Sosyal Medya

Ekonomi

Efsanevi tahvil yatırımcısı: Fed getiri eğrisi müdahalesine çoktan başlamış olabilir

Efsanevi tahvil yatırımcısı Bill Gross, Hazine tahvilleri sattığını ve ABD enflasyonunun önümüzdeki aylarda % 3-4 bandına yükselmesini beklediğini söyledi. Brüt,…

Efsanevi tahvil yatırımcısı: Fed getiri eğrisi müdahalesine çoktan başlamış olabilir

Efsanevi tahvil yatırımcısı Bill Gross, Hazine tahvilleri sattığını ve ABD enflasyonunun önümüzdeki aylarda % 3-4 bandına yükselmesini beklediğini söyledi.

Brüt, 1,9 trilyon dolarlık Covid-19 yardım faturası ve potansiyel bir altyapı paketi dâhil olmak üzere “önemli” mali teşvikin ortasında yükselen fiyat baskılarının yanı sıra hane halkı gelirinin  de artarak enflasyona katkıda bulunacağını açıkladı.

Gross, “Tüketiciler bu yönde gitmek isterlerse serbest bırakılabilecek ertelenen önemli bir talep var ve bence belli bir dereceye kadar yapacaklar,” dedi.

Hazine getirileri, kısmen mali teşvikler ve aşılamaların toparlanmayı hızlandırarak enflasyonun yükselmesine neden olacağı beklentilerinden beslenerek Ocak ayından bu yana yükseldi. Önümüzdeki on yılda enflasyon beklentilerini yansıtan 10 yıllık başabaş enflasyon oranı Salı günü Ocak 2014’ten bu yana en yüksek olan % 2,31’in biraz altına düştü.

Piyasa, Çarşamba günü bir sonraki politika kararını açıklayacak olan Fed’in ne zaman politikayı sıkılaştırmaya başlayacağına dair beklentileri de değiştirmekte. Birkaç Wall Street stratejisti, yanıt olarak 10 yıllık getiri tahminlerini yükseltti.

Fed Başkanı Powell, merkez bankası enflasyonun istikrar kazanacağı seviye belli olana ve istihdam hedeflerine ulaşılana kadar enflasyondaki ani artışları izleme söz vermekte. Ancak, Powell ve Fed’in nokta grafiği, piyasanın Mart 2023 faiz beklentisini “inkar etse” bile, Gross’a göre “% 3 ila % 4  enflasyonda 3-12 ay arasında mevcut politikası açısından onu duraklatacaktır” dedi.

Gross, birkaç hafta önce satışlar başladığında Hazine tahvillerinde kısa pozisyon aldığını söyledi.  Söz konusu satışlar 10 yıllık getiriyi Şubat 2020’den bu yana en yüksek seviyesi olan % 1,64’e çıkardı. Pasifik Yatırım Yönetimi’nde dünyanın en büyük tahvil fonunu yöneten yatırımcı, 10 yıllık vadeli işlemlere ve uzun tahvillere karşı bahis oynamaya devam ediyor.

10 yıllık faizin konut piyasası üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, Gross, Fed’in varlık alımlarını uzun vadeli Hazine tahvillerine odaklayarak “bükülme” politikasını yakın gelecekte uygulayacağını düşünüyor.

Gross, getirilerin satış sırasında ulaşılan en yüksek seviyelerden düştüğü göz önüne alındığında, böyle bir hareketin son iki hafta içinde çoktan gerçekleşmiş olabileceğini ekliyor.

Bloomberg TV

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler