Sosyal Medya

Ekonomi

ANALİZ: Nisan’da bütçe dengesi yeniden açık ancak gelirler çok güçlü

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı verilere göre merkezi yönetim bütçesi Nisan’da 16,9 milyar TL açık verdi ve geçen seneye göre…

ANALİZ: Nisan’da bütçe dengesi yeniden açık ancak gelirler çok güçlü
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı verilere göre merkezi yönetim bütçesi Nisan’da 16,9 milyar TL açık verdi ve geçen seneye göre söz konusu açık %60,8 oranında daraldı.Geçen sene pandemi yasakları döneminde gelir tarafında yaşanan kaymalar bu ene Nisan gelir performansını güçlendirmekte.  Fakat ilk dört aylık performanslar da oldukça sağlam bir seyir gözleniyor. Nitekim, yılık ilk dört ayında bütçe dengesi 5,8 milyar TL fazla verirken geçen yıl ayını ilk dört ayda açık 72,8 milyar TL olmuştu.

Giderlerde frene basılmakta

2021 yılı Nisan ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 110,7 milyar TL ile geçen yılın sadece %2,1 üzerinde. Faiz dışı harcamalardaki artış da Nisan ayında 92,1 milyar TL ile geçen yıla kıyasla %0,8 yükselmiş durumda. Sabit giderler arasındaki personel harcamaları %19,2, sosyal güvenlik harcamaları %17 artarken, mal vi hizmet alımlarının %1,3 ve cari transferlerin %19,1 daralması dikkat çekici.  Cari transferlerin altındaki “Hazine yardımları/faturalı ödemeler” kalemindeki %48,2’lik daralma harcama kalemleri içinde tanımlama değişikliği olabileceğini düşündürüyor.

Nisan ayına ait faiz giderleri ise %9 büyüme ile beklendiği gibi.

Güçlü iç taleple gelirler çok kuvvetli

Nisan bütçe gelirleri 93,8 milyar TL ile geçen yıla göre %43,8 oranında daha fazla.  Bu artışın ana kaynağı %55,4 artan vergi gelirleri.   Gelir-kazanç üzerinden alınan vergiler 19,3 milyar ve geçen yıla göre %48,1 artmış durumda. Mal ve Hizmet gelirlerindeki %21,1’lik artış daha çok ÖTV geliri kaynaklı: artış %25,4.

İthalat-Gümrük vergileri ise önemli bir kaynak yaratarak 21,6 milyar TL ile geçen yıla göre 2,5 kat daha fazla.

Toplam dört ayda dolaylı vergilerin toplam içindeki payı %62,5’ten %65,0’e çıkmış oluyor.

Sonuç olarak yılın ilk dört ayında %9,7 artan giderlere kıyasla gelirlerdeki %36,4’lük artış bütçe dengesinde 5,8 milyar TL’lik  fazla yaratmış durumda ki geçen yılın ilk dört ayında açık 72,8 milyar TL idi.

Maliye tanımlı faiz dışı fazla da yine ilk dört ayda 73,4 milyar TL ile geçen yılki açık seviyesi 17,5 milyar TL’ye göre önemli bir atış yakalamış oldu.

BU da tabi aslında neden hükümetin COVID-19 ekonomik sıkıntıları döneminde doğrudan gelir desteği yerine kredi desteği verdiği sorusunu akıllara getirmekte.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler