Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Gallup Araştırma: Dünyanın Ekonomik Görünümü 2020’de İlk Kez Negatif

Küresel olarak % 43’lik bir medyan, yerel ekonomilerinin “kötüye gittiğini” ve son 15 yılın en yüksek olduğunu söyledi OECD ülkelerinde…

Gallup Araştırma: Dünyanın Ekonomik Görünümü 2020’de İlk Kez Negatif
  • Küresel olarak % 43’lik bir medyan, yerel ekonomilerinin “kötüye gittiğini” ve son 15 yılın en yüksek olduğunu söyledi
  • OECD ülkelerinde 2020’de karamsarlıkta 17 puanlık artış

Uluslararası Para Fonu (IMF) son Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nda %6’lık küresel büyüme tahminini koruyarak, aşılara erişimi olan gelişmiş ekonomilerin hızla toparlanmasının beklendiği ve birçok gelişmekte olan piyasa ekonomisinin yavaş aşı dağıtımları nedeniyle geriden geldiği iki tempolu küresel ekonomik büyüme detaylarını açıkladı.

COVID-19 küresel salgınının ilk yılında dünyada gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) tahminen %3,5 daraldı. Aynı dönemde, 116 ülke ve bölgedeki insanların % 43’ü Gallup’a, şehirlerindeki veya bölgelerindeki ekonomik koşulların “kötüye gittiğini” bildirdi ki Gallup Dünya Anketi’nin başlatıldığı 2005’ten bu yana tüm zamanların en yüksek oranı ile ilk kez net bir olumsuzluk seviyesi demek bu rakam.

Yüksek gelirli ülkelerdeki ekonomik tahminler önümüzdeki yıl nispeten iyimser görünse de, aynı ülkelerin çoğu COVID-19’un yayılmasından ağır şekilde etkilenen ve en erken kilitlenmelerden bazılarına maruz kalan ilk ülkeler arasında yer aldı. 2020’de kötü etkilenen ülkeler, insanların en az yarısının kendi şehirlerinde veya bölgelerinde daha kötü ekonomik koşullar beklediği, Mart 2020’de dünyada ulusal karantinayı zorunlu kılan ilk ülke olan ABD (%48), Birleşik Krallık (%52), Fransa (%65) ve İtalya ‘yı (%59) içeriyor.

Nispeten yüksek gelirli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi ülkelerde, kendi ekonomilerinin kötüye gittiğini düşünenlerin oranı, 2019’da %27’lik bir medyandan 2020’de %44’e yükselerek yıldan yıla 17 puanlık bir artış gösterdi.

Ancak yüksek gelirli ülkelerin kendi ekonomilerini kötüye gittiğini görme olasılıkları daha yüksek olsa da, yoksul ülkelerin sakinleri salgın boyunca daha ağır bir ekonomik yükle karşı karşıya kaldılar. Hükümetin teşvik planları ve güçlü sosyal güvenlik ağları sayesinde, yüksek gelirli ülkeler daha bol kaynaklarını, sakinleri salgının en kötü ekonomik etkilerinden bazılarından korumak için kullandılar ve GSYİH’nın tahmini %20’sini yanıt olarak mali destek programlarına harcadılar. Kısıtlamaların daha yüksek olduğu ve bütçelerin daha düşük olduğu gelişmekte olan ülkelerde ise sadece % 2’sini harcadılar.

İlk COVID-19 aşılarının geçen yılın sonlarında kullanıma sunulmasından bu yana, gelişmiş ekonomilerdeki nüfusun tahminen %40’ı tamamen aşılanmışken, gelişmekte olan ülkelerde sadece %11 ve düşük gelirli ülkelerde hala daha küçük bir grup aşıya ulaştı. Aşı arzının %80’inden fazlası şimdiye kadar yüksek ve üst-orta gelirli ülkelerde uygulandı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un son zamanlarda ülkeleri ve aşı yapıcıları her ülke nüfusunun en az %10’u aşılanana kadar güçlendirici 3. Doz aşıları ertelemeye çağırırken dile getirdiği eşitsizlik.

COVID-19’un yeniden canlanması ve yeni, daha bulaşıcı varyantlar sadece sağlık için değil, düşük gelirli ülkelerde ekonomik iyileşme için de büyük bir tehdit oluşturmakta. Virüsün yayılmasıyla mücadele için ortak önlemler, hayat kurtarmada etkili olmakla birlikte, gerekli bir ekonomik maliyetle birlikte gelir. Kilitlenmeler, sosyal mesafe, tedarik zinciri kıtlığı ve yakın temas gerektiren hizmet endüstrilerindeki tüketici davranışlarındaki değişiklikler, aşıların az kaldığı ve sakinlerin temelleri karşılamakta zorlandığı kötü etkilenen ekonomileri hızlı bir şekilde başlatma çabalarını zorlaştırıyor.

Aşı programları, yoksul ülkelerde yavaş ilerlemeye devam ediyor. Yüksek gelirli ülkelerin COVAX gibi programlarla gelişmekte olan dünyaya daha fazla aşı tedarikini yönlendirmeye istekli olmaları, büyük olasılıkla devam eden küresel ekonomik toparlanmanın sekteye uğramasına engel olacak.

Gallup

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler