Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Rusya merkez bankasından sürpriz faiz artışı

Rusya Merkez Bankası (CBR), politika faizini 50 baz puanla beklentinin üzerinde artırarak %5,0’e yükseltti.  İleriye dönük yönlendirmesinde, bu yıl 50…

Rusya merkez bankasından sürpriz faiz artışı

Rusya Merkez Bankası (CBR), politika faizini 50 baz puanla beklentinin üzerinde artırarak %5,0’e yükseltti.  İleriye dönük yönlendirmesinde, bu yıl 50 baz puan daha artış beklemenin makul olacağı anlaşılıyor.  Bununla birlikte, 2021 TÜFE enflasyonu tahmininin yüzde 1 puan artarak %4,7-5,2’ye yükseltilmesiyle, CBR kötümser bir senaryo fiyatlıyor.

2021 TÜFE tahmini %3,7-4,2’den %4,7-5,2’ye çekerken 2022’nin ilk yarısından 2022’nin ortasına kadar %4’e geri dönüş beklentileri de benzer şekilde şahin bir yönlendirme.  Dahası, CBR ekonomik faaliyet konusunda hala iyimser ve bu yıl %3-4 büyüme bekliyor. Her iki tahmin de, Rusların en popüler tatil beldelerinden biri olan Türkiye’ye uygulanan seyahat kısıtlamalarının en az 1 Haziran’a kadar uzatılmasına atfedilebilir.

CBR, “yaklaşmakta olan toplantılarında politika faizinde daha fazla artış gerekliliğini dikkate alacağını” belirterek devam edecek faiz artışları sinyali veriyor.

Karara, yoruma ve güncellenmiş orta vadeli tahmine dayanarak, bu yıl Rusya’nın politika faizinde 50 baz puan artış daha özellikle TÜFE enflasyonunun hareketleneceği 2Ç21-3Ç21 döneminde beklemek makul görünüyor.

TÜFE’ye ilişkin 12 aylık piyasa beklentilerine dayanarak, Rusya’nın reel faiz oranı %+1,0 civarında ve bu da onu EMEA içinde (Türkiye ve Kazakistan’dan sonra) en yüksek faizi veren ülkelerden biri haline getirmekte.

ING

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler