Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Öncü Euro Bölgesi PMI, 21 yılın en hızlı ekonomik büyümesinin sinyalini verdi; enflasyon yükselişe devam

Mal ve hizmetler için alınan fiyatlar, talebin arzı geride bırakmasıyla yeniden benzeri görülmemiş bir oranda yükseldi. İş bekletme listeleri, kapasite…

Öncü Euro Bölgesi PMI, 21 yılın en hızlı ekonomik büyümesinin sinyalini verdi; enflasyon yükselişe devam

Mal ve hizmetler için alınan fiyatlar, talebin arzı geride bırakmasıyla yeniden benzeri görülmemiş bir oranda yükseldi. İş bekletme listeleri, kapasite kısıtlamalarının ortasında rekor oranda yükseldi. İş güveni, delta varyantı ile ilgili artan endişelerden darbe alarak, önümüzdeki yıl için beklentiyi beş ayın en düşük seviyesine itti.

Ekonominin açılmasıyla faaliyetler arttı

Euro Bölgesi, virüsle mücadele kısıtlamalarının gevşetilmesinin büyümeyi 21 yılın en hızlısına itmesiyle yaz döneminde büyümenin tadını çıkarıyor. Özellikle hizmetler sektörü, seyahat ve turizmle ilgili olarak, gevşetilmiş covid önlemleri ve aşı oranlarının iyileştirilmesinden büyük fayda sağlamakta.

IHS Markit Euro Bölgesi Bileşik PMI®, tipik aylık yanıtların yaklaşık % 85’ine dayanan ön ‘flaş’ okumaya göre, haziran ayındaki 59,5 ile 15 yıllık en yüksek seviyesinden temmuz ayında 60,6’ya yükselerek temmuz 2000’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Grafiğin gösterdiği gibi, 2020’de salgının zirvesindeki geniş tabanlı ekonomik kapatmalar sırasında izlenen dönemler hariç,  PMI, GSYİH’nın tahminlerinde son derece güvenilir bir veri.  Temmuz ayındaki seviyesi ise ekonomik faaliyetlerin art arda dördüncü ayda yükseldiğine işaret etmekte. Üçüncü çeyreğin başında büyümenin ikinci çeyrekte görülen ekonomik toparlanmaya dayalı olarak daha da hızlandığını gösteriyor.

Bu büyüme ivmesi, COVID-19 kısıtlamalarının nisan ayındaki zirveden temmuz ayında pandeminin başlamasından bu yana en düşük seviyesine inmesiyle istikrarlı bir şekilde aynı zamana denk geldi.

Haziran ayındaki performanstaki iyileşmeye, büyümenin Haziran 2006’dan bu yana en hızlı arttığı hizmet sektörü öncülük etmişti ve art arda dördüncü artış ayına işaret etti. Salgınla ilgili bazı seyahat kısıtlamalarının kaldırılması, özellikle karşılaştırılabilir verilerin ilk kez 2014’te toplanmasından bu yana hizmet ihracatında en büyük artışa yol açtı.

İmalat art arda on üçüncü aylık çıktı büyümesi bildirirken, genişleme oranı Şubat ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Çoğu durumda, özellikle Almanya’da, üretim girdi sıkıntısı nedeniyle kısıtlandı. Tedarik zinciri gecikmelerinin önemli bir barometresi olan tedarikçi teslimat süreleri, Euro Bölgesi PMI anketi tarafından şimdiye kadar kaydedilen en keskin şekilde uzamaya devam etti.

Satış fiyatlarında rekor yükseliş

Bu nedenle tedarik zinciri gecikmeleri, üretim için önemli bir endişe kaynağı olmaya devam etti, üretimi kısıtladı ve firmaların maliyetlerini daha yükseğe itti.

Bu yüksek maliyetler, mal ve hizmetlerin ortalama satış fiyatlarında rekora yakın bir artışa yol açtı ve bu da önümüzdeki aylarda daha yüksek tüketici fiyatlarını besleyecek.

İyimserlik düşüşte

Anket ayrıca delta varyantın görünüm için nasıl büyük bir risk oluşturduğunu vurgulamakta. Artan vaka sayıları sadece iş iyimserliğinin Şubat ayından bu yana en düşük seviyesine kaymasına yol açmadı, aynı zamanda dünya genelinde daha fazla covid dalgası da küresel tedarik zincirinde daha fazla gecikmeye ve dolayısıyla daha yüksek fiyatlara yol açabilir.

Seeking Alpha

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler