Inc.’de işlem ve ticaretten sorumlu başkan yardımcısı John Doyle, Türk ekonomisiyle ilgili değerlendirmesinde “Bugünkü hareket, yalnızca Türk hükümetinin kurdaki dalgalanmalara karşı koruma sağlayacağına dair açıklamasına dayanıyor” diye ifade etti.

Swissquote Bank’ın analisti İpek Özkardeskaya, “mevcut ekonomik görünümün ‘frensiz bir kamyon’ gibi” dedi. Özkardeskaya, “Erdoğan’ın yeni açıklanan önlemlerinin olağan piyasa uygulamalarından önemli ölçüde ayrıldığını” sözlerine ekledi.

Analist Özkardeskaya sözlerine, “Türkiye karmaşık bir sürece giriyor, artık oyunu kuralına göre oynamıyorlar” diye devam etti.

KISA VADELİ SİYASAL İSTİKRAR…

Yabancı ekonomistlerin Türkiye’deki döviz dalgalanmasını Toronto’daki Scotiabank FX stratejisti Shaun Osborne, “Piyasanın liranın çok kısa olduğunu ve Erdoğan’ın yerli yatırımcıların tasarruflarını lira dalgalanmalarından korumak için açıkladığı tedbirlerin bu açıkları kapatmak için bir miktar ivme sağladığını düşünüyorum” şeklinde açıkladı.

BlueBay Varlık Yönetimi’nden Timothy Ash ise gerçekleşen düşüsün ekonomiye dair mevcut sorunları çözmediğinin altını çizdi. Ash, dolarizasyon problemini özel sektörden kamuya aktardığını da sözlerine ekledi.

Reuters’a konuşan Monex Europe’tan döviz kuru analisti Ima Sammani, Erdoğan Haziran 2023’teki seçimler öncesinde kısa vadeli siyasal istikrar sağlamaya çalışıyor gibi gözüküyor şeklinde konuştu.

 

 

patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler