Sosyal Medya

Ekonomi

Ağbal döneminin son PPK Raporu

TCMB, Başkan Naci Ağbal’ın görevden açıklasına neden olduğu düşünülen 200 baz puan artışı yapılan Mart toplantısı özetlerini yayımladı. Notta göze…

Ağbal döneminin son PPK Raporu

TCMB, Başkan Naci Ağbal’ın görevden açıklasına neden olduğu düşünülen 200 baz puan artışı yapılan Mart toplantısı özetlerini yayımladı.

Notta göze çarpan, söz konusu faizin önden yüklemeli ve güçlü bir ilave sıkılaştırma yapılması amacıyla yapılmasına vurgu yanında, kredilerdeki büyümeye dikkat çekilmesi. Açıklanan kısa raporda, “Son dönemde kredi büyümesindeki yükseliş eğilimi ile ithal maliyetlerdeki artış, talep ve maliyet unsurlarında öngörülen kademeli iyileşmeyi geciktirmektedir” denmekte.

Ağbal’ın PPK’sı fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkileyen faktörler olarak iç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeleri sıralamakta.  Orta vadeli riskler olarak da bazı sektörlerde belirginleşen arz kısıtları ve gerçekleştirilen ücret ve yönetilen fiyat ayarlamalarına vurgu yapmakta.

Raporda yapılan parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin daha belirgin hale geleceği beklentisi korunuyor.  Ancak, son dönemde kredi büyümesindeki yükseliş eğilimi ile ithal maliyetlerdeki artışın, talep ve maliyet unsurlarında öngörülen kademeli iyileşmeyi geciktireceği söyleniyor.

Bu risk faktörleri ışığında, PPK enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve orta vadeli enflasyon görünümünü hedefe yaklaştırmak için önden yüklemeli ve güçlü bir ilave parasal sıkılaştırma yapılmasına kararına varıyor.

Naci Ağbal’ın görevden alınması ve Şahap Kavcıoğlu’nun yerine getirilmesi ile beraber son PPK notunda enflasyon riskleri veri iken şimdi faiz indiriminin ne zaman gerçekleştireleceğini tartışıyoruz.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler