Sosyal Medya

Ekonomi

Cemil Ertem: Cari fazla ile büyüyeceğiz

Dünya Gazetesi’nin haberine göre, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Danışmanı Cemil Ertem tarafından Kasım ayı sonunda hazırlanan sunumda, “Yeni Ekonomik Modelin” temel amacı,…

Cemil Ertem: Cari fazla ile büyüyeceğiz

Dünya Gazetesi’nin haberine göre, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Danışmanı Cemil Ertem tarafından Kasım ayı sonunda hazırlanan sunumda, “Yeni Ekonomik Modelin” temel amacı, “Yeni ekonomik modelde düşük faiz ortamı ile yatırımların desteklenmesi, büyümenin ve istihdamın sürdürülebilir hale getirilmesi, rekabetçi kur avantajı ve yatırımların artmasıyla ihracatın artırılması ithalatın düşürülmesi ve nihayetinde cari açığın cari fazlaya evrilerek dış borca bağımlılığın ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır” olarak tanımlandı.

Maliye politikasına yönelik olarak ise bir hedef konularak, “Dolaylı vergilerin azaldığı, doğrudan vergilerin arttığı çağdaş bir bütçe anlayışına geçmeyi hedefliyoruz” denildi.

Reel sektörde türbülans

Sunumda, ihracattaki istikrarlı artışın sağladığı ekonomik katkılara işaret edilerek, bunun Merkez Bankası kullanılabilir rezervlerini de artıracağı belirtildi.  “Yeni Ekonomik Model Gerekçeleri –Getirileri” başlıklı sunumda, Ak Parti hükümetleri döneminde de uygulanan temel politika bileşeninin sonuç vermediği vurgulanarak, yüksek faiz, düşük kura dayalı ekonomik model bir yandan yüksek faiz maliyetleri nedeniyle yatırım ortamını zayıflatırken, diğer yandan ihracatta rekabet gücümüzü azaltmaktadır” eleştirisine yer verildi.

Bu politika bileşeninin düşük büyüme, düşük istihdama yol açtığı, düşük kur nedeniyle ithalatın ihracattan daha hızlı arttığı ve oluşan cari açığın sıcak para ile finanse edilmesiyle de dış ataklara zemin oluştuğu belirtildi. Sunumda, “İhracatı artırıp, ithalatı azaltarak, temel döviz arz talebini dengelerken, diğer yandan doğrudan yabancı sermaye girişlerini özendirip portföy, yani sıcak para girişlerini azaltarak kurda ve dış finansmanda istikrar sağlayacağız. Böylece dış finansal şoklara karşı korunaklı, kırılgan olmayan bir ülke haline geleceğiz” denildi.

Tipik IMF reçetesi olarak nitelenen yüksek faiz-düşük kur uygulamasının, bütçede sıkılaşma, yatırımların durma ve ücret artışlarının kesilmesine neden olduğu ileri sürülen sunumda, bunun sonucunda da vergi artışları ve düşen ücretlerle yoksullaşma olduğu savunuldu. Türkiye’nin kronik cari açık sorunu yaşadığı belirtilen sunumda, düşük kur-yüksek faiz dönemlerinde cari açığın arttığı, böylece oluşan ilave döviz talebiyle de kurun tekrar yükseldiği belirtildi.

Sunumda cari açığa yönelik şu yorum yapıldı: “Cari açığın finansmanında uzun yıllar büyük rol oynayan portföy yatırımlarının (sıcak paranın) yüksek seviyelerde oluşu, TL üzerinde baskı yaratan unsurların başında gelmiştir. Yeni model ile azalan cari açık, finansman ihtiyacı üzerindeki yükü azaltacağından, bu durumda hem net döviz açığı kapanmış hem de yabancıların hisse senedi ve borç senetleri piyasasında yarattığı kırılganlık azalmış olacaktır” görüşüne yer verildi.

Modelin temel politika ve reformları

Sunumda “Dış borca, sıcak paraya dayalı bir dış ticaret rejimi ile yüksek faizin sonucu olan yüksek borç, sıcak para ve ithalata dayalı büyüme modeli” uygulanmayacağı vurgulanarak, temel politikalar şöyle sıralandı:

■ Net döviz girişine, küresel rekabete dayalı bir dış ticaret rejimi.

■ Düşük faizle yatırımları önceleyen, ihracatın ithalatı karşılama oranının çok üzerinde olduğu, cari fazla veren, küresel rekabette ve teknoloji ihracında öncü yeni bir büyüme modeli.

■ Toplam faktör verimliliğini esas alan, nitelikli işgücü ile hakkaniyetli bir ücret politikasına önem veren, refah düzeyi giderek artan bir üretim ve teknoloji üssü olmaya öncelik vermek.

REFORM ALANLARI

Yeni modelin reform alanları şöyle sıralandı:

■ Sağlıklı işleyen, mali derinliği ve çeşitliliği esas alan bir finansal yapı.

■ Banka sistemimizin sermaye ve aktif kalitesini yukarı çekmek.

■ Reel sektörü banka sistemi dışında da finanse edecek çağdaş finansal yapıları hızla oluşturmak.

■ Tarımda kendine yeterli, tarladan sofraya arz zincirini ve fiyatlamasını en sağlıklı şekilde sağlayarak gıda enflasyonunu gündemden kaldırmak.

Yüzde 5 büyümeye yüzde 15 kredi genişlemesi gerek

Sunumda, Türkiye’nin yaşadığı enflasyon genel olarak küresel gelişmelere bağlı enerji ve emtia fiyatlarıyla navlundaki artışla açıklanırken, sadece Türkiye’nin değil bu gelişmelere bağlı dünyanın da enflasyon sorunu yaşadığı belirtildi. Finans kesimine yönelik olarak yapılan değerlendirmede Türk bankalarının güçlü bir sermaye yeterlilik oranı bulunduğu, kredi dönüşlerinin sorun teşkil etmediği, bankacılığın ticari kredilerle büyüdüğü, konut kredilerinin sistem tehdidi oluşturmaması için kontrol altında tutulduğu belirtildi. Sunumda yüzde 5 büyüme için yüzde 15’lik bir kredi genişlemesi gerektiği, bu senaryoda dahi bankaların sermaye yeterliliklerini korudukları belirtildi.

BAKMADAN GEÇME

  • Son dakika: Suya zam geldi! İstanbullulara kötü haber

    İstanbul'da konutlarda ve iş yerlerinde kullanılan suya ortalama yüzde 10 oranında zam yapıldı. En çok kullanılan 0-15 metreküp arası suyun birim fiyatı 42.37 TL’den 46.62 TL’ye yükseldi. Bu kademe, İstanbulluların yüzde 85’ini doğrudan etkiliyor.

  • Merkez’den dezenflasyon mesajı! Cevdet Akçay: Başarısızlık algısı gerçekçi değil

    Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, son dönemde kamuoyunda dile getirilen "dezenflasyonda başarısızlık" yorumlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) toplantısında konuşan Akçay, dezenflasyon sürecinin doğru yönde ilerlediğini vurguladı.

  • HÜRJET Avrupa yolcusu! İspanya’da tarihi imza

    Türkiye-İspanya Anlaşması yeni bir çağı başlatacak. Türkiye'nin ilk yerli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET için İspanya’da tarihi bir mutabakat anlaşması imzalandı. Anlaşma, uçağın İspanya’ya satışının önünü açarken, ortak üretim altyapısının da bu ülkede kurulmasını kapsıyor.

  • Trump’ın imzası Türkiye için pahalıya patlayacak! İlaç fiyatlarında fırtına kapıda

    ABD Başkanı Donald Trump, ülkedeki ilaç fiyatlarını yüzde 30 ila yüzde 80 oranında düşürecek kararnameyi imzaladı. Ancak bu adımın, küresel ilaç pazarında dengeleri bozacağı uyarısı geldi. Trump, ilaç şirketlerinin zarar etmemesi için diğer ülkelerdeki fiyatların artırılacağını belirtti. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, ABD’de alınan kararın Türkiye için de kritik olduğunu vurguladı.

  • AB’den Rusya’ya 17. darbe! Yaptırım paketi üzerinde uzlaşı sağlandı

    Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı hazırladığı 17. yaptırım paketi üzerinde nihayet uzlaştı. AB büyükelçilerinin oluşturduğu Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), özellikle Rusya’nın petrol taşımacılığında kullandığı gölge filoyu hedef alan yeni önlemleri onayladı. Paket, AB dışişleri bakanlarının 20 Mayıs’ta resmen onaylamasıyla yürürlüğe girecek.

  • Enflasyon yolu sisli! Fed’den belirsizlik uyarısı

    Fed'in gözü enflasyonun yönünde ve ticaret politikalarının etkisinde. ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, son enflasyon verilerinin yüzde 2’lik hedefe giden yolda ilerleme sağlandığını gösterdiğini söyledi. Ancak ithalata getirilen yeni tarifelerin fiyatları yukarı çekme olasılığı nedeniyle ekonomik görünümün belirsizliğini koruduğunu vurguladı.

  • Rusya-Ukrayna Savaşı Küresel Ekonomik Dengeleri Altüst Etti

    Dördüncü yılına giren Rusya-Ukrayna savaşı, tarımdan turizme, enerjiden ulaştırma ve lojistiğe kadar pek çok sektörü derinden etkileyerek küresel ekonomik dengeleri sarsmış durumda. Yarın imzalanacak bir ateşkes, enerji ve tarımsal emtia fiyatlarında pozitif şok yaratabilir..

  • Fitch’ten Bankacılığa Uyarılar

    Fitch, Türk bankalarına yönelik yayınladığı raporda, "Piyasa oynaklığının devam etmesi veya politika yönündeki bir değişiklik bankaların refinansman risklerini artırabilir" şeklinde değerlendirdi.

  • TCMB güncesi: Altın Fiyatlarındaki Yükseliş Konut Talebini Tetikledi

    TCMB'nin yayımladığı son analiz, Eylül 2023'ten itibaren hızla yükselen altın fiyatlarının, konut ve otomobil piyasasında talebi artırdığını ortaya koyuyor. Rapora göre, jeopolitik belirsizliklerin ve merkez bankalarının yoğun altın alımlarının etkisiyle altının dolar bazında fiyatı yaklaşık %77 artış gösterdi. Bu yükselişin Türkiye’deki bireysel tasarruf sahipleri için ciddi bir servet artışı anlamına geldiği değerlendiriliyor.

  • Fitch: Tarife Savaşı bitmedi, dünya durgunluk eşiğinde

    Fitch Ratings’e göre, 12 Mayıs’ta yayımlanan ABD-Çin Ekonomik ve Ticaret Görüşmesi Ortak Açıklaması, iki ülke arasındaki ticaret savaşında önemli bir yumuşama sinyali veriyor. Ancak kalıcı bir anlaşma olmadığı sürece, gümrük tarifelerinin nihai seviyesinin ne olacağı ve mevcut tarifelerin etkisi, küresel ekonomik öngörülerde belirleyici olmaya devam edecek. Fitch, küresel büyüme tahminini de  resesyon kabul edilen %1.9'a aşağı revize etti.

  • E-Ticarette eğlence patlaması: Oyunlar, yayın platformlarını solladı

    Ticaret Bakanlığı’nın e-Ticaret raporuna göre, dijital eğlence ve içerik tüketimi alanında 2024’te yaklaşık 19,6 milyar liralık işlem gerçekleşti. En yüksek harcama oyunlara yapılırken, sepet ortalaması 377 lirayı buldu.

  • 5 Milyar dolarlık zeka: Amazon’dan Ortadoğu’ya teknoloji çıkarması

    Amazon Web Services (AWS) ve Humain, Suudi Arabistan’da küresel ölçekte yapay zeka projelerini hızlandıracak “AI Zone” için dev bir yatırım planlıyor. Proje, krallığın teknoloji alanında küresel liderlik hedefini destekliyor.

  • Bakan Şimşek’ten Londra’da kritik mesajlar: “PKK’nın silah bırakması kredi notu için olumlu”

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, EBRD toplantısında yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin siyasi ve ekonomik gündemine dair önemli mesajlar verdi. “PKK’nın dağılması ve silah bırakması, ekonomik büyüme ve reformların önünü açacaktır” dedi.

Benzer Haberler