Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fed/Powell: Enflasyon riski yükseliyor, faiz artımı 2022’de başlayabilir

Fed Başkanı Jerome Powell Cuma günü yaptığı açıklamada, bu yazdan bu yana ABD ekonomisini alt üst eden karışık tedarik zincirleri…

Fed/Powell: Enflasyon riski yükseliyor, faiz artımı 2022’de başlayabilir

Fed Başkanı Jerome Powell Cuma günü yaptığı açıklamada, bu yazdan bu yana ABD ekonomisini alt üst eden karışık tedarik zincirleri ve kıtlıkların daha da kötüleştiğini ve muhtemelen enflasyonu gelecek yıla kadar yüksek olacağını söyledi. Fed’in gösterge faiz oranını yükseltmeye henüz hazır olmadığını, ancak ekonominin gelecek yıl bir faiz artırımına hazır olabileceğini öne sürdü.

Powell, Güney Afrika Rezerv Bankası tarafından düzenlenen sanal bir konferansta yaptığı konuşmada, “Yaşanan uzun ve kalıcı tedarik sorunlarıyla birlikte yüksek enflasyon riski var” dedi.

Powell, birçok ekonomisti tekrarlayarak, kıtlık ve yüksek fiyatların çoğunlukla pandeminin tedarik zinciri üzerindeki etkisinin bir sonucu olduğunu, Asya’daki fabrikaların COVID enfeksiyonları ve düzinelerce kargo gemisinin açıkta demirlemiş olması nedeniyle geçici olarak kapandığını belirtti. Cuma günü yaptığı açıklamada, arz sorunlarının zaman içinde çözüleceğini düşündüğünü, ancak Fed’in ihtiyatlı olacağını ve gerekirse enflasyonu %2 hedefine geri çekmek için adımlar atacağını söyledi.

Fed başkanı, “Enflasyonu %2’ye geri döndürmek için araçlarımızı kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Fed’in tercih ettiği göstergeye göre tüketici fiyatları, Ağustos ayında bir önceki yıla göre %4,3 artarak otuz yılın en hızlı artışını kaydetti.

Fed başkanı, ABD merkez bankasının uzun vadeli faiz oranlarını düşürmeyi, borçlanma ve harcamayı teşvik etmeyi amaçlayan 120 milyar dolarlık aylık tahvil alımları azaltımına hazır olduğunu söyledi. Powell’ın, Fed’in 2-3 Kasım’daki bir sonraki toplantısından sonra tahvil alım azaltımını duyurması bekleniyor.

Ancak, iş piyasasının toparlanmak için daha fazla zamana ihtiyacı olması nedeniyle Fed’in kısa vadeli faiz oranını yükseltmesinin “erken” olacağını da sözlerine ekledi. Powell, ABD’de pandemi öncesine göre hala 5 milyon daha az iş olduğunu kaydetti.

Powell, COVID’in delta varyantı azaldıkça bu iyileşmenin önümüzdeki aylarda toparlanabileceğini sözlerine ekledi. O zaman işe alım hızlanabilir ve potansiyel olarak istihdam Haziran ve Temmuz aylarında kabaca 1 milyon işin eklendiği yaz seviyelerine geri dönebilir.

Powell, “Sabırlı olabileceğimizi ve toparlanmanın gerçekleşmesine izin verebileceğimizi, böylelikle işgücü piyasasının iyileşmesine izin verebileceğimizi düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl tam istihdam hedefimize ulaşmamız çok olası” dedi. Fed yetkilileri, maksimum istihdamın işsizlik oranı kabaca %3,8’e ulaştığında olacağını tahmin ediyor.

Bazı yetkililer ayrıca, Fed’in ‘uzun vadede ortalama %2 artan istikrarlı fiyatlar’ hedefinin gelecek yıl sağlanabileceğini belirtiyor. Söz konusu koşullar, Fed’in faiz artırımını destekleyecek nitelikte.

Eylül ayında, Fed’in politika yapıcılarının yarısı gelecek yılın sonlarında bir faiz artışını desteklerken, diğer yarısı 2023’e kadar veya sonrasını beklemeyi tercih etti. Ancak CME Group tarafından takip edilen vadeli işlem fiyatlarına göre, finans piyasaları 2022’nin sonuna kadar en az iki faiz artışı bekliyor.

 

Yahoo.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler