Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD işgücü piyasasının iyileşme devam ediyor

ABD işgücü piyasasının iyileşme süreci, bugün açıklanan verilere göre hız kazanmakta. İlk işsizlik başvurusu yapan kişi sayısı, bir yılın en…

ABD işgücü piyasasının iyileşme devam ediyor

ABD işgücü piyasasının iyileşme süreci, bugün açıklanan verilere göre hız kazanmakta. İlk işsizlik başvurusu yapan kişi sayısı, bir yılın en düşük seviyesine yaklaştı.  Söz konusu veride Ocak ayından beri düşüş devam ederken, halen 2008 krizi zirvesi 655.000’in yukarısında oluşu, pandeminin işsizlik üzerindeki olumsuz etkilerinin atlatılmadığını anlatıyor. İş kayıpları özellikle ABD  tüketici hizmet sektöründe yoğunlaşmakta.  İflas eden şirketlerin ikinci çeyrekte ekonomi tamamen yeniden açıldığında artamaması bekleniyor.

Çalışma Bakanlığı, ilk işsizlik başvurularının 781.000’den 684.000 kişiye düştüğünü söyledi. Geçen haftanın rakamları, ilk tahmin olan 770.000’den yukarı revize edildi.

İlk işsizlik başvurularına göre bir hafta gecikmeli paylaşılan devam eden başvurular (işsizlikle ilişkili yardımlara başvuran tüm kişiler) 260.000 düşüşle geçen yıl Mart ayından beri gördüğü en düşük seviye olan 3,87 milyona geriledi. Fakat, genel başvuru sayısı 734.000 artışla 18,95 milyona yükseldi.

ABD verilerine güncelleme

Hükümet dördüncü çeyrek GSYH büyümesi revize etti ve yıllık %4,1’den %4,3’e yükseltti.  Dikkat çekici revizyon Fed’in enflasyon ölçümü olarak tercih ettiği çekirdek kişisel harcamalar için olan fiyatlarda görülen büyük düşüş oldu. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları, dördüncü çeyrekte yıllık yalnızca %1,3 yükseldi – beklentiler %1,4 yönündeydi. Ancak üçüncü çeyrek verileri de %3,4 artış yönlü revize edildi.

Küresel piyasalar olumsuz başlangıç yaptı

ABD’de enflasyonun yükseleceği enşileri bu hafta geri planda kalmakta.  ABD, Avrupa ve Hindistan başta olmak üzere artan COVID-19 vaka sayılarının karantina önlemlerini yoğunlaştıracağı ve ekonomiyi sekteye uğratacağı kaygısı hem petrol hem de endekslerde düşüşe neden oluyor. Dünü kayıpla kapatan ABD borsası bugüne de satıcılı açılış yaptı.

Çeşitli

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler