Sosyal Medya

Ekonomi

Çin bağımsız bir ‘teknoloji gücüne’ dönüşüyor

SELMAN CÖMERT  Çin yönetimi, ABD yaptırımlarının ardından yarı iletken endüstrisinin büyümesini teşvik amacıyla vergi indirimleri getireceğini duyurdu. Çin Maliye Bakanlığı,…

Çin bağımsız bir ‘teknoloji gücüne’ dönüşüyor

SELMAN CÖMERT 

Çin yönetimi, ABD yaptırımlarının ardından yarı iletken endüstrisinin büyümesini teşvik amacıyla vergi indirimleri getireceğini duyurdu. Çin Maliye Bakanlığı, çip üreticilerinin 2030 yılına kadar vergisiz olarak makine ve hammadde ithal edebileceğini açıkladı.

Çinli yetkililer, ABD ile olan gümrük savaşına ve Pekin’in akıllı telefon ile diğer geliştirmek istediği endüstrilerdeki bağımlılığa dikkat çekerek, bu yıl en önemli ekonomik önceliğinin bağımsız bir ‘teknoloji gücüne’ dönüşme çabalarını hızlandırmak olduğunu açıkladı.

Çin Maliye Bakanlığı, çip üreticilerinin 2030 yılına kadar vergisiz olarak makine ve hammadde ithal edebileceğini duyurdu. Çin’in en büyük ithalat kalemi olan işlemci çipleri ve diğer yarı iletkenler, yılda toplam 300 milyar dolardan fazla maliyete sahip.

Associated Press’te yer alan habere göre, bağımsız bir çip endüstrisi oluşturmak için son yirmi yılda yoğun bir şekilde çaba sarf eden Çin, akıllı telefon ve diğer teknolojilerinin üreticileri hala en gelişmiş bileşenler için ABD, Avrupa ve Tayvan’a bel bağlamış durumda.

Ayrıca, 2019’da eski ABD Başkanı Donald Trump, Çin’in endüstriyel amaçları nedeniyle teknoloji devi Huawei’nin ABD yapımı işlemci çiplerine ve diğer teknolojilerine erişimini yasaklamıştı.

Geçtiğimiz yıl da Trump, küresel tedarikçilerin Huawei’ye çip yapmak için ABD teknolojisini kullanmasını yasaklamıştı. Bu yasak, 2020’nin başında küresel satışlarda birinci olan, ancak daha sonra gerilere düşen Huawei’nin akıllı telefon piyasasındaki olumlu pozisyonunu tersine çevirmekle tehdit ediyor.

 

 

 

Kaynak: karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler