Sosyal Medya

Ekonomi

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Eylül’de yükseldi: TL’nin istikrarı ve açılma temel nedenler

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Eylül’de bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 2,39 artış göstererek 61,49 oldu. Endeks…

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Eylül’de yükseldi: TL’nin istikrarı ve açılma temel nedenler

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Eylül’de bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 2,39 artış göstererek 61,49 oldu. Endeks pandemi öncesi zirvesi 72,55’in halen oldukça altında.

Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin kişisel mevcut durum algısı ve beklentilerinde gerileme izlenirken, Türkiye Ekonomisine ilişkin mevcut durum algısı ve beklentilerde iyileşme görüldü. Diğer taraftan, mevcut tüketim eğilimi geriledi.

Enflasyon ve reel gelir kaybının kişisel beklentileri ve tüketim eğilimini olumsuz etkilediği görüldü. Buna karşın, başta döviz kurları olmak üzere finansal piyasalardaki kısmi pozitif havanın ve okulların açılmasıyla hizmet sektörlerindeki hareketlenmenin Türkiye Ekonomisine ilişkin beklentileri pozitif etkilediği izlendi.

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi bir önceki aya göre yüzde 4,19 artarak 68,66 oldu. Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi ise yüzde 8,55 gerileyerek 34,34 değerini aldı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler