Sosyal Medya

Ekonomi

Demokrasiye bir darbe daha: Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü. TBMM Genel Kurulunda, HDP’li Gergerlioğlu’na verilen cezaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi okunarak bilgiye…

Demokrasiye bir darbe daha: Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü.

TBMM Genel Kurulunda, HDP’li Gergerlioğlu’na verilen cezaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi okunarak bilgiye sunuldu. Genel Kurulda okunan tezkerenin ardından Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düştü. HDP’nin milletvekili sayısı 56’dan 55’e indi.

TBMM Başkanlığı’nın, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na ‘terör örgütünün propagandasını yapmak’ suçundan verilen 2 yıl 6 aylık hapis cezasına yönelik kararı TBMM Genel Kurulu’nda okundu.

TBMM Genel Kurulu’ndan çıkmayan Ömer Faruk Gergerlioğlu da kararın ardından şunları söyledi: “Bu hukuksuz karara karşı arkadaşlarımızla beraber direniyoruz. Görüyorsunuz AK Parti sıraları kaçtı. Bu kararı savunacak tek bir cümle edemedi Meclis Grup Başkanvekili. Barış çağrısı paylaşımını retweet ettiğim için bunu yaptılar. Retweet eden kimseye ceza vermediler, bir tek beni seçtiler. Demoklesin kılıcı gibi bu davayı tepemde salladılar. Bir ay içinde Yargıtay harekete geçti ve kararı verdi. AYM’ye başvurmama rağmen kararı bekletmediler.”

Meclis Başkanvekili Celal Adan Genel Kurulu tekrar açtıktan sonra Gergerlioğlu’nun salondan ayrılmasını istedi. Bu arada HDP milletvekilleri slogan atarak sıra kapaklarına vurmayı sürdürdü. Bunun üzerine Adan tekrar ara vererek grup başkanvekillerini görüşmeye davet etti.

GERGERLİOĞLU ÇIKMADI GENEL KURUL KAPANDI

Celal Adan verilen aranın ardından Genel Kurulu açtıktan sonra, Gergerlioğlu’nun dışarı çıkmasını rica etti, idare amirlerini göreve davet etti. AK Partili Meclis İdare Amirleri Alpay Özalan ve Ali Şahin Gergerlioğlu’nu çıkarmak için HDP grubuna doğru gitti. HDP milletvekilleri ise Gergerlioğlu’nun önünde set oluşturdu. Bu arada gerilim ve itişmeler yaşandı. Bunun üzerine oturuma tekrar ara verildi. Kısa süre sonra geri dönen Celal Adan kavga ve gürültü durumunda genel kurulun kapatılmasını öngören içtüzük maddesine dayanarak Genel Kurulu kapattı.
Gergerlioğlu ve HDP’li milletvekillerinin Genel Kurul salonunda bekleyişi sürüyor.

Eski AKP’li vekilden protesto

Meclis’te karar öncesi 22. Dönem AKP Milletvekili Abdurrahim Aksoy aslında oturması yasak olan basın locasında otururken bir anda Genel Kurul’da ayağa kalkarak ”Yaşasın özgürlükçü demokrasi. Yaşasın demokratik Türkiye. Kahrolsun otokrasi. Demokrasi istiyorum” sözleriyle Gergerlioğlu kararını protesto etti.

DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi olan Aksoy, Meclis polisi tarafından salondan çıkarıldı.

Siyasilerden tepkiler

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Twitter’dan “HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi hukuksuzdur. Yasama organının bu hukuksuzluğa bir kez daha alet edilmesi kabul edilemez. TBMM Başkanlığı Enis Berberoğlu kararında yaptığı hatayı kasten tekrarlamaktadır. #GergerlioğluYalnızDeğildir” ifadesini kullandı. 

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, karara tepki gösterirken, Meclis’teki protesto görüntülerini paylaştı ve “Milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu, herkesin hakkını savunduğu için iktidarın hedefinde. Şimdi herkesin Gergerlioğlu’nu ve adaleti savunma zamanı! #GergerlioğluYalnızDeğildir” yazdı.

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş da “Az evvel okunan tezkereyle, hukuksuz-keyfi bir karara dayanarak halkın iradesi bir kez daha çiğnendi. Bu karar tarihe bir utanç olarak geçecek. Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi tümüyle hukuksuzdur. halk iradesine darbedir. #GergerlioğluYalnızDeğildir” ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi, en açık tabiriyle, halk iradesinin gaspıdır. “Milli iradeyi” ağızlarında sakız edenler, seçimle gelen milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırarak milli iradeye darbe yapmıştır. #GergerlioğluYalnızDeğildir” dedi. 

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de kararın hukuki değil siyasi bir karar olduğunu belirterek “Bir tweet bahane edilerek insan hakları mücadelesi veren, her kesimden vatandaşın temel haklarını korumaya çalışan bir milletvekili hapsedilmeye çalışılıyor. AKP zulmünün yeni bir seviyesi” dedi.

Ne olmuştu?

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Gergerlioğlu’nun sosyal medyadan yaptığı bir haber paylaşımı nedeniyle “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasını öngören yerel mahkeme kararını 19 Şubat’ta onamıştı. Yargıtay’ın onama kararı, geçen hafta Perşembe günü Meclis’e ulaşmıştı.

Kararla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunan Gergerlioğlu, aynı zamanda da “tedbir” kararı alınması talebinde bulunmuştu. Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusuyla ilgili süreç devam ederken, tedbir kararı reddedilmişti.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise Gergerlioğlu hakkındaki bireysel başvurusu sonucunu beklemeyeceklerini açıklamıştı.

Anayasaya göre, hakkındaki kesinleşmiş yargı kararı TBMM Genel Kurulu’nda okutulan meclis üyesinin milletvekilli de sona eriyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler