Sosyal Medya

Ekonomi

Cari açıkta yavaşlama var ancak yeterli değil…

TCMB, Ocak ayı ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. Cari denge Ocak ayında 1 milyar 867 milyon dolar açık verdi.  Geçen yıl…

Cari açıkta yavaşlama var ancak yeterli değil…

TCMB, Ocak ayı ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. Cari denge Ocak ayında 1 milyar 867 milyon dolar açık verdi.  Geçen yıl Ocak ayında cari açık 2 milyar dolardı.

12 aylık birikimli vari açık da böylece sene sonundaki 36.7 milyar dolardan 36,6 milyar dolara geriledi. Düşüş anlamlı ölçüde olmasa da, zirveye ulaşıldığını anlatıyor. BUndan sonra gerileme sürecine girdiğimizi düşünebilsek de, bu gerileme çok yavaş olacak.  Petrol fiyatlarındaki artışın devam etmesinin beklentisi ve iç talebin halen devam eden gücü bu açıdan riskleri oluşturmakta.  Tuizm sezonunda da yılın ilk yarısı yine kayıp görünüyor. İhracat performansınıise önümüzdeki aylarda güçlenmesi bekleniyor.

TCMB’nin değerlendirmesine göre Ocak ayı cari denge rakamlarında , hizmetler dengesi kaynaklı girişlerin bir önceki yılın aynı ayına göre 1,2 milyar doları azalarak 455 milyon dolara gerilemesine rağmen, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının 1,4 milyar dolar daralmayla 1,9 milyar dolara gerilemesi etkili oldu.

Alt kalemlerde ithalatta izlenen yavaşlama önemli.  Ocak 2020’de 18,2 milyar dolar olan ithalat, bu yıl 16,7 milyar dolara geriledi. Mal ihracatında önemli bir değişiklik olmadı. Hizmet ihracatı 1,5 milyar dolar azalırken, hizmet ithalatı 0,5 milyar civarında geriledi.

Ocak 2020’de 160 milyon dolar olan yurtdışında yapılan doğrudan yabancı yatırımlar, bu yılın Ocak ayında 306 milyon dolara çıktı. Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımlar ise 989 milyon dolardan 500 milyon dolara geriledi. Ocak ayında gelen portföy yatırımları ise 5 milyar dolara ulaştı. Bunun tamamına yakınını kamu borçlanma araçlarına yapılan yatırımlar oluşturdu.

TCMB verilerine göre Ocak ayında resmi rezerv varlıkları 3,6 milyar dolar artış gösterdi. Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler Ocak’ta 194 milyon dolar olarak gerçekleşirken portföy yatırımları 4,8 milyar dolar tutarında net giriş kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 293 milyon dolar net satış, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında ise 924 milyon doları net alış yaptığı görüldü.

Net hata noksan kaleminde Ocak ayında 3,8 milyar dolar giriş vardı.

Cari açık finansmanının kaynağı bilinmeyen girişler ve kamu borçlanması ağırlıklı oluşu TL’deki kırılganlığın devam ettiği anlamına geliyor.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler