Sosyal Medya

Merkeziyetsiz Finans

Tether ve USD Coin: Kripto Piyasalarda Neler Oluyor?

Kripto Para Yazarı David Gerard İle Söyleşi

Tether ve USD Coin: Kripto Piyasalarda Neler Oluyor?

David  Gerard kripto para ve blokchain üzerine kitaplar yazan bir gazeteci. Aynı zamanda bilgisayar sistem yöneticisi. Paraanaliz’in topluluk hizmeti veren ve kripto paralar üzerinde teknik yazıların sıklıkla kaleme alındığı sosyal.paraanaliz.com (Henüz üye değilseniz olmanızı öneririz) platformu ekibinden Zeynep Uslu kendisiyle bir röportaj yaptı.

David Gerard’ın kitaplarını merak edenler için hemen şu üç görseli iliştirelim:

Yazıya geçmeden önce onay, beyan, kontrol gibi değişik kelimelerle karşıladığımız “attestation” ve destek iddiaları olarak karşıladığımız “backing claims” ibarelerine kısaca değinelim. Attestation teknik sözlüklerde, şehadetname veya tasdik eden vesika olarak veriliyor. burada bahis konusu olan bir bağımsız denetim firması tarafından ilgili kripto şirketinin çıkardığı “para”ların arkasındaki destek varlıkları beyan eden vesikadır. Tether için bunun bir örneğini şuradan görebilirsiniz:

Tether-Assurance-ReportCRR-FINAL_SIGNED_3_26_21

Örneğin bu belgede belli bir anda Tether’in çıkardığı coinlere karşılık olarak 35 milyar dolar varlığı olduğu belirtiliyor. Fakat aşağıdaki röportajda  bu tür bir “attestation”ın tam bir bağımsız denetim (audit) faaliyeti olmadığı ve ihtiyatla karşılanması gerektiği vurgulanmış.

Kripto paralarda düşüş yaşanırken Roubini gibi kripto paraların bir tür saadet zincir suçu olduğu yönündeki iddialar yaygınlık kazanıyor. David Gerard’ın hem bir uzman bilgi işlemci hem de kripto para gazetecisi olarak aşağıdaki röportajı da herhalde şu sıralar dikkatlice okunmalı.

 

Söyleşiyi Yapan: Zeynep Uslu

Zeynep Uslu: Mesleğiniz ve ilgi alanlarınız nelerdir?

David Gerard: Kripto para birimi ve blok zincirler hakkında kitaplar ve gazete yazıları yazıyorum. Ayrıca Unix sistem yöneticisi olarak çalışıyorum.

Zeynep Uslu: Kripto para yatırımı hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu alana yatırım yapar mısınız? Çevrenizde yatırım yapan insanlar var mı?

David Gerard: Hiçbir şekilde kriptolara dokunmam. Bence bunlar kötü yatırımlar, çünkü çok fazla oynaklar, piyasa çok fazla manipüle ediliyor ve bir bütün olarak değerlendirdiğimde bu piyasa negatif toplamlı bir oyun – başka birinin koymadığı parayı alamazsınız. Kripto piyasası, hiçbir şekilde yeni zenginlik üretmiyor.

Zeynep Uslu: Bu kripto para varlıklarının değerleri sürekli düşüyor/düşme eğilimi var diyebilir miyiz?

David Gerard: Fiyatlar her yerde ve son zamanlarda zirveye ulaştı. Bu yüzden her zaman düştüklerini söyleyemem.

Zeynep Uslu: Tether arzının kripto varlık piyasasının gelişimi üzerinde bir etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?

David Gerard: Bence muazzam bir etkisi oldu. Tether’in fiyatı etkilememesinin pek olası olmadığını gösteren akademik araştırmalar bile var;

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3195066

Ayrıca, Bitfinex/ Tether’den Giancarlo Devasini’nin öyle düşündüğü belgelendi – Bitcoin yaklaşık 8.000 dolar olduğunda, Bitfinex ve Tether ABD doları alamazsa, Bitcoin’in 1.000 doların altına düşebileceğini söyledi. ( New York Başsavcısı’nın soruşturmalarında ilk dosyalamasında dosyalandığı gibi. )

Zeynep Uslu: New York Başsavcısı’nın Tether soruşturması diğer benzer kurumları nasıl etkiledi? Ve bu firmalar bilançolarını halka sunuyorlar mı?

David Gerard: NYAG soruşturması, stablecoin ihraççılarının, düzenleyicilerin alanın farkında olduğunu kesinlikle fark etmesini sağladı. Diğerleri, en azından Tether’in sahip olduğu seviyeye kadar bilgi sundu. Ancak, hiçbiri bir tedarik sağlamadı. Şu an sağladıkları tam denetim – yalnızca anlık görüntü onayları. NYAG soruşturmasının bir yönü, Tether’in, denetçinin bakmasından sadece birkaç saat önce bir hesaba para koyarak, Tether’in kesinlikle desteklenmediği bir zamanda desteklenmiş gibi görünmesini sağlamak için bir anlık görüntü tasdikini nasıl manipüle ettiğiydi.

Devamı için:

https://sosyal.paraanaliz.com/2021/07/26/david-gerard-ile-tether-ve-usd-coin-uzerine/

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler