Ekonomi
Gıda krizi riski kapıda
Marketlerde yağ, şeker, un, kahve gibi birçok ürünün kotalı satılmasına yol açan ham madde krizi, bu haftaki kur krizi sonrası…

Marketlerde yağ, şeker, un, kahve gibi birçok ürünün kotalı satılmasına yol açan ham madde krizi, bu haftaki kur krizi sonrası tarlaya indi. Fiyatlama yapamaz hale gelen firmalar gübre ve zirai ilaç satışlarını durdurdu. Zaten kuraklık nedeniyle ciddi verim düşüklüğü yaşanan tarımsal üretimde bir de toprağa gübre atılamayacak olması, 2022’de gıda krizi yaşanacağına yönelik ciddi endişeler yarattı.
Ham madde temininde yaşanılan zorluklara döviz kurundaki rekor artışlar da eklenince fiyatlama yapamayıp satışların durdurulduğu ürünlere gübre ve zirai ilaç da eklendi.
Geçen haftalarda market raflarında şeker bulunamamasıyla başlayan bu süreç, çok geçmeden yağ, kahve ve un satışlarına da sıçramış; fabrikadan kotalı satılmaya başlayan bu ürünler, marketlerde de kotayla satılır hale gelmişti.
Bu hafta başında Türk lirasında görülen tarihi değer kayıpları sonrası bu sorun tarlaya indi.
Sozcu.com.tr’ye konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Su İçmez, tarımsal girdi satan bayilerin önünü görememesi nedeniyle gübre ve zirai ilaç satışlarının durduğunu, bu sorunun 2022’de ciddi bir gıda krizi riski doğuracağına dikkat çekti.
Ankara Polatlı’da gübre bayiliği yapan ziraat mühendisi Murat Çelik ise, şu an hiçbir gübre firmasının sipariş almadığını, hatta siparişleri yıl başına kadar durduran firmalar olduğu bilgisini vererek bu durumun aylarca süreceğine işaret etti.
SON BİR YILDA YÜZDE 200’DEN FAZLA ZAMLANDI
Birkaç ay önce Avrupa’da yaşanan doğalgaz krizi sonrası fiyatı en çok artan ürünlerden biri gübre olmuştu.
Gübrenin ham maddesi olan doğalgazdaki aşırı fiyat artışı, yurt içinde de gübre fiyatlarının bir yılda yüzde 157’den fazla zamlanmasına yol açmıştı. Buna şimdi de yurt içindeki kur krizi eklenince gübredeki son bir yıllık zamlar yüzde 200’ü aştı.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, gübreye sadece son 15 günde 200-250 lira arasında yeni zamlar geldiğini söyledi.
Bu hafta başında döviz kurunda yaşanan rekor artışların ise henüz gübre satışı yapılmadığı için fiyatlara yansımadığına dikkat çeken Suiçmez, satışlar yeniden başladığında kurdaki son artışların da satış fiyatlarına yansıyacağını belirtti.
‘ÇİFTÇİ BU FİYATTAN NASIL SATIN ALSIN!’
Suiçmez, “Satışlar başlasa da vadeli satış yapılamıyor. Gübrenin tonu 2020 Haziran’da 1800 TL iken, Haziran 2021’de 4 bin 100 TL’ye çıkmıştı. Kasım ayı başında 10 bin TL idi, şimdi ise 11 bin 750 lira. Çiftçi bu fiyatlara peşin fiyattan gübre nasıl alsın” diye konuştu.
TÜSİAD Gıda ve Tarım Çalışma Grubu Üyesi ve Yeni Çiftçi Platformu Kurucusu Emrah İnce ise, “Gübre satışlarının yüzde 15-20 oranında azaldığını duyuyoruz. Üre gübresi 13 bin 200 TL’ye, DAP 11 bin 750 TL’ye çıktı. Kimse önünü göremiyor” dedi.
Aynı zamanda Tekfen Tarım Eski Genel Müdürü de olan İnce, “Satış yapılsa hangi kur seviyesinden yerine konulacağını bilmiyorlar. Öngörülebilirlik kaybedildi” değerlendirmesinde bulundu.
2022 TARIMSAL ÜRETİMİ TEHLİKEDE
Ziraat mühendisi Murat Çelik ile Adana’da gübre bayiliği yapan Ziraat Mühendisi Semih Karademir ise, gübredeki sert fiyat artışlarının çiftçinin tarlaya ya az gübre atması ya da hiç atamamasıyla sonuçlanacağına, bunun da gıda krizi yaratacağına dikkat çekti.
Çelik, “Şu an kış dönemine yaklaşıyor olmanın etkisiyle gübreye zaruri bir ihtiyaç duyulmuyor. Ancak, çiftçi toprağa gereken miktarda gübre atamayacak. Bu da istediğimiz verimi elde edemememiz, ürün açığının devamı anlamına geliyor” dedi.
Karademir ise, “İşin tehlikeli boyutu, mevcut gübre fiyatlarından dolayı üreticilerin gübre kullanamamasıdır. Bu da 2022’de gıda kriziyla karşı karşıya kalmamız anlamına gelebilir” diye konuştu.
Suiçmez de aynı tehlikeye dikkat çekiyor: “Çok daha zor günler bekliyor bizi. Kuraklığın etkisiyle gelecek yıl hububat başta olmak üzere kendine yeterlilik oranımız daha da düşecek. Kuraklığın yanında bir de gübre atılamaması, girdi maliyetlerinin her geçen gün ciddi şekilde artması 2022 tarımsal üretimine olumsuz yansıyacak. Bu durum bazı çiftçilerin tarımdan uzaklaşmasına da yol açacaktır.”
Gamze BAL
sozcu.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Ekonomi
/ 2 Temmuz 2025Garanti BBVA Genel Müdürü Akten: Temmuzda Politika Faizi 300 Baz Puan İnebilir
Garanti BBVA Genel Müdürü Mahmut Akten, Merkez Bankası'nın Temmuz ayında politika faizini 300 baz puan indirerek ekonomik dengeleri destekleyeceğini öngörüyor.
Ekonomi
/ 2 Temmuz 2025Kiraz Zirvede: İstanbul’da Haziran’ın En Çok Zam ve İndirim Yapan Ürünleri
İstanbul Ticaret Odası verilerine göre, Haziran 2025'te İstanbul'da kiraz fiyatı %44,29 artarak en çok zamlanan ürün oldu.
Dünya Ekonomisi
/ 2 Temmuz 2025Jeff Bezos’tan 737 Milyon Dolarlık Hisse Satışı:
Jeff Bezos, haziran ayında 3,3 milyon Amazon hissesini satarak 737 milyon dolar gelir elde etti. Martta açıklanan plana göre, 2026’ya kadar toplam 25 milyon hisse satacak.
Ekonomi
/ 2 Temmuz 2025Sigara Fiyatlarına Temmuz Ayında Zam Geliyor: En Ucuz Paket 80 TL’yi Geçecek
Temmuz ayında sigara fiyatları ÖTV zammı nedeniyle belirgin şekilde artacak ve en ucuz sigara fiyatı 80 TL bandını geçecek.
Ekonomi
/ 2 Temmuz 2025Dış Ticaret Açığı Haziranda Yüzde 38,8 Arttı: 8,2 Milyar Dolar!
Haziran ayında dış ticaret açığı yıllık bazda yüzde 38,8 artarak 8,2 milyar dolara ulaştı. İlk 6 aydaki açık 49,4 milyar dolar oldu. İhracat rekor seviyeye yükselirken, ithalattaki artış dikkat çekti.
Ekonomi
/ 2 Temmuz 2025Deprem Bölgesi İçin 200 Milyon Euro’luk Yeni Finansman
Deprem bölgesinin yeniden imarı için uluslararası kuruluşlardan sağlanan dış finansman desteği 6,7 milyar dolara ulaştı. Son olarak İKB ve İller Bankası aracılığıyla 200 milyon euro’luk uzun vadeli kaynak devreye alındı.
Gündem
/ 2 Temmuz 2025AB ile İş Dünyasına Vize Kolaylığı Masada
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile AB Komisyonu Üyesi Maroš Šefčovič, Ankara’da bir araya geldi. Görüşmede ticaretin önündeki engeller, Gümrük Birliği’nin geliştirilmesi ve vize serbestisi başlıkları öne çıktı.
Ekonomi
/ 2 Temmuz 2025İTO Enflasyon Verilerinde Revizyona Gitti: Nisan Yükseldi, Mayıs Düştü
İTO'dan yapılan açıklamaya göre, söz konusu revizyonun ardından aylık bazda Nisan 2024 enflasyonu yüzde 3,21'den yüzde 4,4'e yükseltildi. Buna karşılık, Mayıs 2024 enflasyonu ise yüzde 2,8'den yüzde 1,6'ya indirildi.
Reel Sektör
/ 2 Temmuz 2025Demir Çelik Devi Sıddık Kardeşler Konkordato Talep Etti
Reel sektörde sıkıntı gittikçe artıyor
Borsa
/ 2 Temmuz 2025SABAH Raporu: BIST‑100 Endeksi 10.000’i Geçti
BIST‑100 endeksi, siyasi belirsizliklerin hafiflemesiyle yukarı yönlü güçlü bir başlangıç yaptı. Kanaldan çıkan endeks dün 10.000 seviyesini aşarak 10.160 ve 10.300 hedeflerine yöneldi. 9.900 seviyesinin üzerinde kalındıkça kısa vadeli görünümün yukarı yönlü olması bekleniyor. 9.900'ün üzerinde trade pozisyonlarının korunması öneriliyor.
Borsa
/ 2 Temmuz 2025ANALİZ: Borsa İstanbul pozitif ivmesini Temmuz ayına taşıdı
Siyasi belirsizliklerin azalması ile birlikte Haziran ayını %10’un üzerinde yükselişle tamamlayan Borsa İstanbul, Temmuz ayının ilk işlem gününde de iyimserliğini korudu. BIST-100 endeksi %5,8’lik kazanımın ardından dün de %1,3 prim yaptı. Hem yurtiçinde hem de yurtdışında risklerin hafiflediği ortam, hisse senetlerine yönelimi artırıyor.
Gündem
/ 2 Temmuz 2025PKK Silah Bırakıyor: Süreç Başladı, Türkiye ve Bölge İçin Yeni Dönem
Reuters ve Cumhuriyet'e göre, silahsızlanmada ilk adımlar bugün atılacak!
Atilla Yeşilada
/ 2 Temmuz 2025FÖŞ yazdı: Erdoğan – Özel Gerilimi: Geçici Bir Ateşkes
CHP kurultayındaki usulsüzlük iddialarına ilişkin davada mahkemenin kararını 8 Eylül’e ertelemesi, beklenmedik bir gelişme olarak yeni senaryo ve zamanlama tartışmalarını beraberinde getirdi. Erdoğan’ın Özel’e zeytin dalı mı uzattığı, yoksa bunun yalnızca taktiksel bir ara mı olduğu soruları gündemde. Sürpriz yok: Bu sadece bir taktik. Ancak, davanın ertelenmiş olması TL varlıklarına ilişkin beklentileri de değiştirdi.
Benzer Haberler