Sosyal Medya

Ekonomi

Fed enflasyon artışını geçici görüyor; getiri eğrisi müdahalesi şimdilik yok

Fed yetkilileri, ABD ekonomisi hakkındaki beklentilerini iyileştirmelerine ve finans piyasalarında artan enflasyon endişelerine rağmen en azından 2023 yılına kadar sıfıra…

Fed enflasyon artışını geçici görüyor; getiri eğrisi müdahalesi şimdilik yok

Fed yetkilileri, ABD ekonomisi hakkındaki beklentilerini iyileştirmelerine ve finans piyasalarında artan enflasyon endişelerine rağmen en azından 2023 yılına kadar sıfıra yakın faiz oranına devam edeceğini açıkladı.

Karar, Hazine getirilerinin açıklanmadan önce yükselmesiyle yatırımcılar için dalgalı bir günde geldi.

Fed Açık Piyasa Komitesi Çarşamba günü yaptığı politika açıklamasında, “İyileşme hızındaki hafiflemenin ardından, son zamanlarda ekonomik faaliyet ve istihdam göstergeleri yeniden güçlenmekte. Ancak salgından en olumsuz etkilenen sektörler zayıf kalmaya devam ediyor” dedi. “Enflasyon %2’nin altına seyretmeye devam ediyor.”

FOMC’nin üç aylık ekonomik raporuna göre 18 yetkiliden yedisi, 2023 sonunda daha yüksek faiz öngör. Aralık toplantısında bu oran beşe 17 idi.

Fed’in Yeni Tahmin Grafiği

Fed, bu yıl enflasyonda beklenen yükselişin kısa ömürlü olacağını düşünüyor. Öngörülere göre yetkililer 2021’de enflasyonun %2,4’e yükselmesinin ardından gelecek yıl %2’ye düşecek. Gıda ve enerji hariç tutulduğunda, enflasyonun bu yıl %2,2’ye ulaşması ve 2022’de %2’ye düşmesi bekleniyor.

On yıllık Hazine getirileri, hisse senetlerinin zararlarını tersine çevirdiği açıklamanın ardından halen son bir yılın en yüksek seviyelerinde kaldı.

Ekonominin yeniden açılmasına yardımcı olacak devasa mali destek ve genişleyen aşılar, yatırımcıların faiz artışları ve enflasyon beklentilerini canlandırdı ve Fed teşvik vermeye devam ederken Hazine getirilerini yükseltti.

Varlık Satın Alımları

ABD merkez bankacıları, varlık alımlarını ayda 120 milyar dolar olarak değiştirmeden bıraktılar ve istihdam ve enflasyon hedeflerinde “önemli ilerleme” sağlanana kadar bu hızın korunacağını tekrarladılar.

Gösterge federal fon oranının hedef aralığı da geçen Mart ayından bu yana sıfır ile %0,25 arasında tutuldu.

Powell ve meslektaşları, ekonomi iyileşmeye devam ederken bir araya geldi. İstihdam geçen ay toplandı ve Başkan Biden 11 Mart’ta 1,9 trilyon dolarlık ek salgın yardımını imzaladı. Aşılar hızla devam ediyor ve eyaletlerin bir dizi tüketici harcamasını serbest bırakabilecek tecrit kısıtlamalarını hafifletmeye başlamasına izin veriyor.

Yine de ekonomi, Fed’in hedeflerinden uzak duruyor. Şubat ayında maaş bordrolarına 379.000 iş eklenmiş olsa bile, bir yıl öncesine kıyasla 9,5 milyon daha az Amerikalının işi var ve enflasyon, Fed’in %2 hedefinin oldukça altında kalıyor.

Fed yetkilileri ekonomi ve istihdam piyasasında daha iyimser, daha güçlü enflasyon görüyor

Yine de, daha güçlü büyüme beklentileri, yüksek enflasyonla ilgili bazı endişeleri ateşlemekte ve son haftalarda 10 yıllık Hazine getirilerinde artışa katkıda bulundu. Powell geçen ay milletvekillerine verdiği ifadede, ekonominin aşırı ısınma riski olmadan önce daha alması gereken uzun bir yol olduğunu söyledi.  Bugünkü basın toplantısında da aynı görüşü yineledi.

Fed ayrıca, ekonomik büyüme ve işgücü piyasası tahminlerini de yükseltti. İşsizlik için medyan tahmin 2021 sonunda %4,5’e ve 2023’te %3,5’e düşerken, gayri safi yurtiçi hasıla bu yıl önceki tahminlere göre %4,2’den %6,5’e yükseltildi.

Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler