Sosyal Medya

Döviz

Almanya’nın enflasyonu 1992’den bu yana en yüksek seviyede

Eylül ayındaki Alman enflasyonu Ağustos ayındaki %3,9’dan yıllık seviyesinden yükseldi ve %4,1 olarak gerçekleşti. Avrupa Merkez Bankası ile (AMB) ile…

Almanya’nın enflasyonu 1992’den bu yana en yüksek seviyede

Eylül ayındaki Alman enflasyonu Ağustos ayındaki %3,9’dan yıllık seviyesinden yükseldi ve %4,1 olarak gerçekleşti. Avrupa Merkez Bankası ile (AMB) ile ilgili uyumlaştırılmış endeks de Ağustos ayındaki %3,4’ten %4,1’e fırladı.

Manşet enflasyondaki artış, giyim ve eğlence fiyatları, daha yüksek enerji fiyatları ve ağırlama hizmetlerinde fiyat artışları gibi alt bileşenlerdeki geçen yıl pandemi döneminde düşürülen KD’nin normalleşmesinin yarattığı baz etkilerden kaynaklandı. Tedarik zincirindeki aksaklıklar, daha yüksek emtia fiyatları ve ekonominin kademeli olarak yeniden açılması halen üretici fiyatları enflasyonunu da yükseltmekte; tüketici fiyatlarını etkilemeye devam etmekte. Alman KDV oranının tersine dönmesiyle birlikte, manşet enflasyon yıl sonuna doğru %5’e bile yaklaşabilir.

İleriye baktığımızda, gelecek yılın başında bazı bir kereye mahsus faktörlerin ortadan kalkması bekleniyor, ancak enerji fiyatlarındaki son dalgalanmanın yanı sıra devam eden tedarik zinciri sorunları ve kilitlenme sonrası fiyat artışları, Alman enflasyonunu 2022’nin büyük bölümünde %2’nin üzerinde tutacak.

Alman enflasyonu en son Haziran 1992’de Berlin Duvarının inmesinin ardından %4’ün üzerindeydi.

Bugünkü enflasyona geri dönersek, son dalgalanma enflasyon tartışmalarının iki farklı ucunun yaklaşmasını engelleyecek.  Görüşlerden biri enflasyonu iten faktörlerin geçici olduğunu, baz etkilerinin gelecek yıl ortadan kalkacağını hatta tersine döneceğini savunuyor. Diğeri ise enflasyonun hızlanma riskinin geniş olduğunu söylüyor. İşgücü piyasasındaki gevşeklik veya dijitalleşme gibi yapısal faktörler enflasyona daha iyi huylu bir yaklaşım lehine olsa da, uzun zamandır ikinci tur etkiler açısından en uygun zemin ortada.

Kuşkusuz, para politikası esas olarak bir kerelik faktörler tarafından yönlendirilen enflasyonu neredeyse hiç düşüremez. Bununla birlikte, sürekli olarak daha yüksek enflasyon oranları ve AMB’nin, salgından önceki yıllarda çok yüksek olan uzun vadeli enflasyon tahminlerinin sık sık çok düşük olduğu bir döneme girmesi yüksek bir risk. Veriler Avro Bölgesi ekonomisinin gerçekten ne kadar parasal desteğe ihtiyaç duyduğu konusunda daha fazla baskı yaratacak. AMB’nin 2022’deki varlık alımlarını Ağustos toplantısında düşünülenden daha büyük ölçüde azalttığını görmek artık sürpriz olmayacaktır.

ING

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler