Sosyal Medya

Ekonomi

AKP’de çifte revizyon beklentisi

Piyasalar bu hafta merkez bankaları kararlarına kilitlenmiş durumda.  Politika tarafında ise 24 Mart’taki AKP Kongre’si yaklaştıkça kulis haberleri gazete sütunlarında yer…

AKP’de çifte revizyon beklentisi

Piyasalar bu hafta merkez bankaları kararlarına kilitlenmiş durumda.  Politika tarafında ise 24 Mart’taki AKP Kongre’si yaklaştıkça kulis haberleri gazete sütunlarında yer alıyor.  Pandeminin devam etmesine rağmen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın Şubat boyunca devam ederek tamamladığı il kongreleri sonrasında 81 ilde yeni yönetimler belirlendi, 25 ilin başkanı değişti. Cumhur İttifakı anketlerde oy kaybetmeye devam ederken bu tempo Erdoğan’ın AKP’de yeniden yapılanmaya ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Keza ister 2023’te zamanında yapılsın, ister speküle edildiği gibi 2022 ortasında bir erken seçim olsun, Erdoğan kendi etrafında kemikleştirmeye gayret ettiği bu ekiple seçimlere gidecek.

24 Mart’taki 7. Olağan Kongrede partinin en üst düzey karar alma organı olan ve 50 kişiden oluşan Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) ve ‘A takımı’ olarak adlandırılan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) belirlenecek. Dünya Gazetesinin kulis haberine göre büyük kongrede parti yönetiminde yüzde 50’nin üzerinde bir değişim bekleniyor. MKYK’da AKP eski milletvekillerinin ağırlıklı olarak yer alacağı beklentisi var.

Yine kulis haberlerine göre, Erdoğan değişimi parti yönetimi ile sınırlı tutmayacak. Kabine değişikliği de gündeme gelecek.  Hatta yine Dünya Gazetesi’ni haberine göre önce kabine yenilenecek ardından büyük kongreye gidilecek. Böylece Erdoğan’ın AKP’si nisanda teşkilatlarında, parti yönetiminde ve kabinede yaptığı değişikliklerle “yenilenmiş” olacak. Böylece seçmene vereceği mesaj yenilenmenin ardından beklenen seçimlere Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan “İnsan Hakları Eylem Planı” ve “ekonomi reformu” temasıyla gitmek.

Dünya Gazetesi’nden Canan Sakarya’nın haberinden alıntı yapalım:

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçilmesinin ardından Kabine’de görev alan isimler ağırlıklı olarak siyaset dışından seçilmişti. Bu kez Kabine’de daha fazla siyasetten gelen isme  yer verilebileceği konuşuluyor. Yeni sistemde bakan olan milletvekilinin milletvekilliği sona eriyor. AK Parti 289 milletvekiline sahip ve komisyonlardaki çoğunluğunu kaybetmek istemiyor.  27. dönemin başında Süleyman Soylu, Mevlüt Çavuşoğlu, Abdülhamit Gül ve Berat Albayrak’ı kabineye verdi. Berat Albayrak’ın bakanlıktan istifasının ardından Lütfi Elvan’ın Hazine ve Maliye Bakanı olmasıyla AK Parti’nin Meclisteki sandalye kaybı 5’e çıktı. Bu nedenle Kabine’ye milletvekillerinden kaydırılması halinde bu sayının en fazla iki isimle sınırlı kalacağı belirtiliyor. Bazı kaynaklar ise milletvekillerinden kabineye kaydırmayı öngörmüyorlar. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçildikten sonra kabinede Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın görevden alınması ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası dışında değişiklik olmadı. AK Parti kulislerinde, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan ayrılan Berat Albayrak’ın Kabine’de yer alması yönünde bir beklenti bulunmuyor. 

Kulislerde bakanlıkların bölünmesi konusunda da bir beklenti var.  Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilirken bakanlık sayısı azaltılarak, Çalışma ile Aile Bakanlığı, Hazine ile Maliye Bakanlığı gibi bazı bakanlıklar birleştirilmişti. 2.5 yılda bazı bakanlıkların birleştirilmesinin getirdiği iş yükü ve verimlilik noktasında sorunlar dikkate alınarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ayrılabileceği de konuşuluyor.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler