Sosyal Medya

Döviz

Elvan: Kuru yükseltme politikamız yok

Son dakika haberi… Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, “Hükümetin ihracatı desteklemek için yüksek kuru tercih ettiği iddiaları doğru değil” açıklamasında…

Elvan: Kuru yükseltme politikamız yok

Son dakika haberi… Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, “Hükümetin ihracatı desteklemek için yüksek kuru tercih ettiği iddiaları doğru değil” açıklamasında bulundu. Elvan, ekonomi gündemiyle ilgili “Piyasa faizlerinde, varlık fiyatlarında, döviz kurunda ve beklentilerde yaşanan hareketliliğin farkındayız. Küresel konjonktür ve yurt içi enflasyonun seyri temkinli olmayı gerektiriyor” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Hazine ve Maliye Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, döviz kurunu bilinçli olarak yükselttikleri iddialarını “Döviz kuruna ilişkin son dönemde yapılan hükümetimizin ihracatı desteklemek amacıyla, yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik yorumlar doğru değil. Türkiye dalgalı kur rejimi uygulamaktadır, kurun değeri de piyasada belirlenir” diyerek yalanladı.

ENFLASYONUN SEYRİ TEMKİNLİ OLMAYI GEREKTİRİYOR

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçe sunuşunda Elvan, “Son 2 aydır, küresel gelişmelerin de etkisiyle, finansal piyasalarda dalgalanmalar yaşandı. Piyasa faizlerinde, varlık fiyatlarında, döviz kurunda ve beklentilerde yaşanan hareketliliğin farkındayız. Tüm bu unsurlar, entegre bir şekilde enflasyon görünümünü şekillendiriyor, dolayısıyla, burada, hiçbir ilgili dinamiğin göz ardı edilemeyeceği kanaatindeyim. Küresel konjonktür ve yurt içi enflasyonun seyri temkinli olmayı gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

Bakan Elvan, vergilendirmelerin enflasyon üzerindeki etkisiyle ilgili “Yapılan indirim ve fiyat ayarlamalarının TÜFE’yi düşürücü etkisi yaklaşık 5,3 puan olurken, bu uygulamalar sonucunda 125 milyar TL’lik kamu gelirinden vazgeçtik” şeklinde konuştu.

‘GRİ LİSTEDEN ÇIKMAK İÇİN FATF İLE ÇALIŞACAĞIZ’

Elvan, sunumunda Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) gri liste kararıyla ilgili ise “Atılan adımlara rağmen, FATF tarafından gri listeye alındık. Elbette bu durumu hak ettiğimizi düşünmüyoruz. Ancak bu listeden çıkmak için de, FATF ve ilgili kurumlarla işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler