Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Yeşil merkez bankacılığına adım: ABD’li temsilciler Fosilsiz Finans Yasası’nı tanıttı

ABD Temsilciler Meclisi Demokratları, Fed’in fosil yakıt ve ormansızlaşma faaliyetleri finansmanı kısıtlayan politikalar getirmesini öngören bir yasa tasarısı sundu. Yasa…

Yeşil merkez bankacılığına adım: ABD’li temsilciler Fosilsiz Finans Yasası’nı tanıttı

ABD Temsilciler Meclisi Demokratları, Fed’in fosil yakıt ve ormansızlaşma faaliyetleri finansmanı kısıtlayan politikalar getirmesini öngören bir yasa tasarısı sundu. Yasa teklifi, Fed’in tüm büyük bankaları fosil yakıtların finansmanını bilime dayalı emisyon hedefleriyle uyumlu hale getirmeye zorunlu tutmasını sağlayacak.

Fosil Serbest Finans Yasası bankaların fosil yakıt projelerini 2030’a kadar finanse etmeyi durdurmasını gerektirecek. 50 milyar ABD dolarından fazla varlığı olan tüm banka holding şirketleri için geçerli olacak tedbir, 2022’den sonra yeni veya genişletilmiş fosil yakıt projelerine yatırımı yasaklayacak. Ayrıca 2024’te termal kömür projelerinin finansmanına da son verecek.

Banka kredilerini Paris Anlaşması kapsamındaki ABD yükümlülükleriyle uyumlu bir şekilde belirlemeyi amaçlayan tasarıda, 2030 yılına kadar finanse edilen emisyonlarda %50, 2050 yılına kadar ise finanse edilen emisyonlarda %100 azalma hedefleniyor.

Tasarı, Fed’in ABD emisyon azaltma hedefleriyle uyumu zorunlu kılma yetkisini netleştirmek için Dodd-Frank Wall Street Reform ve Tüketiciyi Koruma Yasası ile Banka Holding Şirketleri Yasası’nın değişmesi ile önerilmekte.

Banka dışı sistemik önemli finansal kurumları (SIFI’ ler) belirleme kriterleri listesine finanse edilen emisyonları eklemekte. Tasarı ayrıca Finansal İstikrar Gözetim Konseyi’nin banka dışı finansal firmaları iklimle ilgili kurallara tabi etme gücünü genişletiyor ve Fed’in bankaların ve banka dışı SIFI’lerin finanse edilen emisyonları azaltmak için taahhütleri ve kaydettiği ilerlemeler hakkında Kongre’ye rapor etmesini gerektiriyor.

Şimdiye kadar 14 Temsilciler Meclisi Demokratı tarafından ortaklaşa desteklenen tasarı, Public Citizen, 350.org, Friends of the Earth US, Sunrise Movement, American for Financial Reform ve Sierra Club gibi bir dizi sivil toplum kuruluşu tarafından onaylandı.

Yasayı hazırlayanlardan Jones, Fosil Serbest Finans Yasası’nı tanıtan çevrimiçi bir etkinlikte yaptığı konuşmada, “Paris İklim Anlaşması’nın imzalanmasından sadece son beş yıl sonra, büyük bankalar emisyon finansmanına yaklaşık 4 trilyon dolar yatırım yaptı.” dedi.

“Bu para akışı finansal sistemimizi, ekonomimizi, toplumlarımızı ve gezegenimizi astronomik olarak yüksek iklim riski seviyelerine maruz bırakıyor.” diyen Başbakan, tasarıyı “iklim kriziyle mücadelede kilit öneme sahip sağduyulu bir fikir” olarak nitelendirdi.

Kongre üyesi Tlaib, “Federal Rezerv’in rolü gezegenimizi kurumsal kirleticilere teslim etmek ve finansal sistemimizi yok edilmesine çobanlık etmek değildir”, diye ekledi. “Federal Rezerv’in rolü harekete geçmektir.”

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler