Sosyal Medya

Döviz

Mohamed A. El-Erian: Ekonominin problemi talep değil arz

2008 küresel mali krizinden çıkarken (KFK), ekonomik şokun döngüsel değil daha yapısal ve kalıcı olduğunu fark etmek çok uzun sürdü.…

Mohamed A. El-Erian: Ekonominin problemi talep değil arz

2008 küresel mali krizinden çıkarken (KFK), ekonomik şokun döngüsel değil daha yapısal ve kalıcı olduğunu fark etmek çok uzun sürdü. Sonuç, acil durumla başa çıkmada etkili olmakla birlikte, daha uzun vadeli ekonomik refah için yetersiz olduğunu kanıtlayan bir politika yanıtıydı.

Covid-19, özellikle sosyoekonomik eşitsizlikler, ortak tercih edilen kurumlar ve çarpık finansal piyasalar söz konusu olduğunda, KFK ardından gelen hayal kırıklığı yaratan toparlanmanın kırılganlıklarını güçlendirdi. Bu arada, on yıl önce tepki verilmesi çok uzun süren – dünyanın yapısal bir toplam talep eksikliğiyle karşı karşıya kaldığının kabulü – şimdi yeni zorluklara zamanında yanıt verilmesini engelliyor.

Merkez bankalarının tarihi mali transfer seviyeleri ve likidite enjeksiyonları nedeniyle talep bugün çok daha az engel teşkil ederken, Covid ile ilgili faktörler arz tarafını alt üst etti. “Tam zamanında” üretim modeline sahip küresel bir ekonominin çok yönlü verimliliği, bırakın güçlü politika tepkileri üretmeyi, henüz zihniyetleri yeterince değiştirmemiş olan katmanlı kırılganlıkların ve bozulmaların kaynağı haline geldi. Bu arada, artık mevcut para politikasına devam etmenin riskleri faydalardan daha ağır basıyor.

Politikaların içeriğini ve karışımını ele alma ihtiyacı, hem ulusal hem de çok taraflı düzeyde acil. Bunun yapılmaması, azalan büyüme ve daha yüksek enflasyonun yıkıcı karışımı olan stagflasyonel rüzgarları ekonomik, finansal, kurumsal, siyasi ve sosyal etkileri olan çok daha yıkıcı bir olguya dönüştürebilir.

2008 krizi, birçok öğretisinin yanı sıra, finansa aşırı bağımlı bir ekonominin tehlikelerini ortaya çıkardı. Kriz dönemi politika yapıcıları, menkul kıymetleştirme ve diğer risk takas teknikleri de dâhil olmak üzere borç ve kaldıraç engellerini düşüren yeniliklerle büyülenirken, kısıtlanmamış bir finans sektörü, gerçek ekonomik fırsatları finanse etmekten, konutta gözle görülür şekilde yaygın spekülasyonları körüklemeye geçti. Bankalar da birbirlerine kaldıraç ağırlıklı ürünlerden oluşan görünüşte sonsuz bir ürün yelpazesi sattıkça bilançolar balonlaştı.

Kaçınılmaz sonuçlarla başa çıkmak için – birkaç finansal balonun aynı anda patlaması – politika yapıcılar, reel ekonomiye yıkıcı geri dönüşe karşı koymak ve bankalar arasında aşırı risk almayı dizginlemek için hızlı davrandılar. Varsayım, “zamanında, hedefli ve geçici” bir politika müdahalesinin dayanıklı sosyoekonomik refah koşullarını geri getireceğiydi.

Yine de küresel ekonomiyi rahatsız eden şey, aşırı ve sorumsuz finanstan daha derine indi. Ekonominin “finansallaşması” gerçek büyüme yanlısı girişimleri kenara itmişti.

Altyapı modernizasyonu, işgücünün etkinleştirilmesi ve yeniden becerilerinin yükseltilmesi gibi gerçek verimlilik artırıcı faaliyetler, sofistike finans mühendisliğinin ortaya çıkardığı şeyle karşılaştırıldığında sıkıcı ve eski moda hale geldi. Bu nedenle, ekonomilerin yapay çeşitlilik de olsa finansal istikrarı korumak için hayal kırıklığı yaratan büyüme, önemli eşitsizlikler ve olağanüstü merkez bankası müdahalelerinin sonsuz turlarından oluşan yeni bir normale maruz kalmaları uzun sürmedi.

Büyümenin sürekli olarak beklenenin ve gerekenin altında kalmasıyla, birçok ekonomist ve politika yapıcının zihnini eksik toplam talebi ele almaya odakladı. Ne yazık ki, Covid ile arz tarafı sorunlarının artık hakim olduğu göz önüne alındığında bu yaklaşımları bir zayıflığa dönüştürdü.

Covid’in erken bir ekonomik dersi, küresel ekonominin “tam zamanında” üretim modelini verimliliği artıran bir güçten önemli bir kırılganlığa dönüştürdüğü. Sıkıca dokunmuş sınır ötesi tedarik zincirleri aniden bir veya daha fazla limanda Covid ile ilgili kapanışların kurbanı oldu. Nakliye ve konteyner kesintileri, uygun maliyetli değer zincirlerini zarar vericiye dönüştürdü. Daha fazla esneklik arayan şirketler, tedarik zincirlerini yeniden kurmaya başladı; bu da kısa vadeli güvenlik açıklarını artırdı. Hızlı bir şekilde yeni bir üretim tesisi inşa etmek ve devreye almak zor. Çoğu kişi aynı şeyi aynı anda yapmaya çalıştığında daha da zor.

İşgücü arzı da bir sorun haline geldi. İşçilerin sağlık risklerine ve yaşam tarzı seçimlerine karşı daha fazla duyarlılığı, çalışma eğilimini değiştirdi. İşgücüne katılım daha az güvenli hale geldikçe iş ilanlarındaki rekor artışları körüklemiş oldu. Şirketlerin yeni işçileri çekme çabaları onları zaten sahip olduklarını korumak için maaşları artırmaya zorladığı için işçilik maliyetleri kaçınılmaz artmaya başladı.

Arz kesintilerinin kanıtları çoğalırken, baskın makroekonomik zihniyet hala yetersiz toplam talebe aşırı derecede sabitlenmiş durumda. Federal Rezerv’in son politika açıklamalarından bazıları, bir kez daha örnek olarak hizmet vermekte.

Bu durum davranış bilimciler için sürpriz olmayacaktır. Bilişsel tuzaklar, politika yapıcıların odağının, bugünün ve yarının ekonomik rahatsızlığının ana nedeni haline gelen arz kesintilerine kaymasını yavaşlatabilir. Bunun yerine, özellikle para politikasında, giderek artan sayıda ülkede esmeye başlayan stagflasyonel rüzgârları istemeden güçlendiren bazı yaklaşımlar artabilir.

Bilişsel önyargılar, çalışma ortamında büyük değişikliklerin olduğu bir zamanda özellikle sorunludur. Bu, 2008 mali krizi sonrasında da vardı; bugün talepten arza çok yavaş gelişen bir şekliyle görüyoruz.

Ulusal ve çok taraflı politika zihniyetlerinin asıl gerçeğe uyum sağlaması ne kadar uzun sürerse, küresel finansal krizin ardından gelen hayal kırıklığını tekrarlama olasılığımız o kadar artar: Yakın düşmana karşı savaşı kazanırken iklim değişikliği gibi tehlikeli kalıcı zorlukları ele almak için bir platform olan dayanıklı ve kapsayıcı sosyoekonomik refahın barışını ve gerçek finansal istikrarı tesis edememek.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler