Sosyal Medya

Ekonomi

Eylül nakit bütçe:  Disiplin bozulmaya başladı

Eylül ayında bütçe yeniden açık verirken, gelirlerdeki hızlı artışın sürmesi dikkat çekti. Öte yanda, faiz-dışı harcamalar hızlanırken, yılın son çeyreğinde…

Eylül nakit bütçe:  Disiplin bozulmaya başladı

Eylül ayında bütçe yeniden açık verirken, gelirlerdeki hızlı artışın sürmesi dikkat çekti. Öte yanda, faiz-dışı harcamalar hızlanırken, yılın son çeyreğinde bütçe görünümünün bozulacağı kaygıları başladı. QNB Finansbank Araştırma Birimi  nakit bütçe trenlerini şöyle yorumladı:

 

 

 

 

 

Eylül ayı nakit bazlı bütçesi 20.4 milyar TL faiz dışı açık, 32.9 milyar TL de bütçe açığı verdi. Bu da bizim 28.4 milyar TL’lik bütçe açığı tahminimizin biraz üzerinde olmakla birlikte yakın seviyedeydi. Geçen senenin aynı ayında 16.6 milyar TL’lik faiz dışı açık ve 31.0 milyar TL’lik bütçe açığı verilmişti. Ancak Hazine, Eylül ayında tahakkuk eden vergilerin yaklaşık 10 milyar TL’lik kısmının Ekim ayında Hazine hesaplarına girdiğini söylemiştir. Bunu da dikkate aldığımızda, bütçe performansının geçen seneye göre iyileştiği söylenebilir.

Vergi kaymasını dikkate almasak bile, 12 aylık bütçe açığının GSYH’ya oranı önceki aya göre 0.1 puan düşüşle %1.8’e gerilemiştir. 12 aylık faiz dışı fazlanın GSYH’ya oranı ise 0.1 puan düşüşle %0.4 olmuştur. Gelirler yıllık %42.3 artarken, 12 aylık bütçe gelirlerinin GSYH’ya oranı 0.2 puan artışla %20.7 olmuştur. Faiz dışı giderler de yıllık %38.9’lk yüksek oranlı artış göstermiş ve 12 aylık toplamın GSYH’ya oranı 0.2 puan artışla %20.3’ye gelmiştir.

 

 

Faiz giderlerindeki artışa dikkat

 

Eylülde Hazine nakit dengesi, 32,9 milyar TL açık verdi. 9 aylık faiz gideri ise 124 milyar TL’ye yükseldi. Geçtiğimiz yıl 121,2 milyar lira faiz ödemesi yapılmıştı. Bu yıl faiz giderleri için ayrılan para 179,5 milyar lira. Kur arttıkça ödenecek faiz miktarı da artıyor. AKP döneminde yapılan toplam faiz ödemesi 500 milyar doları aştı.

 

Nakit birikim düşüyor

 

Geçen ay devirli-garantili borç geri dönüşü 126 milyon lira olarak kayıtlara geçti. Kur farklarından kaynaklanan artış 8 milyar 623 milyon lira olarak gerçekleşirken, kasa/banka net hesabında ise 78 milyon lira düşüş görüldü.

 

 

 

 

Kayıt için linki tıklayın

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler