Sosyal Medya

Ekonomi

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Ekim’de sert düştü

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Ekim ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 13,10 düşerek 51,46 değerini aldı.…

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Ekim’de sert düştü
Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Ekim ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 13,10 düşerek 51,46 değerini aldı.

Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin hem kişisel mevcut durum algısında hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde gerileme izlendi.

Ekonominin açılmasıyla Haziran ve Temmuz aylarında yukarı giden endeksin, Ağustos ayı ile başlayan düşüşünün devam ettiği görüldü.

Ağustos ayından itibaren, kişisel durum beklentileri özellikle enflasyondaki yükselme ile bozulurken, gelecek 12 aya ilişkin beklentiler çıkışına devam etmişti.

Ekim ayı ön endeksinde geleceğe ilişkin beklentilerde de gerileme olduğunu görüldü.

Küresel piyasalarda stagflasyon tartışmaları ile azalan risk iştahı ve içeride para politikasındaki gevşemenin etkisiyle sert yükseliş gösteren döviz kurları ve enflasyonist eğilimler Tüketici Güvenindeki gerilemenin temel nedenleri olarak öne çıktı.

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi bir önceki aya göre yüzde 10,56 azalarak 61,73 değerini aldı.

Diğer taraftan, içinde bulunulan dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi ise yüzde 0,52 gerileyerek 30,81 oldu.

Endeksin son üç aylık seyri iç taleple ilgili yavaşlama sinyali verdi.

BloombergHT

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler