Sosyal Medya

Ekonomi

3,5 yılda elektriğe yüzde 123 zam!

Ekonominin ısındığı süreçte gelen yüksek oranlı elektrik ve doğalgaz zamları gündeme oturdu. 2010 ila 2017 arasındaki 7 yıllık dönemde elektriğe…

3,5 yılda elektriğe yüzde 123 zam!

Ekonominin ısındığı süreçte gelen yüksek oranlı elektrik ve doğalgaz zamları gündeme oturdu. 2010 ila 2017 arasındaki 7 yıllık dönemde elektriğe yüzde 54 zam yapılmasına rağmen sadece son 3.5 yıllık periyotta bu oran yüzde 123’ü buldu.

Bir yandan hükümet ‘ekonomi uçacak’ mesajları verirken öte yandan vatandaşın cebindeki yangın büyüyor… Elektrikte yüzde 15, doğalgazda yüzde 12’lik artış, Başkanlık sistemiyle hızlanan fiyat tırmanışlarının en büyük halkası oldu. Temel maliyet kalemi enerjideki artışla A’dan Z’ye her alanda zam furyasının kapıda olduğu belirtildi. ‘Ekonomi şahlanacaktı zamlar şahlandı’ tepkileri yükseldi.

Karar’ın haberine göre ekonominin ısındığı süreçte gelen yüksek oranlı elektrik ve doğalgaz zamları gündeme oturdu. 2010 ila 2017 arasındaki 7 yıllık dönemde elektriğe yüzde 54 zam yapılmasına rağmen sadece son 3.5 yıllık periyotta bu oran yüzde 123’ü buldu. Enerjideki maliyet artışının etkisiyle her alanda yeni zamların yolda olduğu belirtildi. İktidar kanadından gelen mesajları hatırlatan vatandaşlar sosyal medyada tepki paylaşımları yaptı.

KARAR 1 TEMMUZ’DAN ÖNCE ÇIKTI EMEKLİ, MEMURUN EK ZAMMI UÇTU

CHP Sözcüsü Öztrak “İçişleri Bakanı ‘temmuzda ekonomimiz şahlanacak. Almanya, ABD bizi kıskanacak’ derken meğer bunu kast etmiş. Milletin aklıyla alay ediyorlar” ifadesini kullandı. İYİ Partili Bahadır Erdem de tepkisini “Yetti be yetti” sözleriyle dile getirdi. Ekonomist Cem Başlevent ise “Elektrik zammı 1 Haziran’da yapılsaydı enflasyona yansıyacak ve milyonlarca emekli, memura ek maaş zammı gelecekti” dedi.

BAŞKANLIKLA EKONOMİ DEĞİL ZAMLAR UÇUŞA GEÇTİ

Başkanlık sistemiyle birlikte Türkiye ekonomisinin uçacağı ve dünya ekonomileri içinde ilk 5’e gireceğimiz vaat edilirken, sistemin son 3 yılda bu yana zamdan başka bir şey getirmediği görüldü. Ocak 2010’dan Aralık 2017’ye kadar elektriğe yüzde 54 zam geldi. Aralık 2017’den Temmuz 2021’e kadar ise sadece 3.5 yılık süreçte elektrik yüzde 123 zamlandı. Doğalgaz ise aynı dönemde yüzde 93 arttı. En son ise Türkiye ekonomisinin Temmuz 2021’de uçuşa geçeceği söyleniyordu.

Liranın her geçen gün daha fazla değer kaybetmesi ve bununla birlikte baş gösteren yüksek enflasyon sorunu ekonomiyi iyice yoruyor. Yüksek faizle birlikte alınan hızlı kararlar ekonomiyi yakından ilgilendirirken, başkanlık sistemiyle verilen hedeflerden gün geçtikçe uzaklaşılıyor. Ekonomi yönetiminde gece kararnameleriyle birlikte imzalanan birçok kanun vatandaşın geçim sorunu bir tık daha yukarı taşıyor. Doğalgaza ve elektriğe yapılan zamlarla birlikte enflasyona bir odun daha atılırken, başkanlık sisteminin getireceği savunulan kolaylıkları halk hâlâ yaşayamadı. Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi, 16 Nisan 2017 referandumuyla kabul edildi. 9 Temmuz 2018 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlandı. Böylece Türkiye’de partili Cumhurbaşkanı dönemine start verildi. Hızlı kararların alınmasıyla övülen sistem vatandaşa hızlı zam olarak yansıdı. Ocak 2010’dan Aralık 2017’ye kadar elektrik fiyatları 8 yılda 0,2672 liradan yüzde 54 zamla 0,4120’ye çıktı. Aralık 2017-Temmuz 2021’de ise sadece 3.5 yıllık süreçte yılda yüzde 122,6 zamla 0,4120’den 0,9171’e yükseldi. Doğalgazda da tablo aynı. Doğalgaza 8 yılda yüzde 63,8 zam gelirken başkanlıkla beraber son 3.5 yılda yüzde 92,7 zam gerçekleşti. Temmuz ayı zam ayı oldu.

Yaşanan zam furyasından sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sözleri gündem oldu. Soylu 5 Haziran 2021’de Afyon’da yaptığı konuşmada şu sözleri dile getirmişti: “Görecekseniz, temmuz ayından itibaren ülkemin ekonomisi öyle bir atağa kalkacak, öyle bir sıçrayacak ve büyüyecek ki etrafımızdaki Almanya’sı, Fransa’sı, İngiltere’si, İtalya’sı ve hele o her şeye burnunu sokan ABD’si de çatlayacak, patlayacak.” Temmuz ayında elektrik ve doğalgazın yanı sıra LPG ve üniversite harçlarına da zam geldi. Tıp fakültelerinde öğrenci katkı payı 642 liradan 706 liraya, hukukta 340 liradan 374 liraya çıkarıldı. Demokrat Partili Cemal Enginyurt ise “Temmuz ayında ekonomi uçacak, Avrupa bizi kıskanacak demişlerdi inanmamıştım. İlk günden uçtuk ya! Elektrik fiyatlarına yüzde 15 doğalgaz fiyatlarına yüzde 12 zam, uçuşa tam gaz devam” dedi.

 

 

 

Kaynak: patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler