Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Japonya ekonomisi, COVID-19’un harcamaları vurmasıyla yeniden düşüşte

Japonya ekonomisi, 2021’in ilk çeyreğinde yavaş ilerleyen aşı çalışmaları ve artan COVID-19 vakalarının yemek ve hazır giyim gibi harcamaları vurmasıyla…

Japonya ekonomisi, COVID-19’un harcamaları vurmasıyla yeniden düşüşte

Japonya ekonomisi, 2021’in ilk çeyreğinde yavaş ilerleyen aşı çalışmaları ve artan COVID-19 vakalarının yemek ve hazır giyim gibi harcamaları vurmasıyla birlikte beklenenden fazla küçüldü. Sermaye harcamaları da beklenmedik bir düşüşle karşılaşırken, ihracat büyümesi keskin şekilde yavaşladı. Japonya ekonomisinin, pandemiden çıkan diğer ülke ekonomilerinin gerisinde kalacağı endişesi büyüyor.

Bazı analistler, genişletilmiş olağanüstü hâl kısıtlamalarının, Japonya’nın mevcut çeyrekte tekrar küçülme ve önümüzdeki iki çeyrekte resesyona geri dönme riskini artırdığını belirtiyor.

SMBC Nikko Securities baş piyasa ekonomisti Yoshimasa Maruyama, “Küresel çip kıtlığı ihracatta belirgin bir yavaşlamaya neden olarak sermaye harcamalarını da sürükledi. Bu nedenle tüketim muhtemelen durgun kalacak ve mevcut çeyrekte ekonomik daralma risklerini artıracak” dedi.

Salı günü yayınlanan hükümet verilerine göre, ekonomi önceki çeyrekteki %11,6’lık artışın hemen ardından ilk çeyrekte yıllık bazda %5,1 küçülerek, tahmin edilen %4,6’lık daralmanın üzerinde bir düşüş göstermiş oldu. Söz konusu ekonomik daralma, esas olarak, olağanüstü hâl kısıtlamalarının hazır giyim ve restoran sektörlerini vurmasıyla özel tüketimdeki %1,4’lük bir düşüşten kaynaklandı.

Otomobil ve elektronik ürünlere yönelik küresel talepteki toparlanma sayesinde ihracat %2,3 artarken, artış hızı bir önceki çeyreğin %11,7’lik kazancına göre keskin şekilde yavaşladı. İhracattaki bu yavaşlama, zayıf iç talepten hala etkilenen Japonya ekonomisi için endişe verici.

Veriler, iç talebin gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) %1,1 puan düştüğünü, net ihracatın ise 0,2 puan düştüğünü gösterdi. Böylelikle, devasa parasal ve mali teşviklere rağmen, Japonya ekonomisinin Mart ayında sona eren mali yılda %4,6’lık rekor bir düşüş kaydettiğini ortaya koymuş oldu.

Norinchukin Araştırma Enstitüsü baş ekonomisti Takeshi Minami konu ile ilgili, “İç talebin zayıf olması, koronavirüsün olumsuz etkilerinin hiçbir yere gitmediğini gösteriyor” dedi.

Japonya ekonomisinin cari çeyrekte yeniden küçülmesini bekleyen ING analistleri bir araştırma notunda, “Şüphesiz, darbeyi yumuşatmak için bu soruna para dökülecek, ancak hâlihazırda yapılmış onca şeyden sonra, bunun marjinal bir etkiden fazlasına neden olacağını öngörmek zor. Japonya Merkez Bankası’nın mali teşvik için çözüm önerileri bitmiş görünüyor, bu nedenle mevcut önlemleri genişletmek dışında onlardan yeni bir şey beklemiyoruz” dedi.

Ekonomi Bakanı Yasutoshi Nishimura, ekonominin hala toparlanma “potansiyeline” sahip olduğunu belirterek, zayıf GSYİH verilerinin temel nedenini pandemi kısıtlamalarına bağladı. Nishimura “Hizmet harcamalarının Nisan-Haziran aylarında baskı altında kalacağı doğru. Ancak ihracat ve üretim, denizaşırı büyümedeki toparlanmadan fayda sağlayacak” dedi.

 

Kaynak: reuters.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler