Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Güçlü küresel talep Çin’e yeni dış ticaret rekoru getirdi

Çin’in ihracatı ve ithalatı kasım ayında beklenenden daha hızlı büyüdü. Dış talebin yıl sonu tatilleri öncesinde artması ve yerli üretim…

Güçlü küresel talep Çin’e yeni dış ticaret rekoru getirdi

Çin’in ihracatı ve ithalatı kasım ayında beklenenden daha hızlı büyüdü. Dış talebin yıl sonu tatilleri öncesinde artması ve yerli üretim de hafifleyen enerji sıkıntıları sayesinde toparlanması bu rekorun temellerini oluşturdu.

Resmi verilerle ihracatın bir yıl öncesine göre dolar bazında %22 artarak yaklaşık 326 milyar dolara, ithalatın ise %32 artarak yaklaşık 254 milyar dolara yükseldiği bildirildi. Ekonomistler ihracatın %20,3, ithalatın ise %21,5 artacağını tahmin etmişlerdi.

Veriler, salgın boyunca güçlü olan Çin mallarına yönelik küresel talebin devam eden gücünü göstermekte. Yeni omicron virüs varyantının yayılmasının ciddi olduğu kanıtlanırsa ve diğer ülkeler tekrar kilitlenmeye başlarsa, bu muhtemelen Çin’in ihracatına, özellikle kişisel koruyucu ekipmanlara ve evden çalışmaya destek sağlayacak.

Hong Kong’daki Societe Generale SA’nın büyük Çin ekonomisti Michelle Lam’a göre, “İhracat Kasım ayında mevsimsellik doğrultusunda arttı ve dış talepte hala oldukça sağlam bir ivme olduğunu gösteriyor. İthalat artışındaki sürpriz, emtia hacmindeki toparlanmadan kaynaklandı ve muhtemelen yerel yönetimler yılın başına doğru teşvikleri artırdıkça altyapı yatırım talebinin arttığını yansıtıyor.”

ABD, Kasım ayında Çin’in en büyük ihracat hedefi olurken, onu Avrupa Birliği ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği izledi. ABD’ye ihracat yılın ilk on bir ayında %28,3 büyürken, aynı dönemde ülkeden yapılan ithalat %36,9 arttı.

Verilere göre, ocak-kasım döneminde uçak ithalatının değerleri en hızlı şekilde artarken, onu kömür, demir cevheri ve bakır cevheri izledi.

Kasım ayında metal ve enerji ithalatının hem değeri hem de hacmi yükseldi. Kömür ithalatı hacmi bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı, doğal gaz ithalatı ocak ayından bu yana en güçlü seviyede olurken, ham petrol alımları üç ayın en yükseğine ulaştı.

Bloomberg ekonomistlerine göre dış talebin devam ettiğine dair işaretler göz önüne alındığında, sevkiyatların yıl sonuna kadar güçlü kalması bekleniyor. Yine de, bu dış desteğe rağmen emlak piyasasındaki sıkıntılar 2022 büyümesi üzerinde daha ağır basabilir.

Çin ekonomisi, önümüzdeki yıl boyunca büyümeye baskı yapacak şekilde devam eden ve hatta derinleşen bir konut piyasası düşüşünü yaşıyor. Politika yapıcılar pazartesi günü ülke ekonomisine verilen desteği genişletmek için harekete geçerken, merkez bankası bankaların rezerv ihtiyaç oranında 1,2 trilyon yuan (188 milyar dolar) likidite sağlayacak bir kesinti yapılacağını duyurdu.

Komünist Parti’nin Politbüro’sunun pazartesi günü yaptığı toplantı, gayrimenkul üzerindeki kontrollerde bir gevşeme sinyali ve 2022’de ekonomiyi istikrara kavuşturmaya yönelik bir vaatle sonuçlandı.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler