Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Japonya ekonomisi, COVID-19’un harcamaları vurmasıyla yeniden düşüşte

Japonya ekonomisi, 2021’in ilk çeyreğinde yavaş ilerleyen aşı çalışmaları ve artan COVID-19 vakalarının yemek ve hazır giyim gibi harcamaları vurmasıyla…

Japonya ekonomisi, COVID-19’un harcamaları vurmasıyla yeniden düşüşte

Japonya ekonomisi, 2021’in ilk çeyreğinde yavaş ilerleyen aşı çalışmaları ve artan COVID-19 vakalarının yemek ve hazır giyim gibi harcamaları vurmasıyla birlikte beklenenden fazla küçüldü. Sermaye harcamaları da beklenmedik bir düşüşle karşılaşırken, ihracat büyümesi keskin şekilde yavaşladı. Japonya ekonomisinin, pandemiden çıkan diğer ülke ekonomilerinin gerisinde kalacağı endişesi büyüyor.

Bazı analistler, genişletilmiş olağanüstü hâl kısıtlamalarının, Japonya’nın mevcut çeyrekte tekrar küçülme ve önümüzdeki iki çeyrekte resesyona geri dönme riskini artırdığını belirtiyor.

SMBC Nikko Securities baş piyasa ekonomisti Yoshimasa Maruyama, “Küresel çip kıtlığı ihracatta belirgin bir yavaşlamaya neden olarak sermaye harcamalarını da sürükledi. Bu nedenle tüketim muhtemelen durgun kalacak ve mevcut çeyrekte ekonomik daralma risklerini artıracak” dedi.

Salı günü yayınlanan hükümet verilerine göre, ekonomi önceki çeyrekteki %11,6’lık artışın hemen ardından ilk çeyrekte yıllık bazda %5,1 küçülerek, tahmin edilen %4,6’lık daralmanın üzerinde bir düşüş göstermiş oldu. Söz konusu ekonomik daralma, esas olarak, olağanüstü hâl kısıtlamalarının hazır giyim ve restoran sektörlerini vurmasıyla özel tüketimdeki %1,4’lük bir düşüşten kaynaklandı.

Otomobil ve elektronik ürünlere yönelik küresel talepteki toparlanma sayesinde ihracat %2,3 artarken, artış hızı bir önceki çeyreğin %11,7’lik kazancına göre keskin şekilde yavaşladı. İhracattaki bu yavaşlama, zayıf iç talepten hala etkilenen Japonya ekonomisi için endişe verici.

Veriler, iç talebin gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) %1,1 puan düştüğünü, net ihracatın ise 0,2 puan düştüğünü gösterdi. Böylelikle, devasa parasal ve mali teşviklere rağmen, Japonya ekonomisinin Mart ayında sona eren mali yılda %4,6’lık rekor bir düşüş kaydettiğini ortaya koymuş oldu.

Norinchukin Araştırma Enstitüsü baş ekonomisti Takeshi Minami konu ile ilgili, “İç talebin zayıf olması, koronavirüsün olumsuz etkilerinin hiçbir yere gitmediğini gösteriyor” dedi.

Japonya ekonomisinin cari çeyrekte yeniden küçülmesini bekleyen ING analistleri bir araştırma notunda, “Şüphesiz, darbeyi yumuşatmak için bu soruna para dökülecek, ancak hâlihazırda yapılmış onca şeyden sonra, bunun marjinal bir etkiden fazlasına neden olacağını öngörmek zor. Japonya Merkez Bankası’nın mali teşvik için çözüm önerileri bitmiş görünüyor, bu nedenle mevcut önlemleri genişletmek dışında onlardan yeni bir şey beklemiyoruz” dedi.

Ekonomi Bakanı Yasutoshi Nishimura, ekonominin hala toparlanma “potansiyeline” sahip olduğunu belirterek, zayıf GSYİH verilerinin temel nedenini pandemi kısıtlamalarına bağladı. Nishimura “Hizmet harcamalarının Nisan-Haziran aylarında baskı altında kalacağı doğru. Ancak ihracat ve üretim, denizaşırı büyümedeki toparlanmadan fayda sağlayacak” dedi.

 

Kaynak: reuters.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

  • ATM’lerden milyonlarca dolar çektiler: Bankanın sistem arızası bakın neler sebep oldu?

    Etiyopya'nın en büyük ticari bankası olan Etiyopya Ticaret Bankası (CBE), bir "sistem arızası" sonrasında müşterilerinin hesaplarında bulunandan daha fazla nakit çekmelerine izin verdiği için büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya.

  • Piyasa denetimlerinde 96,8 milyon lira ceza kesildi

    Ticaret Bakanlığı, piyasa denetimleri çerçevesinde 2023 yılında 124,188 firmanın 4,021,080 ürününü denetledi ve bu süreçte 43,864 aykırı ürüne 96,851,871 TL idari para cezası uyguladı. Bakanlık, iç piyasada adil ve rekabetçi bir ortam sağlamak ve tüketicilerin memnuniyetini korumak amacıyla kararlılıkla çalışmalarını sürdürüyor.

  • Altın fiyatları Fed toplantısı öncesinde baskı altında dolar ise güçlü durumda

    Altın fiyatları, Asya saatlerinde hafif bir düşüş yaşadı ancak Fed toplantısı öncesinde yatırımcıların değerli metallerden uzak durmasıyla temel destek seviyelerinin üzerinde kalmayı başardı. Külçe altın fiyatları 2.150 dolar destek seviyesini geri alarak bu hafta kaybettiği zemini bir miktar toparladı. Ancak altın, Mart ayının başlarında ulaştığı rekor seviyelerin oldukça altında kaldı.

  • BIST’te 4 dört hisseye tedbir getirildi

    Borsa İstanbul’da VBTS Kapsamına alınan hisseler şöyle oldu: BRKVY payları 19/03/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 18/04/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecektir. ALCAR, IMASM ve JANTS payları 19/03/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 18/04/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

  • Japonya’da yıllar sonra faiz oranları artırıldı

    Japonya Merkez Bankası (BOJ), 2016'da başlattığı negatif faiz politikasını sonlandırarak 17 yıl sonra faiz oranlarını artırdı. BOJ'un politika faizini eksi yüzde 0,1'den yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığına yükseltmesiyle Japonya, dünyanın son negatif faiz rejimine son vermiş oldu.

  • Avustralya Merkez Bankası ılımlı şahin duruşunu terk etti

    Avustralya Merkez Bankası (RBA), faiz oranlarını 12 yılın en yüksek seviyesinde sabit tuttuktan sonra ılımlı bir şahin duruş sergilemekten vazgeçti. Salı günü gerçekleştirilen toplantıda RBA, nakit faiz oranını yüzde 4,35 seviyesinde sabit bıraktı. Bu, üst üste üçüncü toplantıda faiz oranlarının değiştirilmemesi anlamına geliyor.

  • CHP’li Bulut: Emeklilerden adeta intikam alıyorlar

    Yapılan düzenlemeler ve seyyanen zam ile kamuda çalışan-emekli arasındaki maaş makası iyice açıldı. Kamu çalışanları gelir kaybetmemek için 65 yaşına kadar çalışmak zorunda kalıyor.

  • Borsada Trabzonspor ve Fenerbahçe hareketliliği: Spor endeksi merak ediliyor

    Geçtiğimiz Pazar günü Trabzonspor-Fenerbahçe karşılaşmasının ardından çıkan olayların ardından 18 Mart Pazartesi gününün ilk yarısında spor endeksindeki kayıp yüzde 4'e dayanırken Galatasaray ve Fenerbahçe devre kesti.

  • ANALİZ: Ukrayna saldırılarının Rus petrollerine etkisi

    Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik insansız hava aracı saldırılarının, Rusya'nın petrol işleme kapasitesini etkilediği haberleri, petrol piyasalarında dikkate değer bir hareketliliğe neden oldu.

  • Küresel piyasalarda güne bakış

    19 Mart 2024 günü Küresel finansal piyasalarında takip edilecek önemli gelişmeler arasında şunlar bulunuyor:

  • ABD hükümetinin finansı için anlaştıkları ileri sürüldü

    ABD Kongre liderleri ve Beyaz Saray yetkililerinin, federal hükümetin 30 Eylül'e kadar finanse edilmesi için anlaştığı iddia ediliyor.

  • Rus tahılına AB gümrük vergisi uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB), çiftçileri ve bazı üye ülkeleri tatmin etmek amacıyla Rusya ve Belarus'tan tahıl ithalatına gümrük vergisi uygulamaya hazırlanıyor. Bu, Moskova'nın Ukrayna'yı geniş çaplı işgal etmesinin ardından gıda ürünlerine yönelik ilk kısıtlama olacak.

  • Cevdet Yılmaz enflasyona dair açıklamalar yaptı: Mayıs ayına kadar yıllık gerileme beklemiyoruz

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ankara Sanayi Odası’nın 60’ıncı yıl dönümü töreninde yaptığı konuşmada, önemli açıklamalarda bulundu. Törende, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin anısına saygı duruşuyla başlayan programda konuşan Yılmaz, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlere rahmet diledi ve Ramazan ayının barış getirmesini temenni etti. Yılmaz, Orta Doğu'da yaşanan vahşet karşısında barış ve siyasi bir sürecin başlamasını umduklarını ifade etti.

Benzer Haberler