Sosyal Medya

Ekonomi

Amundi 300 baz puan faiz indrimi bekliyor

Avrupa’nın en büyük varlık yönetim şirketi Amundi, Merkez Bankası’nın (TCMB) nisanda 300 baz puan faiz indirimine gitmesinin kendilerini şaşırtmayacağını açıkladı.…

Amundi 300 baz puan faiz indrimi bekliyor

Avrupa’nın en büyük varlık yönetim şirketi Amundi, Merkez Bankası’nın (TCMB) nisanda 300 baz puan faiz indirimine gitmesinin kendilerini şaşırtmayacağını açıkladı.

Yaklaşık 1.7 trilyon euro tutarında fon yöneten Avrupa’nın en büyük varlık yöneticisi Amundi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Nisan ayından 300 baz puan faiz indirimine gitmesinin kendilerini şaşırtmayacağını açıkladı.

Amundi Asset Management’ın gelişmekte olan ülkeler biriminin başında bulunan Yerlan Syzdykov, “Resmi faiz oranı tahminimizi yeniden oluşturmadan önce Merkez Bankası’nın ileriye dönük açıklamalarını görmeyi bekliyoruz ancak yeni gelen başkanın atacağı ilk adımın gevşek para politikası sinyali vermek için faizleri düşürmek olacağını düşünüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ağbal yerine kendisi gibi yüksek faizi eleştiren Profesör Doktor Şahap Kavcıoğlu’nu atadı. Görevden alma beklentilerin üzerinde 200 baz puanlık faiz artışından sadece iki gün sonra geldi.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türkiye’nin sermaye kontrolü uygulaması ihtimalinin “yükseldiğini” ancak bunun dışındaki seçeneklerin daha olası olduğunu belirtti.

S&P analistleri yaptıkları değerlendirmede “Son dönemde yaşanan değişiklikler bir kez daha Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın operasyonel bağımsızlığının sınırlı olduğunu ve ekonomi politikasının genel olarak düşük tahmin edilebilirliğine gözler önüne sermektedir” dedi.

S&P analistleri, “Bizce kısa vadede yakından takip edilmesi gereken en önemli şeylerden biri yurt içinde yerleşik mevduat sahiplerinin davranışları ve yaşananların ardından dövize yönelip yönelmedikleri… Sermaye kontrolü yaşanması riski arttı ancak bizce bu halen baz senaryomuz değil” dedi.

 

 

 

Kaynak: sozcu.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler