Sosyal Medya

Ekonomi

ING: Türkiye: Ekonomi ve lira için zorlukları yeniden dengelemek

Pandeminin Türkiye üzerindeki etkisinin, destekleyici bir politika bileşimi nedeniyle diğer birçok ülkeden daha az şiddetli olduğu ortaya çıktı, ancak bu,…

ING: Türkiye: Ekonomi ve lira için zorlukları yeniden dengelemek

Pandeminin Türkiye üzerindeki etkisinin, destekleyici bir politika bileşimi nedeniyle diğer birçok ülkeden daha az şiddetli olduğu ortaya çıktı, ancak bu, enflasyonda bir bozulma ve dış dengesizliklerle birlikte geldi. Politika yapıcılar, makroekonomik istikrarı yeniden tesis etmek için bir dizi olumlu adımla yanıt verdiler, bu çabalar para ve kredi tarafında daha belirgindi. Politika karması şimdiye kadar başarılı olsa da, emtia fiyatlarındaki yükseliş ve kısa vadeli dış kaldıraçtaki son artış zorluklar yaratabilir:

4Ç20’de emtia fiyatlarında başlayan güçlü yükseliş, zorluklar yaratmaya hazırlanıyor. Enflasyon son aylarda yükseliş eğilimini sürdürdü ve emtia fiyatlarının girdi maliyetlerine ve dolayısıyla enflasyon görünümüne daha da yük vereceğini düşünüyoruz. Bu nedenle, para politikasının enflasyonist etkileri içermek için daha da sıkı kalması gerekirken, ilave bir faiz artışı da bir olasılık. Emtia fiyatlarının yükselmesi, cari işlemler dengesinde beklediğimiz iyileşmeyi de sınırlayabilir. Dış görünüm için sıkı kredi politikaları ve talep kontrolü daha da önemli hale geldi.

Türkiye’nin dış bilançosu iyileşirken, cari açığın (ING Tahmin: 2021’de GSYİH’nın %-3,0’ı) yüksek dış finansman gereksinimleri (2020 sonunda GSYİH’nın %27’si veya 189 milyar dolar) nedeniyle kırılgan olmaya devam ediyor. Ayrıca, brüt döviz rezervlerinin 2019 sonunda 81,2 milyar dolardan 2020 sonunda 51,6 milyar dolara düşmesi, bunların birleşik dış finansman ihtiyaçlarının yalnızca %26’sını karşıladığı anlamına geliyor. Bununla birlikte, genel olarak bakıldığında, kısa vadeli dış borç geri ödeme yükümlülükleri yönetilebilir görünüyor ve döviz rezervlerinde Kasım 2020’deki 40,4 milyar dolar en düşük seviyeden Şubat sonunda 54,5 milyar dolara kadar kademeli bir artış gördük.

Yılın başlangıcında TL’ye özel olumlu haberlerin çoğuyla birlikte TL’de yaşanan hızlı değerlenme şu anda geride kaldı. USD / TRY, dengelendikten sonra 7.30 seviyesine dönebilse de, TÜFE çift haneli kalacak.  TCMB 3Ç21’den sonra gevşemeye başlayabileceği için yılsonunda beklentimiz 7,80.

Raporun tamamı burada.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler