Sosyal Medya

Ekonomi

YENİLEME (24 Kasım gecesi gösteriler) DİSK hayat pahalılığına karşı sokağa çıkıyor: Kara kışı işçi baharına çevirelim

Kur artışlarının ekonomik etkileri nedeniyle Türkiye genelinde hükümetin istifasını talep edenler eylemlerini bugün de sürdürdü. Eylemlerde “hükümet istifa” sloganları atıldı.…

YENİLEME (24 Kasım gecesi gösteriler) DİSK hayat pahalılığına karşı sokağa çıkıyor: Kara kışı işçi baharına çevirelim

Kur artışlarının ekonomik etkileri nedeniyle Türkiye genelinde hükümetin istifasını talep edenler eylemlerini bugün de sürdürdü. Eylemlerde “hükümet istifa” sloganları atıldı.

 

Dün, dolar, Türk Lirası karşısında 13.50 seviyesine yükseldi, Euro da Türk Lirası karşısında 15.20 seviyesine geldi. Türkiye tarihinin en yüksek döviz kurlarının kayda geçmesi ve ekonomideki gidişatın zamlarla birlikte ağırlaşmasının ardından vatandaşlar çeşitli il ve ilçelerde sokağa çıktı. İstanbul, Adana, Bursa, Antalya, Mersin, Diyarbakır, Hatay, Edirne, Eskişehir, Denizli ve Samsun’da eylemler vardı.

Kadıköy’de 43 gözaltı

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Kadıköy’de polisin vatandaşı müdahalede bulunarak gözaltına alındığını duyurdu. Son açıklanan sayıya göre en az 43 kişi gözaltında.

 

 

 

 

 

Avcılar

Avcılar’da Avcılar Deprem Heykeli önünde yapılması planlanan basın açıklaması polisin engellemeleri üzerine Avcılar Emekliler Parkı’nda yapıldı.

 

Şişli’de polis müdahalesi; 8 gözaltı

Şişli’de de eylem yapmak isteyen yurttaşlara polis müdahalesi gerçekleşti.

 

Mersin

Mersin’de “Geçinemiyoruz” diyen vatandaşlara polis müdahale etti.

 

Ankara’da Bilkent Üniversitesi öğrencileri yürüyüşe geçti

AKP yönetimine ve ekonomik krize tepki gösteren Bilkent Üniversitesi öğrencileri, “Gençlik ayakta, AKP’ye direniyor” sloganlarıyla hükümetin istifasını talep etti.

 

ODTÜ’lülerden yürüyüş

Ankara’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencileri de ekonomik kriz ve yolsuzluklar nedeniyle eylemlere başladı. ODTÜ’lü öğrenciler eylemi “Ülkemizi bir avuç vurguncuya, talancıya, hırsıza bırakmayacağız” diyerek duyurdu.

 

Samsun

Samsun’da Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri çağrısıyla yoksulluğa, yükselen döviz kurlarına ve zamlara karşı eylem yapıldı.

 

Eylemde “hükümet istifa” sloganları atıldı.

 

 

Kaynak:  T24

 

 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Artık yeter, geçinmek istiyoruz” sloganıyla tüm illerde 25 Kasım’da kitlesel basın açıklaması yapacaklarını duyurdu.

Çerkezoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, “Milyonlarca işçi adına, emekçi adına, emekli adına, geçinemeyenler, barınamayanlar, iş bulamayanlar adına haykırıyoruz. 1 Ekim’den beri geçinmemiz için alınması gereken önlemleri iş yeri iş yeri, meydan meydan anlatıyoruz. Tüm bu çağrılarımıza ve somut taleplerimize yanıt verilmedi” dedi.

“AVRUPA’NIN EN DÜŞÜK ASGARİ ÜCRETİ ARTIK TÜRKİYE’DE”

Türkiye’de yaşanan döviz krizi ile geçinmenin de imkânsız hale geldiğini kaydeden Çerkezoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Ülkeyi yönetenler ‘dövizden size ne’ diyorlar. Biz Türk lirası kazanıyoruz, ancak döviz kuru arttıkça iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Ayrıcalıklı 3-5 müteahhit şirketiniz gibi döviz üzerinden geçiş garantili ihalelerle yaşamıyoruz. Asgari ücretin Avrupa’da en düşük olduğu ikinci ülke, Arnavutluk’tan sonra Türkiye idi. Ama ekonominin kitabını yazanlar bu unvanı da kimseye kaptırmadılar. TL’nin hızla değer kaybetmesi ile Avrupa’nın en düşük asgari ücreti bugün artık Türkiye’de. ‘Türk lirası değer kaybedince ücretler azalacak, rekabet gücümüz artacak, yabancı sermaye Türkiye’ye akacak’ diyorlar. Bu ülke, bu halk, bu ülkenin işçi sınıfı satılık değildir. Uluslararası pazarlarda kelepire satılığa çıkarılacak şahsa ait bir mal değildir.”

DİSK, ACİL YAPILMASI GEREKENLERİ SIRALADI

Çerkezoğlu, bugün iktidarı uyarmanın görevleri olduğunu ifade ederek, acilen yapılması gereken tedbirler olarak şu maddeleri açıkladı:

• TL’nin ve emeğin değersizleştirilmesi politikasından derhal vazgeçilmelidir.

• TL’nin değersizleşmesi nedeniyle yaşanan tüm kayıplar asgari ücret artışıyla telafi edilmeli, bu artışta işçiler büyümeden de pay almalıdır.

• Asgari ücretin ve tüm ücretlerin asgari ücret tutarı kadar bölümünde vergi ve kesintiler kaldırılarak tüm ücretlere 1000 lira iyileştirme yapılmalıdır.

• İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımı önündeki tüm yasal ve fiili engelleri kaldırılmalıdır.

DİSK’in örgütlü olduğu tüm illerde ve bölgelerde yarın (25 Kasım) kitlesel basın açıklamaları yapacaklarını duyuran Çerkezoğlu, ayrıca, diğer işçi konfederasyonları Türk-İş, Hak-İş başta olmak üzere tüm emek ve demokrasi güçlerini ortak mücadeleye çağırdı. Çerkezoğlu, “Yoksulluğa ve emeğimizin ucuzlatılmasına teslim olmayalım, kara kışı işçi baharına çevirelim: Bu ülke, bu halk, bu ülkenin işçi sınıfı satılık değildir” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler