Sosyal Medya

Ekonomi

AB-Türkiye ilişkilerinde geçici sakinlik

Piyasalarda ekonominin yönetimi nedeniyle yaşanan deprem bir yana iki tarafta gelişmeler Türkiye baskı oluşturan çok sayıda konular arasında bir tanesinin…

AB-Türkiye ilişkilerinde geçici sakinlik

Piyasalarda ekonominin yönetimi nedeniyle yaşanan deprem bir yana iki tarafta gelişmeler Türkiye baskı oluşturan çok sayıda konular arasında bir tanesinin şimdilik hafiflediğine işaret ediyor. AB ile devam eden muhtemelen göçmen krizi ve Doğu Alkdeniz pazarlıklarının, AB trafından gelen baskıları yumuşattığına süphe yok. ABD Başkanı Biden’ın devreye girerek Türkiye için planlanan AB yaptırımlarının da ötelenmesini istemesi bunun kanıtlarından bir tanesi.

Dünya Gazetesi’nin haberine göre Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye ile “en iyi ilişkileri” geliştirmek istediklerini belirterek, son dönemde hem olumlu hem olumsuz bazı gelişmeler olduğunu ve Türkiye’yi yaza kadar takip edeceklerini bildirdi.

Türkiye ile ilişkilerin toplantının ana gündem maddelerinden biri olduğunu vurgulayan Borrell, konunun 25-26 Mart’taki AB Liderler Zirvesi’nde ele alınacağını, AB Komisyonu olarak hazırladıkları raporun liderlere tavsiyeler içerdiğini ve bakanların da ek değerlendirmeler yaptığını söyledi.

Borrell, Türkiye’den son dönemde olumlu sinyaller gördüklerini belirterek, Doğu Akdeniz’de gerginlik düşmüş olsa da durumun kırılgan ve Türkiye’deki bazı iç gelişmelerin endişe verici olduğunu ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) açılan kapatma davasını ve Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini hatırlatan Borrell, bu tür gelişmelerin, Türkiye’yi AB yolundan uzaklaştırdığını ekledi. Borrell, “Bakanlarla olumlu gelişmeleri destekleme konusunda mutabık kaldık.” dedi.

Borrell yine de tüm seçeneklerin halen masada olduğunu vurguladı.  Borrell, bu akşam Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecek ve AB liderleri için hazırladığı raporu değerlendirecek.

“Yaza kadar izlemeye devam edeceğiz”

Borrell, bir soru üzerine, Türkiye ile ilgili hem olumlu hem olumsuz gelişmeler olduğunu düşündüklerini belirterek, “Biz, Türkiye ile bir aday ülke, komşu ve en iyi ilişkileri geliştirebileceğimiz önemli bir ülke olarak ilişki kurmak istiyoruz. Aynı zamanda üye ülkelerin ve AB’nin çıkarlarını savunarak bunu yapmak istiyoruz.” diye konuştu.

Çavuşoğlu ile görüşmesinde Kıbrıs meselesini de ele alacaklarını dile getiren Borrell, şunları kaydetti: “Gelecek günlerde ve belki yaza kadar Türkiye’nin tutumunu yakından takip etmeyi sürdüreceğiz. Bunun için bazı referans noktaları kullanacağız. Kıbrıs meselesinin çözümüyle ilgili gelişmeler bunlardan biri olacak. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ön görüşmeler bir başkası olacak. Libya’daki durum ve Türkiye içindeki siyasi durumu da takip edeceğiz. Türkiye ile ilgili birkaç göstergeyi izleyeceğiz. Şu ana kadar iyi ve olumlu olanlar var, olumsuz olanlar var. Türkiye’nin de olumlu bir hava içinde olduğundan ve Suriyeli mültecilere destek gibi birçok nedenle yürütmemiz gereken müzakereleri ciddi şekilde yürütmek isteyip istemediğinden emin olmak için izlemeyi sürdürmek zorundayız.”

AB-Rusya ilişkilerine dikkat

Diğer taraftan AB’nin Rusya ğzerinde oluşturduğu baskıdan geri adım atmıyor oluşu, yakın Türkiye-Rusya ilişkileri nedeniyle dikkatle izlenmesi gereken bir durum.

Borrell, AB-Rusya ilişkilerine değinirken Rusya’nın davranışına uygun biçimde “karşı çıkma, baskı yapma ve irtibat” politikalarını izleyeceklerini hatırlattı.  “Açık olan şu ki Rusya, AB’ye karşı zıtlaşan bir tutum izliyor” dedi.

Rus yetkililerin hem ülkelerinde hem dışarıda insan haklarını ve uluslararası hukuku çiğnediğini ve bu konularda adım atmaya da isteksiz olduğunu vurgulayan Borrell, “Rusya, Avrupa’dan uzaklaşarak otoriter bir devlet olma yolunda sürükleniyor” diye ekledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler