Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Mark Mobius: Merkez bankalarının kararlarına çok dikkat edilmeli

Mobius Capital Partners’ın kurucu ortağı ve deneyimli yatırımcı Mark Mobius, piyasa oynaklığı ve merkez bankalarının sonraki hamlelerinin çok dikkatli şekilde…

Mark Mobius: Merkez bankalarının kararlarına çok dikkat edilmeli

Mobius Capital Partners’ın kurucu ortağı ve deneyimli yatırımcı Mark Mobius, piyasa oynaklığı ve merkez bankalarının sonraki hamlelerinin çok dikkatli şekilde izlenmesi gerektiği konusunda uyardı. Bitcoin gibi varlıklardaki hareketliliğin “yönlenme ve kafa karışıklığı” tarafından yönlendirildiğini açıkladı.

Merkez bankalarının ve özellikle ABD Federal Rezervinin ne zaman varlık alımlarını azaltmaya başlayacağına dair piyasa spekülasyonları, pandemiden toparlanma ve yükselen enflasyon karşısında aylardır devam ediyor.

Mobius “Çok belirsiz bir zamandayız, orası kesin. Merkez bankalarının geri çekilmesinin bir sonucu olarak para arzındaki herhangi bir gerileme, bence piyasalar için çok kötü olacak. Bu yüzden bunu çok dikkatli izlememiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Merkez bankalarıyla ilgili endişeler olmasa bile, baharda ABD borsalarını vuran ve büyük ölçüde Reddit tarafından yönlendirilen perakende ticaret çılgınlığı da dahil olmak üzere, yılın başından bu yana aşırı piyasa oynaklığı örnekleri görüldü. Bitcoin fiyatı Salı günü yaklaşık %10 düşüşle 32.000$ civarına düştü ve Nisan ayındaki tüm zamanların en yüksek seviyesinden %50 düştü.

Mobius, yatırımcılar arasındaki risk alma davranışının ve piyasa oynaklığının kafa karışıklığına bağlı olduğuna inanıyor. “İlk olarak birçok insanın elinde bir şeyler yapmak istediği nakit var. İkincisi çok inandıkları Bitcoin’in düşüş yolunda gittiğini görmeleri, insanların kafasını karıştırıyor. Yani cebinde çok para ve çok fazla kafa karışıklığı ve yönelim bozukluğu olan komik bir durumunuz var, bu yüzden piyasada bu çılgın hareketlerin çoğunu yönlendiren şeyin bu olduğunu düşünüyorum” dedi.

Bununla birlikte, Mobius, merkez bankalarının varlık satın alma programlarını çok erken çekmemesi durumunda piyasaların daha da yükselebileceğine inanıyor.

Deneyimli yatırımcı “Çok fazla paranın çalkalanmasıyla birlikte, piyasanın yükselmemesi için hiçbir neden yok. Sadece ABD piyasası değil, MSCI ve EM piyasası da aslında S&P 500’den daha fazla yükseldi. Para arzında büyük bir geri çekilme olmadığı sürece devam edecek ve bu yüzden dünya çapında merkez bankalarının, özellikle de Fed’in davranışlarını izlemeliyiz” yorumunu yaptı.

Felaket tarifi mi?

Mobius, artan küresel para arzı sayesinde bazı gelişmekte olan piyasaların nasıl iyi performans gösterdiğine dikkat çekti. Çin renminbisi ve Brezilya reali gibi bazı para birimlerinin geçen yıl özellikle nasıl iyi performans gösterdiğinin altını çizerken, bir yandan da performansın para birimleri arasında da öngörülemez olduğunu hatırlattı.

Ünlü yatırımcı “Yani günün sonunda çok, çok belirsiz bir durumdayız. Tabi ki bu durum, yatırım yapan bazı insanlar için bir felaket reçetesi anlamına geliyor” dedi.

Küresel piyasalar için bir sonraki işaret, Perşembe günü, ABD Merkez Bankası’nın varlık alımlarını er ya da geç azaltmasına yol açabilecek ABD enflasyon oranının son okumasıyla geliyor.

Mayıs ayı tüketici fiyat endeksi Perşembe günü açıklanacak. Dow Jones’a göre, ekonomistler TÜFE’nin bir önceki yıla göre %4.7 artmasını bekliyorlar. Nisan ayında TÜFE yıllık bazda %4,2 artarak 2008’den bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

Fed daha önce, ekonomiyi pandemi kaynaklı durgunluktan toparlanmaya devam ederken, yüksek fiyat baskılarının geçici olduğunu iddia etmişti.

 

 

Kaynak: cnbc.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler