Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fed/Mester: Tahvil alımları konusunda çok sabırlı olacağız

Fed FOMC 15-16 Haziran toplantısında tahvil alımlarında azaltma muhakkak masaya gelecek. Tahvil alımlarının azalması bir anlamda dolar arzını yavaşlatacağı için,…

Fed/Mester: Tahvil alımları konusunda çok sabırlı olacağız

Fed FOMC 15-16 Haziran toplantısında tahvil alımlarında azaltma muhakkak masaya gelecek. Tahvil alımlarının azalması bir anlamda dolar arzını yavaşlatacağı için, Türkiye gibi oldukça fazla FX borç taşıyan ülkelerin dış borçlanma maliyetlerini yükseltebilir. Ancak, yalnız Fed değil, tüm büyük Merkez Bankaları enflasyon bahsinde kafa karışıklığı içinde. Bu yaz dünya bir enflasyon kasırgasında kavrulacak. Fakat, bu dalga geçici de olabilir. Eğer kalıcıysa, Merkez Bankaları’nın yıl sonuna doğru para politikasında normalleşmeye dönmesi gerekecek. Aksi halde enflasyon beklentiler vasıtasıyla kalıcı hale dönüşür ve tahvil faizlerini yukarı iter.

FOMC’in oy hakkı olmayan üyesi Loretta Mester (Cleveland Bölgesi Başkanı) Fed’in tahvil alımlarını azaltma noktasında çok sabırlı olacağını ifade etti.  Yükseliş trendine giren ücretlerin henüz TÜFE’ye yansımayacağını vurgulayan Mester, istihdam oranında yükselişin beklenmesi gerektiği söyledi.

Ekonominin çok sert bir şokun etkisiyle yapısal değişim geçirdiğini vurgulayan Master, FOMC’nin patika değiştirmeden önce dalgaların yatışmasını beklemesini öğütledi.

Bu hafta toplanacak AMB PPK’da da enflasyon tartışması yapılacak. Fakat LaGarde önderliğindeki güvercin PPK üyelerinin en erken yaz boyunca çok hızlı  tempoda tahil alımını sürdürmeleri en olası senaryo.

 

Bloomberg ekonomistlerine göre, Euro-bölgesi (EB) üyesi devletlerin DİBS faizleri arasında açılan makaslar ve 1Ç’de EB ekonomisinin daralması para politikasında normalleşme için erken olduğunu düşündürüyor.

 

Kanada Merkez Bankası’nın ise bu hafta piyasaları  sıkılaştırmaya hazırlamak için mesaj vermesi olası.

Öte yanda Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) Merkez Bankaları zorunlu olarak gevşek para politikasını terketmeye hazırlanıyor. Brezilya’dan sonra Rusya da bir-iki ay içinde bir kez daha faiz artırabilir.

GOÜ faiz artırımları bu devletlerin para birimlerinin dolar ve Euro’ya karşı değer kaybını engeller. Ancak, TL’ye de rakip çıkar.  Bir başka deyişle, diğer koşullar aynı kalmak kaydıyla, GOÜ ortalama faizi yükseldikçe, TCMB’nin faizleri indirmesi zorlaşacak.

 

Gelişmekte olan ülkeler Mayıs’ta borçlanmada frene bastı…

 

FÖŞ ve Erda Gerçek; Enflasyondan Fed’in para politikası ve borç krizine giden yol

 

ABD’de istihdam beklenti altında kaldı ama…

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler