Sosyal Medya

Döviz

Takvimlerinizi işaretleyin: Taper tantrum başladı!

Küresel para politikasının güvenlik mandalı serbest bırakıldı. Fed’in parasal politika teşviklerini dizginlemeye başlayacağına dair beklentiler canlı ve toparlanmalarını desteklemek için…

Takvimlerinizi işaretleyin: Taper tantrum başladı!

Küresel para politikasının güvenlik mandalı serbest bırakıldı. Fed’in parasal politika teşviklerini dizginlemeye başlayacağına dair beklentiler canlı ve toparlanmalarını desteklemek için çarpıcı önlemler alan Asya ekonomileri için rahatsız edici bir sinyal.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin geçen hafta Çarşamba günü yayınlanan Nisan ayı toplantı tutanakları, Fed’in aylık 120 milyar dolarlık niceliksel gevşemesini yılsonuna doğru azaltmaya başlamasının giderek daha makul hale geldiğini gösteriyor. Bu fikir bir süredir Asya piyasalarında arka plan sohbetleri olurken aynı zamanda da uzak bir olasılık olarak görülmekteydi. Bu arada, bölgedeki merkez bankaları gevşek politikalarına devam etmekteler. Avustralya’da yetkililer tahvil alım ve getiri eğrisi kontrolünü benimserken, Endonezya ve Filipinler’de borç monetizasyonu devam etti. Güney Koreli yetkililer kendi yöntemleri ile ekonomiye destek vermekte. Çin ise ultra gevşek ABD para politikasının küresel ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinden ve güçlü ihracat performansından emin olarak toparlanmada çok yol aldığından artık “normalleşme” hakkında konuşmayı göze alabilir.

Bu arada, bölgedeki merkez bankaları yatırımcıların cezasız kalmasıyla gevşek politikalar aradılar. Avustralya’da yetkililer tahvil alım ve getiri eğrisi kontrolünü benimserken, endonezya ve Filipinler’de borç para kazanma ve benzer bir yaklaşım (isim hariç) devam etti. Güney Koreli yetkililer kendi konaklama yerlerini ayrıştırmak için yapılan çağrılara karşı koyabilir. Ve çin, toparlanmada çok gelişmiş, normalleşme hakkında konuşmayı göze alabilir, ultra kolay ABD parasının küresel sahneyi sulandıracağından emindi – ve genişleme için hayati bir koşul olan ihracatı destekliyor.

Tutanaklar, ABD politika yapıcılar arasında bir grubun gelecek FOMC toplantılarında varlık alımlarını ayarlama konusunda tartışmayı tercih ettiğini ortaya koydu. Kulağa mantıklı geliyor. Merkez bankasının 2023’te gösterge faizini yükseltmesini veya aşırı ısınma endişeleri nedeniyle daha erken bu yola girebileceğini öngörüyorsanız, piyasayı ürkütmemek için önce miktarsal genişlemenin kademeli olarak emekli edilmesi gerekir. Geriye doğru matematik hesabına girince de, 2021’in sonuna doğru bu mesajın verilebileceği bulunur. Başkan Jerome Powell’ın Kansas City Fed’in yaz sonunda Jackson Hole’daki yıllık inzivasına hitabı bu mesajın verilmesine başlamak için iyi bir yer olabilir.

Bu neden bu kadar önemli? Ne de olsa, bunun olacağını biliyorduk: ABD geçen yılki pandemi kaynaklı düşüşten kurtuluyor, fiyatlar yükseliyor ve Nisan ayında hayal kırıklığı yaratan bordro rakamlarına rağmen iş piyasası iyileşiyor. Ancak, daha geçen ay, üst düzey politika yapıcılar miktarsal gevşemenin (QE) azaltılması hakkında konuşmak için doğru zaman olmadığını söylediler. Tutanaklar yine de konunun gündeme geldiğini gösteriyor. Tutanaklara yapılan eklemeler — “bir dizi katılımcı”… “uygun olabilir” — anlatının artık resmi olarak dışarıya çıktığının kanıtı niteliğinde.

2013’teki taper tantrum (öfke nöbeti) sekiz yıl önce neredeyse gününe kadar zararsız bir şekilde başladı. ABD ve küresel piyasalarda, o yılın sonuna kadar Fed’in küresel finansal kriz sonrasında tanıtılan QE’yi çok yavaş bir şekilde geri sarmasına neden olan bir tepki üretti. 2014’ün kapanışı ile QE sona erdi. Yaklaşık bir yıl sonra, yetkililer gösterge faiz oranını geçici de olsa yükselttiler.

ABD pandemiden ekonomik olarak toparlanma sürecinde, dünyanın hemen hemen her yerinden çok daha ileride. Bir zamanlar virüsü iyi idare ettiği düşünülen bir bölge olan Asya’da koşullar kötüleşiyor. Hindistan salgının şu anki merkez üssü. Singapur ve Tayvan’da yeni kısıtlamalar uygulanıyor. Güney Kore yeni bir enfeksiyon dalgası yaşadı. Ekonomisi geçen çeyrekte küçülen Japonya, gelişmiş dünyanın en yavaş aşı dağıtımlarından birine sahne. Endonezya savunmasız ve Malezya’nın yeni bir kilitlenmenin eşiğinde olduğu söyleniyor. İdeal olarak, bu ülkelerden bazıları mali ve para politikasını daha da gevşetmeli, ancak Fed aynı şekilde gitmeden bu zor. ABD’deki daha yüksek verimler, teoride yatırımcıları gelişmekte olan piyasalardan uzaklaştıracak.

Kademeli bir geri çekilme hala aylar uzakta olup Çarşamba günkü haberler piyasa paniği yaratmasa da, yurtdışında belirgin bir yavaşlamaya karşı keskin bir tepki Fed’in elini zayıflatabilir. Yetkililer 2015 ve 2016’ya birden fazla faiz artışı öngörerek girdiler ancak her yıl sadece bir tanesi gerçekleşebildi. O dönemde bu yavaşlığın nedeni Çin ekonomisindeki zayıflıktı, kısmen yuanı yeniden değerleme çabasından ve İngiltere’deki Brexit oylamasından kaynaklanıyordu. Fed Aralık 2018’de faiz artırdıktan sonra denizaşırı ülkelerde büyümenin yavaşlaması konusunda endişelenmeye başladı. Bu, daha fazla artışa ara vermek için yeterliydi ve Temmuz ayı sonlarına doğru faiz indirimleri gelmeye başladı.

Fed’in zayıflayan bir küresel ekonomiye göre yavaşlaması veya Uluslararası Para Fonu’nun tahminlerinden daha yumuşak gitmesi mümkün mü? Asya’da işler yılsonuna kadar kontrol altına alınabilir. ABD’nin gerisinde kalan aşılama büyük olasılıkla hızlanacak ve sağlık yetkilileri Covid-19’un mutant suşları hakkında daha fazla bilgi edinecek. Fed’in Kongre’den gelen resmi görevine konu olan ABD ekonomisinin bu zaman ufkunun ötesinde bekleyip bekleyemeyeceği ayrı bir soru. Powell’ın iç öncelikleri ve Merkez Bankası’nın uluslararası sorumlulukları gerçek bir çatışma içinde olabilir.

Bu öfke nöbeti (taper tantrum) yavaş hareket edebilir. Yine de geldiğinde 19 Mayıs 2021’in başlangıç noktası olduğunu hatırlamak gerekir.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler