Sosyal Medya

Ekonomi

Günlük Bülten: Reel tüketim harcamaları, araç satışları ve enflasyon

İlk çeyrekte tüketim harcamaları güçlü Otomobil Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, otomobil ve hafif ticari araç satışı Mart’ta yıllık bazda…

Günlük Bülten: Reel tüketim harcamaları, araç satışları ve enflasyon

İlk çeyrekte tüketim harcamaları güçlü Otomobil Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, otomobil ve hafif ticari araç satışı Mart’ta yıllık bazda %92.8 oranında artarak 96.4 bin oldu. Bu yüksek  artışta geçen sene pandeminin başındaki yavaşlamanın yarattığı baz  etkisi de etkili oldu. Fakat verileri mevsim ve takvim etkilerinden  arındırdığımızda da uzun süredir artış eğiliminde olan satış  değerlerinin tarihsel olarak yüksek seviyelere ulaştığını görüyoruz.

Yerli ve ithal otomobil detayına baktığımızda, iki grupta  da satışların yüksek olduğu görülüyor. Fakat geçtiğimiz yıl tarihsel  seviyelere göre düşük seyreden ithal oto satışlarının son üç ayda  belirgin olarak hızlanması dikkat çekiyor. Bu gelişmede iç talebin  güçlü olmasının yanında, enflasyon beklentilerindeki bozulmanın  özellikle döviz kuruna daha hassas olan ithal otomobillerde talebi öne  çekmesi etkili olmuş olabilir. Önümüzdeki dönemde kur artışları ve  tedarik zincirindeki zorlukların yol açtığı maliyet baskıları  fiyatlarda yükselişe ve otomobil satışlarında yavaşlamaya yol  açabilir. TCMB’nin haftalık olarak yayımladığı kredi kartı harcama  verileri, perakende satışlar için öncü gösterge olmaktadır. En son 26 Mart haftası için açıklanan veriler, toplam kredi kartı harcamalarının  son dört haftalık ortalamasının geçen yılın aynı dönemine göre %42  arttığını gösteriyor. Nominal olan bu değer enflasyondan da  etkilenmektedir. Ayrıca geçen sene Mart-Nisan aylarında pandemi  sebebiyle harcamaların sert şekilde düşmesi büyük bir baz etkisine yol  açmaktadır. Bu sebepten, kredi kartı harcamalarını enflasyondan ve  mevsim ve takvim etkilerinden arındırıp aylık bir reel gösterge elde  ettik. (Hesaplamayı yaparken toplam harcamalardan, BES ve kamu/vergi  ödemelerini de çıkarttık.) Perakende hacim endeksiyle korelasyonu  yüksek olan bu gösterge, Aralık ayındaki daralmanın ve Ocak’taki  durağan seyrin ardından, perakende satış hacminin Şubat ve Mart  aylarında arttığına işaret ediyor. Sonuç olarak göstergeler  ilk çeyrekte tüketim harcamalarının güçlü artış kaydettiğini ortaya  koyuyor. Bu da özellikle sanayi üretiminin öncü göstergeleriyle  tutarlıdır. Bununla beraber arz yönlü unsurlara bağlı fiyat artışları  ve finansal koşullardaki sıkılaşma uzun süreli olursa, ikinci  çeyrekte reel tüketim ve GSYH çeyreklik bazda daralabilir. Baz etkisi  sebebiyle bu çeyrekte yıllık büyüme büyük ihtimalle çift haneli  olacaktır.

Haftanın veri gündemi Mart ayı enflasyon verileri bugün saat 10:00’da açıklanacak. Aylık tüketici enflasyonunun, piyasa beklentisi  doğrultusunda %1 olacağını ve %15.6 olan yıllık enflasyon bu ay %16.1’e yükseleceğini tahmin ediyoruz. Bu artışta güçlü iç talep,  hammadde fiyatlarındaki yükseliş ve pandemiye bağlı maliyet artışları  belirleyici olacak.  Bunun sonucunda Şubat’ta %16.2 olan C endeksine  göre yıllık çekirdek enflasyonun bu ay %16.6’ya gelmesini bekliyoruz.

Son döviz kuru artışının etkilerinin gelecek aydan itibaren  görüleceğini ve çekirdek enflasyondaki yükselişin Nisan-Mayıs  aylarında hızlanacağını düşünüyoruz.  Bu hafta ayrıca, yurtiçinde Mart  ayı Hazine nakit gerçekleşmeleri (Çarşamba) ve TCMB aylık beklenti  anketi (Cuma) yayımlanacak.  ABD’de ise bu hafta Mart ayı imalat dışı ISM endeksi (bugün), son Fed toplantısının tutanakları (Çarşamba) ve Mart ayı üretici fiyatları (Cuma) açıklanacak. Geçen hafta açıklanan  imalat sanayi ISM 64.7 ile son 37 yılın en yüksek değerini almıştı. Hizmet sektörünün de toparlanması ve imalat dışı endeksin 55.3’ten 58.5’e yükselmesi bekleniyor.  Yıllık ÜFE enflasyonun ise %2.8’den %3.8’e yükseleceği tahmin ediliyor.   Bu hafta ayrıca IMF ve Dünya Bankası’nın periyodik toplantıları yapılacak ve Perşembe günü Fed Başkanı Powell da bir konuşma yapacak.

Piyasalarda bugün ABD’de tarım dışı istihdamın Mart ayında 916 bin  ile 650 bin olan beklentinin de üzerinde çok güçlü bir artış kaydetti. Önceki aydaki artış da 379 binden 468 bine revize edildi. İş gücüne  katılım oranı %61.5’e hafifçe yükselirken, işsizlik oranı %6.2’den %6.0’ya geriledi. Küresel hisse senedi piyasaları paskalya tatili  sebebiyle birçok ülkede kapalıydı. Diğer varlık fiyatları genel olarak  sakindi. 10 yıllık ABD tahvil faizi %1.70 seviyesinin civarında  seyretti. EUR/USD yataya yakın kaldıktan sonra bu sabah 1.1765  seviyelerinde başladı. Brent petrol fiyatı 64 doların biraz üzerinde  kaldı. Ons altın fiyatı da fazla değişmeyerek 1725 dolar seviyelerinde  kaldı  Türkiye’de ise Cuma günü, AK Parti’nin ekonomiye ilişkin yeni  düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifte %20 olarak uygulanan 2021 yılı için kurumlar vergisinin %25, 2022 için  ise %23 olarak uygulanması öngörüldü. Geçen senenin 105 milyar TL  seviyesindeki toplam kurumlar vergisi ile hesaplandığında, bu  düzenlemenin bütçeye katkısı 26 milyar TL (GSYH’nın %0.4’ü) gibi  oldukça yüksek bir seviyede oluyor.  USD/TL Cuma sabahı aşağı gelmeyi  sürdürerek 8.00 seviyesinin altına değdikten sonra yukarı döndü. Güçlü  gelen ABD istihdam verilerinin ardından daha da yükselen kur bu sabah 8.20 seviyelerinde haftaya başladı. 5 yıllık Türkiye CDS primi Cuma  günü yatay seyrederek 457 baz puan oldu. 2 yıllık tahvil faizi ise 21  baz puan düşüşle %18.55 seviyesine geriledi.”

 

 

 

Kaynak: QNB Finansbank

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler