Sosyal Medya

Ekonomi

Betam istihdam analizi:  İSTİHDAMDA ARTIŞ, İŞSİZLİKTE AZALMA

Araştırma ekibi Prof Dr Seyfettin Gürsel, Hamza Mutluay ve Mehmet Cem Şahin’den oluşan Betam, Eylül ayı istihdam verilerini mercek altına…

Betam istihdam analizi:  İSTİHDAMDA ARTIŞ, İŞSİZLİKTE AZALMA

Araştırma ekibi Prof Dr Seyfettin Gürsel, Hamza Mutluay ve Mehmet Cem Şahin’den oluşan Betam, Eylül ayı istihdam verilerini mercek altına aldı. Raporda 3 nokta öne çıkıyor:

 

  • Geniş kapsamlı işsizlik yılın tepe istihdam döneminde dahi %21 civarında.
  • Sektör istihdamlarında ardışık aylarda gerçekleşen bu büyüklükteki oynaklıkların bütünüyle işgücü piyasası dinamikleriyle açıklanması mümkün görülmemektedir.
  • Erkeklerde istihdam artışı daha güçlü olduğundan işsizlik oranlarındaki toplumsal cinsiyet farkı yüzde 0,2’lik artışla yüzde 4,6’ya yükselmiştir.

 

Betam raporundan satır başları şöyle:

 

Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre “Genel işsizlik oranı” Ağustos’tan Eylül’e 0,3 yüzde puan azalarak yüzde 11,5’e gerilemiştir. “Potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı” da 0,4 yüzde puanlık azalışla yüzde 18,5’e gerilemiştir. “Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı”  ise Ağustos’tan Eylül’e 0,2 yüzde puan artarak yüzde yüzde 15,2 seviyesine yükselmiştir. Diğer işsizlik oranları artarken zamana bağlı eksik istihdam işsizlik oranında ortaya çıkan artış çalışılan saat miktarının Eylül’de azaldığına işaret etmektedir. Son iki alternatif işsizlik oranın bileşiminden oluşan “Atıl işgücü oranı” ise yüzde 21,7’den yüzde 21,9’a yükselerek 0,2 yüzde puan artmıştır

 

Sanayi ve Hizmetlerde yüksek istihdam artışı tarım dışı işsizliği düşürdü

 

Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre  Ağustos’tan Eylül’e tarım dışı istihdam 405 binlik artışla 24 milyon 280 bine yükselirken tarım dışı işsiz sayısı ise 98 binlik azalışla 3 milyon 725 bine gerilemiştir. Bu gelişmelerin sonucunda tarım dışı işsizlik oranı da 0,5 yüzde puanlık çarpıcı azalışla yüzde 13,3’e gerilemiştir. Ağustos ayı tarım dışı işsizlik oranı da TÜİK tarafından yüzde 14,2’den yüzde 13,8’e revize edilmiştir.

 

Ağustos ayında tüm sektörlerde istihdam artışı kaydedilmiştir. Sanayi sektörü istihdamı Ağustos’taki 221 binlik artıştan sonra Eylül’de de 218 bin kişi artmıştır. Son iki ayda sanayi istihdamında görülen artış 439 bin kişidir. Hizmetler sektöründe ise Ağustos ayında görülen 341 binlik çarpıcı azalıştan sonra Eylül’de 175 binlik istihdam artışı kaydedilmiştir. Tarım ve inşaat sektörlerinde ise Eylül’de sırasıyla 21 ve 13 binlik ılımlı istihdam artışları kaydedilmiştir.

Sektör istihdamlarında ardışık aylarda gerçekleşen bu büyüklükteki oynaklıkların bütünüyle işgücü piyasası dinamikleriyle açıklanması mümkün görülmemektedir. Eylül ayında Hizmetlerin Ağustos ayında gerçekleşen büyük kaybı telafi edememesi dikkat çekmektedir.

 

Bu gelişmelere paralel olarak istihdam oranı kadınlarda 0,3 yüzde puan, erkeklerde ise 0,9 yüzde puan artmıştır. Kadın istihdam oranında Ağustos’ta görülen azalış (0,7 yüzde puan) Eylül’de yerini artışa bırakmıştır. Bu gelişmeler sonucunda Ağustos’ta yüzde 27,8 olan kadın istihdam oranı Eylül’de yüzde 28,1’e yükselmiştir. Kadın istihdam oranı pandemi öncesi seviyesine göre 0,5 yüzde puan üzerindedir. (0cak 2020 %27,6). Erkeklerde ise Ağustos ayında istihdam oranında görülen artış Eylül’de de devam ederek yüzde 63,8 seviyesine yükselmiştir.

Rapor linki burada

 

Ödemeler Dengesi Analizi:  Net hata-noksan ve Eurobond ihraçları  dikkat çeken finansman kalemleri

 

Sanayi üretimi:  Son çeyrekte yavaşlama bekleniyor, 3Ç2021 GSYH büyümesi %9 civarında

 

Güldem Atabay: Şu “cari fazlayla fiyat istikrarı” iddiasını biraz deşelim mi?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler