Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Goldman Sachs Makro Görünümü 2022: Daha Yüksek Faizlere Giden Uzun Yol

Şu anda toparlanmanın en hızlı kısmı geride kalsa da devam eden tıbbi gelişmelere, biriken tasarruftan kaynaklanan bir tüketim artışı ve…

Goldman Sachs Makro Görünümü 2022: Daha Yüksek Faizlere Giden Uzun Yol

Şu anda toparlanmanın en hızlı kısmı geride kalsa da devam eden tıbbi gelişmelere, biriken tasarruftan kaynaklanan bir tüketim artışı ve envanterin yeniden inşası sayesinde önümüzdeki çeyreklerde güçlü bir küresel büyüme bekliyoruz. Bir bütün olarak 2022 için, küresel GSYH’nin %4,5 artarak potansiyelin 1pp’den fazla yükselmesi muhtemeldir.

Büyük gelişmiş ekonomiler gelecek yılın ortasına kadar hızlı büyümeye devam edecekler ve daha sonra destekler azaldıkça kademeli olarak ılımlı bir eğilime dönecekler. Gelişmekte olan piyasalar arasında Çin’de emlak piyasasının daha da yumuşaması muhtemel ki bu da makro politikanın sadece mütevazı bir şekilde hafifleyeceğini göstermekte. Finansal koşulların keskin bir şekilde sıkılaştığı Brezilya’da potansiyel olarak dağınık bir seçim beklenmekte. Bu da piyasaları durgun bir havaya sokacak. Buna karşın, geriden gelerek büyümede atağa kalkma potansiyeli nedeniyle Hindistan ve petrol ve gaz sektöründen gelen bir ivme nedeniyle Rusya için daha iyimseriz.

2021’in en büyük sürprizi mallar tarafından gelen yüksek enflasyon artışı oldu. Bu son zamanlarda Fed’in sıkılaştırma adımı için tahminimizi tam bir yıl öne- Temmuz 2022’ye- çekmemize neden oldu.  Şimdi mal fiyatlarında ve genel enflasyonda normalleşmeyi varsayan ve nispeten kademeli bir tempo izleyen her altı ayda bir faiz artışı bekliyoruz.

Fed faiz artışları başladıktan sonra, bazı gelişmiş ekonomiler (İngiltere ve Kanada dahil) faiz oranı normalleşme sürecine iyice ilerlemiş olacak. Latin Amerika ve Doğu Avrupa’daki bir dizi ekonomi zaten sıkılaştırmada sona yaklaşıyor olabilir. Bunun aksine, ECB ve RBA’nın hala faiz artışından uzak olduğunu düşünüyoruz ve piyasalar yakın bir şahin dönüş beklentilerini abartmış görünüyor.

Önümüzdeki birkaç yılın ötesinde, çoğu gelişmiş ülke ekonomisinde nominal politika oranlarının tahvil piyasasında fiyatlanan dip seviyelerin çok ötesine yükselmesini bekliyoruz. Bir kere, kısmen merkez bankaları hedeflerini buna göre değiştirdikleri için enflasyon salgın öncesi seviyenin ortalama 1/2pp üzerine oturmalı önümüzdeki dönemde.

Dahası, bütçe açıklarına ve iklime bağlı yatırım ihtiyaçlarına yönelik artan siyasi tolerans göz önüne alındığında, nötr reel oranların düşmek yerine yükselme olasılığı daha fazla görünüyor.

GS

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler