Sosyal Medya

Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda yeni yapılandırma!

Hazine ve Maliye Bakanlığı ilk kez 1925 yılında başlayan ve bugün bütçesi 100 milyar lirayı aşan döner sermaye işletmelerini yeniden…

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda yeni yapılandırma!

Hazine ve Maliye Bakanlığı ilk kez 1925 yılında başlayan ve bugün bütçesi 100 milyar lirayı aşan döner sermaye işletmelerini yeniden yapılandırıyor.

Türkiye’de ilk kez “Ziraat Müesseselerine Sabit Sermaye Vaz’ına Dair Kanun” ile başlayan bugün sayısı 2 bin 300’e ulaşan döner sermaye işletmeleri kademeli olarak gelecek yıldan itibaren merkezi yönetim bütçesine dâhil edilecek.

YASAL DÜZENLEME YIL SONUNA KADAR TAMAMLANACAK

Yasal düzenleme yıl sonuna kadar tamamlanacak. Kamu işletmeciliği türlerinden biri olan döner sermaye işletmelerinde verimliliği artırmak için nitelikli yöneticilerin görev yaptığı CEO modeli uygulanacak.

KADEMELİ GEÇİŞ BAŞLIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ekonomi reform paketi kapsamında Meclis’in bütçe hakkının genişletilmesi, hesap verebilirliğin arttırılması amacıyla bütçe dışındaki döner sermaye işletmeleri ve özel hesap uygulamalarında politika değişikliğine gidiliyor.

Döner sermayeler ve özel hesap uygulamalarının bütçeye alınmasına yönelik adımların tamamı yıl sonuna kadar atılacak. Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, bu konuda atılacak adımları değerlendirdi. Bakan Elvan, döner sermayeler ve özel hesap uygulamalarının Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ve Kamu İhale Kanunu’na tabi olmadığını anımsattı. Bakan Elvan, 46 adet özel hesap bulunduğunu belirterek, “Zorunlu olarak devam ettirilmesi gerekenler devam edecek ama önemli bir kısmı merkezi yönetim bütçesi kapsamına alınacak. Bakanlıklar ve kurumların 2 bin 300 civarında döner sermaye işletmesi bulunuyor ve bütçeleri de yüz milyar lirayı aşıyor. Bu işletmeleri aşamalı olarak merkezi yönetim bütçesi kapsamına alacağız” dedi.

VERİMSİZ OLAN İŞLETMELER KAPATILACAK

Reformlar doğrultusunda da verimli olmayan döner sermaye işletmeleri kapatılacak ve diğerleri merkezi yönetim bütçesine, dolayısıyla Meclis denetimi kapsamına alınacak.

Döner sermayelerin gözden geçirilerek verimli olmayanların kapatılması hedefi için de yine yıl sonuna kadar Cumhurbaşkanı kararı, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve idari karar yoluyla adımlar atılacak.

Yazının Devamı İçin ?  Buraya ? Tıklayın

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler