Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Biden Powell’ı Fed Başkanı olarak tutuyor, Brainard’ı Başkan Yardımcılığına yükseltiyor

ABD ekonomisi on yıllardır en hızlı enflasyonla ve Covid-19’un kalıcı etkileriyle boğuşurken Başkan Biden para politikasında istikrara işaret ederek Lael…

Biden Powell’ı Fed Başkanı olarak tutuyor, Brainard’ı Başkan Yardımcılığına yükseltiyor

ABD ekonomisi on yıllardır en hızlı enflasyonla ve Covid-19’un kalıcı etkileriyle boğuşurken Başkan Biden para politikasında istikrara işaret ederek Lael Brainard’ı başkan yardımcılığına yükseltirken Jerome Powell’ı ikinci bir dört yıllık dönem için Fed başkanlığına yeniden seçti.

Beyaz Saray tarafından pazartesi günü duyurulan karar, Powell’ı ABD ekonomisini salgından kurtarmaya yardımcı olduğu için ödüllendiriyor ve bu toparlanmayı tüketici fiyatlarındaki artıştan korumakla görevlendiriyor. Bir Cumhuriyetçi olan Powell, 84’e karşı 13 oyla başkanlıktaki ilk dönemi için desteklendiği Senato’da muhtemelen yine sorunsuz şekilde onay alacak.

Brainard, Richard Clarida’nın yerine başkan yardımcılığı koltuğuna oturacak ve onayı için Senato Cumhuriyetçilerinin muhalefetiyle karşılaşabilir. Biden tarafından başkanlık pozisyonu için görüşülen Brainard boş kalan denetimden sorumlu başkan yardımcılığı için ayrı bir aday olarak görüldü.

Charles Schwab &Co.’nun baş sabit getirili stratejisti Kathy Jones, haberin yayınlanmasının ardından Bloomberg Television’da yaptığı açıklamada, “Açıkça görülüyor ki piyasa, Powell yeniden aday gösterildiği için Fed’in taperink miktarını artırması ve ilk faiz artışı zamanlamasını erkene çekme olasılığına bakıyor” dedi.

Yatırımcılar, faiz oranı vadeli işlem piyasalarındaki fiyatlamalara göre Fed’in haziran ayında faizleri sıfıra yakın bir oranda yükseltmesini bekliyor. Fed haberi ardından ABD hisse senedi vadeli kontratları kazançlarını artırırken tahviller kayıplarını derinleştirdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın bu adaylığın yanı sıra aralık ayı başından itibaren Başkanlar Kurulu’ndaki açık sandalyeler için ek seçimler yapmayı planladığı belirtildi.

Biden’ın Powell’ı seçmesi, kalıcı enflasyonun zorlukları arasında ultra kolay para politikasını geri çekmeye başlarken merkez bankasında sürekliliği sağlayarak yatırımcılardan onay alacaktır.

Biden, yaptığı yazılı açıklamada, şimdiye kadarki ekonomik toparlanmayı “takip ettiğim ekonomik gündemin ve Federal Rezerv’in modern Amerikan tarihinin en kötü gerilemesine yön vermemize ve bizi iyileşme yoluna sokmamıza yardımcı olmak için Başkan Powell ve Dr. Brainard’ın altında gerçekleştirilen kararlı eylemin bir kanıtı” olarak nitelendirdi.

Biden, “Başkan Powell ve Dr. Brainard’ın enflasyonu düşük tutmaya, fiyatları istikrarlı tutmaya ve tam istihdam sağlamaya odaklanmasının ekonomimizi her zamankinden daha güçlü hale getireceğinden eminim” diye ekledi.

Ayrıca, “iklim değişikliğinin yarattığı ekonomik riskleri ele almak ve finansal sistemimizde ortaya çıkan risklerin önünde kalmak için acil eyleme ihtiyaç olduğuna dair derin inançları” olarak adlandırdığı duruma da işaret etti.

Brainard ve Powell para politikası konusunda benzer görüşlere sahipler, ancak Brainard’ın finansal krizden sonra bankalara dayatılan bazı sert sıınırlamaları mütevazı bir şekilde geri almalarına neredeyse her adımda karşı çıkmasıyla banka düzenlemesi konusunda farklılık gösteriyor.

59 yaşındaki Brainard, 2014 yılında Başkan Barack Obama tarafından Fed başkanı olarak atandı. 2020’de Biden, Janet Yellen’ı seçmeden önce onu Hazine Bakanı olarak seçmeyi düşündü.

Harvard Üniversitesi’nden mezun olan Brainard, Bill Clinton’ın Beyaz Saray’ında ulusal ekonomi danışmanı yardımcısı olarak görev yaptı. 2009 yılında Obama döneminde Hazine’ye katıldı ve 2010 yılında uluslararası işlerden sorumlu müsteşar oldu.

Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler